o tym że vba może też wykonywać zmienne na poziomie kodu.Ja wiem że po napisaniu skryptów VBA nie jest edytowane makro.VBA jest zapewne skryptami z pozioomu kodu i napisu sub
Czyli co wkoncu ? Przeczytałem cały temat uważnie, większośc jest za C#. Ja obecnie moge powiedziec, ze strony umiem robic na podstawie xhtml i css. Co dalej ? PHP, C ?
jak to.trudniejszy o ile jestem przekonany jest sql . dzięki
ja zacząłem od Pascala, poszło łatwo i szybko, tylko jest on już przestarzały i trudno skapnąć niektóre błędy, teraz programuję w C++
a poza tym, najprostszy język to LOGO
Fajnie, ale z programowaniem to to jednak nie ma związku
A czemu chcesz sie uczyć i co chcesz robić?
Jeśli poznacz C będziesz miał podstawy do nauczenia się całej reszty: C++, Javy, C#, PHP.
Mam w Domu takie książki :
-C++ Ćwiczenia Praktyczne
-Symfonia C++ Standard
-PHP5 Tworzenie stron internetowych. Ćwiczenia Praktyczne
C++… Ćwiczenia już przeczytałem i powiem ze zakumałem tylko “Hello World” PHP5… też przeczytałem i tu zakumałem większośc A Symfoni przeczytałem kawałek i jak na razie wszystko Rozumiem
:D:D:D:D:D:D:D
Według mnie jak na razie PHP się jakoś łatwiej uczy ale za to w PHP czasami KOD jest strasznie zaśmiecony różnymi znaczkami itp.
Oty Kosz
najłatwiejszy język to awk można nauczyć się go w 10 minut
Najłatwiejszy to batch
Cześć,
Moim skromnym zdaniem, od wieków Basic, a właściwie w dzisiejszych czasach Visual Basic. Czemu?
Zbliżona składnia dla VBA, VBS i VB. Co nam to daje?
- Możliwość pisania makr (VBA) - wiele firm, ze względu na długą i kosztowną ścieżkę projektową i rozwój oprogramowania, zaczyna to doceniać.
- VBS - brak konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania, a wiele rzeczy można zrobić zapisując kod jako *.vbs (windows ma wbudowany interpreter takich skryptów).
- VB - pełnoprawny język programowania dla dot net.
Moim zdanie warto zacząć od podstaw, i dlatego wybrałbym na początek Brainfuck. Jest to najbliższe co można uzyskać do klasycznej maszyny Turinga. Z pewnością nauczy teorii obliczalności, ale można go także wykor<ystać do zagadnień praktycznych. Tutaj istnieje implementacja serwera HTTP w pewnym jego dialekcie, wraz z dialektem obsługijącym Linuksowe wywołania systemowe, co czyni ten język niesamowicie wszechstronnym narzędziem.
Pozdrawiam
Bardzo łatwy jest Ruby i CoffeScript na początek, jak ktoś lubi składnię bez klamerek. A z takich nowoczesnych i przyszłościowych to może Go, Swift, Kotlin w miarę łatwe i nowe. Od C/C++ ponoć sporo łatwiejszy jest Rust i ma przyjemną składnie. Jest też bardzo bezpiecznym językiem, jak zapewniają developerzy Mozilli.
Paaanie, nie mylić mi łatwości z wszystkimi ładnymi cechami tego języka. Ogarnąć o co chodzi z borrow checkerem proste nie jest na pewno. A składnia to się prawie nie różni.
A te języki, to tylko taki pokaz “o jakich ja nazwach nie słyszałem”. Polecać języki się zachciało
Fajne w Visual Basicu jest to, że podpowiada składnie (i jest naturalny z użyciem wyrazów angielskich) przez co nie trzeba nawet zaglądać na stackoverflow
Dopiero zauważyłem, że temat to kotlet sprzed prawie 10 lat.
Dlatego pozwoliłem sobie na inbowanie.
Podpowiadanie składni to akurat nie domena języka tylko IDE w którym piszesz.
Moim zdaniem nie ma nic łatwiejszego od Scratch, same gotowe bloki. Jeśli nigdy nie programowałeś, zacznij od tego.
Zgadzam się. Nie ma nic łatwiejszego.