Jak polecasz zamontować ten dysk na płycie
Czyli torba, reklamówka siatka to NOŚNIK zakupów.
Daj znać DOPIERO wtedy kiedy się komórki pamięci wyczerpią
Głupota. Częściej kontroler zdycha niż komórki.
Mój błąd, racja, TLC.
Warto też nadmienić, że ten SSD ma pamięć DRAM.
Nie masz M.2 ale masz 2x PCI . To na system i programy polecam taki
Na Allegro pewnie ze 100 zł taniej
W normalne SSD pod SATA już się nie baw, bo to ani szybkie, ani tanie. A cena podobna.
Po za tym sam sobie porównaj prędkości zapisu i odczytu.
Crucial MX500 to jest pieśń sprzed 5 lat chyba…Tak więc, nie wiem czy polecałbym.
SSD dobre, sam mam z tej samej serii… ale autor tematu ma tylko jeden slot PCIe, musiałby wyjąć grafikę, by go włożyć
Mój Crucial MX500 po 2 latach używania jako dysk systemowy ma już poniżej 90% życia. Raczej nie polecam. Lepszy byłby Samsung EVO.
Przecież to logiczne… Siatka NOSI zakupy więc to jest NOŚNIK.
Jeśli przez 2 lata zużył się tylko w 10%, to zostaje mu jeszcze wieeele lat życia!
Ma pod kartą, jeszcze 2, i tak są dużo szybsze.
https://pl.msi.com/Motherboard/B150M-BAZOOKA/Specification
Specjalnie sa robione pod PCIe, jak ktos nie ma M.2
I ma z 4 razy szybciej niz te stare SSD pod SATA3
Max 2 razy, w normalnym użytkowaniu nawet nie odczuje, tylko w tych projektach graficznych, o ile będą duże.
Nie wiem, ja jakis czas temu wsadziłem taki dysk do 10-letniego Della(jestem fanem starych kompów). I kop był niezły. Zwykły SSD juz sobie radził, ale to na PCIe, to inna bajka. Dlatego mówię, piszę kilka złotych różnicy, a jakość inna
Musiałem tylko z biosem pokombinować, ale są za rączkę na youtubie nawet tutoriale.
10 lat juz na tym Dp , a nie wiem jak wysłać PW
Już wiem, spadaj. Naumiałem się:slight_smile:
Zdajesz sobie sprawę, że złącze PCIe 3.0 x1 (984,6 MB/s) to nieco wolniej niż SATA3?, dlatego nie mają złącze PCIe 3.0 x4.
Podstawową różnicą między MSI B150M Bazooka i MSI B150M Bazooka Plus mała, ale bogato wyposażona.
A jak Samsung padnie po 3 latach to ma jeszcze gwarancję więć jest na plus nowy dysk? Wtedy co? Ograniczona gwarancja 5 lat lub TBW
Patriot Burst to nie jest dysk godny polecenia, po zapełnieniu i to około 60-70% drastycznie zwalnia
@anon741072 Nie widzę gniazda nie mają interfejsu m.2. NVME jest zgodny ze standardem PCIE. Być może lepiej jest kupić 2 identyczne większe dyski SATA i zestawić w macierz RAID niż kombinować przejściówkami.