A teraz wyjaśnienie co znaczy NAJŁATWIEJSZY:
Czyli taki którego się łatwo i szybko uczy oraz w którym można bardzo łatwo programować.
A teraz wyjaśnienie co znaczy NAJŁATWIEJSZY:
Czyli taki którego się łatwo i szybko uczy oraz w którym można bardzo łatwo programować.
to zalezy co chcesz pisac, czy aplikacje okienkowe, webowe, czy juz kiedys programowales no i przedewszystkim czy ma do tego “to cos” bo skladni to sie mozna nauczyc, ale zeby dobrze programowac trzeba to “czuc”
zainteresuj sie standardami takimi jak PHP, C#
jw.
no php językiem łatwym to raczej nie jest bo trzeba trochę kumać programowanie ogólnie.
Myślę że AS ew. C# jak napisał 5uck
Ja mogę polecić Javę. Python też jest ponoć łatwy.
Według mnie najłatwiejszy jest JavaScript. Dobry język na rozpoczęcie przygody z programowaniem.
Ja zacząłem od Pascal’a
Też “uczyłem” się paskala ale jakoś mi to nie wychodziło. A jak przeszedłem na Delphi to już było ciekawie (ciekawe czemu przecież Delphi to jest Pascal tylko ze Visualny :/)
Trochę z DarkBasic probowałem (Kalkulator :D). Ostatnio C++ ale z tym jest gorzej (sam nic nie zrobię, ale z książką to już coś :D)
A teraz się za PHP wziąłem
I tak wszystko po kolei “STUKAM” i na nic się nie mogę zdecydować.
Jak chcesz szybko zobaczyć efekty nauki, to python.
W moim odczuciu Python jest językiem prostym dla początkującego, a także posiada sporą moc. Python pozwala na stworzenie praktycznie dowolnej rzeczy ( bo na pewno nie wszystkiego, np. kernela na tym nie napiszesz ) w prosty sposób. Jedyną wadą jest konieczność przepisywania wąskich gardeł do C ( niekiedy to rozwiązanie skutkuje niezłym przyśpieszeniem w pracy ).
Tak poza tym, w Pythonie nie musisz się o nic martwić. Sam usuwa niepotrzebne rzeczy, z prawie wszystkiego możesz uzyskać ciąg znaków ( aby potem wyświetlić to na ekranie), itd.
Witam.
Osobiście polecam C++. Może do tych najłatwiejszych (zależy co przez to rozumieć), to nie należy. Ale jeżeli sie przyłożysz do nauki i poczujesz to, to pójdzie łatwo.
A ja na początek zaproponuję Javę. Moim zdaniem jest łatwa, nauczyłem się bez problemu.
A ile ci zajęła nauka Javy. I co po tym czasie umiesz już napisać.
Ja ze swojej strony polecę C++ albo PHP. Zależnie od tego, co będziesz chciał robić. Nauka obu języków(chodzi o składnię, bibliotekę standardową, etc.) niewiele czasu mi zajęła(ok. 2 miesięcy).
osobiscie polecam jezyk Java, zaczynałem od ADA95, pozniej byl CPP, lecz odkad do Javy usiadlem nie wrocilem do poprzednich ( w miedzyczasie zaczalem zabawe z Pythonem i PHP ) i chociaz bawie sie ‘Javą’ od lat 3 to nie moge powiedzec ze wiem wszystko, bo wszystkiego sie wiedziec nie da, czy to Spring, EJB3, czy tez JSF, kazda technologia ‘javowa’ wymaga przeczytania kolejnego 1000 stron, zrobienia kilku projektow i wowczas mozna powiedziec ze sie mniej wiecej coz z danego kawalka umie, natomiast jesli chodzi o podstawy, to sa do opanowania w dosc szybkim czasie, polecam ksiazki: ‘Java Core - Podstawy’ do samego jezyka oraz ‘Swing’ wydawnictwa Manning do nauki ‘okienek’ w sumie jakies 1600stron do przebrniecia, ale w miare szybko idzie. A tak na prawde pozniej korzysta sie juz tylko z dokumentacji…
pzdr.
Ja zaczynałem od PHP i to bym polecał na początek (o ile zna się HTML). Jest tam dużo ułatwień dla początkującyh, jak .np:
brak kontroli typów
tablice, które można powiększać
programy można pisac całkiem nieobiektowo
Poźniej przesiadłem się na C++ i ten język bym polecał, jesli nie interesuje cię webmasterka. To już nie jest taka łatwizna jak PHP. Podczas pierwszego spotkania z tym językiem szokiem była dla mnie kontrola typów i niepowiększalne tablice.
Teraz uważam PHP za jezyk conajmniej dziwny i niechlujny (mam nadzieję, że nie będę musiał w nim więcej pisać), ale doceniam jego moc dydaktyczną. Jesli nie umiesz nic z programowania, z PHP nauka przyjdzie ci łatwiej.
Później uczyłem się C++/CLI (nie warto), a następnie Javy - pisze w niej od roku i jest nam razem dobrze
Naukę najlepiej zaczynać od C - w końcu to podstawa wszystkiego
baciany - powiedz do czego to programowanie jest Ci potrzebne, co chcesz pisać?
Jeśli serwisy internetowe, to PHP.
Jeśli programy multiplatformowe to Java.
Jeśli pod Windows to C# (i .NET).
Jeśli mikrokontrolery to C.
Jeśli systemy operacyjne to C i Asembler.
Itd.
Mnie tam zalezy żeby się szybko nauczyc programowac i żebym był zadowolony. Nie ważne czy będę pisał Jakieś gry na komórkę czy Systemy operacyjne. Ważne żebym programował i to skutecznie i bez większego wysiłku (chociaż jakbym umiał pisac OS’y to też by było dobrze)
Na razie “uczę się” HTML aby potem przejśc do PHP. A potem to chyba na C++ przejde (w końcu po coś kupiłęm tą Symfonię C++ :D) - podobno język C jest podobny w skłądni do PHP (tylko bardziej rozbudowany :D)
A jak sie tego wszystkiego naucze to tez miałęm zamiar Assamblera się pouczyc.
Ale zanim do tego dojde to minie “trochę” czasu. w Dodatku ta nauka jakoś mi mozolnie idzie więc moze za jakieś 30 lat zobaczycie mój pierwszy system operacyjny który nazwe “DOS 2038” albo chociaż grę “Saper Online”
Brzmi jak C#, ale nieważne.
HTML nie jest językiem programowania. I nie obraź się, ale nauki to on nie wymaga, w nim się po prostu tworzy
Jest zupełnie odwrotnie, to PHP (jak i wiele innych) jest podobnych do C. Jeśli go znasz bez problemu nauczysz się reszty. C to podstawa.
Nawet język polski napisany jest w C źródło
Język to tylko składnia i słowa kluczowe. Na programowanie składają się jeszcze algorytmy, których też należy się uczyć, a przede wszystkim znajomość bibliotek dla danego języka. To jest właśnie większość wiedzy potrzebnej programiście. I lepiej chyba znać jeden bardzo dobrze, niż kilka pobieżnie.
HTML nie jest językiem programowania
WIEM WIEM. Ale żeby się nauczyc PHP przyda się znac HTML (i masz rację nie trzeba go sie uczyc bo jest łątwy :D)
@baciany: Uczę się już jakieś 2 lata - co napisałem? Część moich umiejętności pokazuje mój program zamieszczony na mojej stronie internetowej (EqualMath). Jeżeli chcesz zobaczyć moje umiejętności, możesz ściągnąć i zobaczyć. Tylko dodam jeszcze, że zaczynałem się uczyć od zera - nie próbowałem wcześniej żadnego języka programowania. Java ma świetną dokumentację na http://www.java.sun.com, dlatego na początek proponuję jakąś książkę, w której opisano podstawy (np. “Praktyczny Kurs Java” za 39 zł), a później, jak czegoś nie wiesz, wchodzisz na dokumentację i tutoriale na witrynie Suna. Są po angielsku, ale można się wszystkiego nauczyć. Dlatego, jak chcesz napisać jakiś program, to wystarczy znajomość podstaw Javy, resztę możesz na bieżąco ciągnąć z neta. Polecam i rekomenduję bo sprawdziłem sam we własnej osobie