Jaki język Programowania jest najłatwiejszy

o tym że vba może też wykonywać zmienne na poziomie kodu.Ja wiem że po napisaniu skryptów VBA nie jest edytowane makro.VBA jest zapewne skryptami z pozioomu kodu i napisu sub :expressionless:

Czyli co wkoncu ? Przeczytałem cały temat uważnie, większośc jest za C#. Ja obecnie moge powiedziec, ze strony umiem robic na podstawie xhtml i css. Co dalej ? PHP, C ?

jak to.trudniejszy o ile jestem przekonany jest sql . dzięki

ja zacząłem od Pascala, poszło łatwo i szybko, tylko jest on już przestarzały i trudno skapnąć niektóre błędy, teraz programuję w C++

a poza tym, najprostszy język to LOGO :stuck_out_tongue:

Fajnie, ale z programowaniem to to jednak nie ma związku :slight_smile:

A czemu chcesz sie uczyć i co chcesz robić?

Jeśli poznacz C będziesz miał podstawy do nauczenia się całej reszty: C++, Javy, C#, PHP.

1 polubienie

Mam w Domu takie książki :

-C++ Ćwiczenia Praktyczne

-Symfonia C++ Standard

-PHP5 Tworzenie stron internetowych. Ćwiczenia Praktyczne

C++… Ćwiczenia już przeczytałem i powiem ze zakumałem tylko “Hello World” :smiley: PHP5… też przeczytałem i tu zakumałem większośc A Symfoni przeczytałem kawałek i jak na razie wszystko Rozumiem :smiley:

:D:D:D:D:D:D:D

Według mnie jak na razie PHP się jakoś łatwiej uczy ale za to w PHP czasami KOD jest strasznie zaśmiecony różnymi znaczkami itp.

Oty Kosz

najłatwiejszy język to awk można nauczyć się go w 10 minut

Najłatwiejszy to batch

Cześć,
Moim skromnym zdaniem, od wieków Basic, a właściwie w dzisiejszych czasach Visual Basic. Czemu?
Zbliżona składnia dla VBA, VBS i VB. Co nam to daje?

• Możliwość pisania makr (VBA) - wiele firm, ze względu na długą i kosztowną ścieżkę projektową i rozwój oprogramowania, zaczyna to doceniać.
  • VBS - brak konieczności instalowania dodatkowego oprogramowania, a wiele rzeczy można zrobić zapisując kod jako *.vbs (windows ma wbudowany interpreter takich skryptów).
  • VB - pełnoprawny język programowania dla dot net.
1 polubienie

Moim zdanie warto zacząć od podstaw, i dlatego wybrałbym na początek Brainfuck. Jest to najbliższe co można uzyskać do klasycznej maszyny Turinga. Z pewnością nauczy teorii obliczalności, ale można go także wykor<ystać do zagadnień praktycznych. Tutaj istnieje implementacja serwera HTTP w pewnym jego dialekcie, wraz z dialektem obsługijącym Linuksowe wywołania systemowe, co czyni ten język niesamowicie wszechstronnym narzędziem.

Pozdrawiam

Bardzo łatwy jest Ruby i CoffeScript na początek, jak ktoś lubi składnię bez klamerek. A z takich nowoczesnych i przyszłościowych to może Go, Swift, Kotlin w miarę łatwe i nowe. Od C/C++ ponoć sporo łatwiejszy jest Rust i ma przyjemną składnie. Jest też bardzo bezpiecznym językiem, jak zapewniają developerzy Mozilli.

Paaanie, nie mylić mi łatwości z wszystkimi ładnymi cechami tego języka. Ogarnąć o co chodzi z borrow checkerem proste nie jest na pewno. A składnia to się prawie nie różni.
A te języki, to tylko taki pokaz “o jakich ja nazwach nie słyszałem”. Polecać języki się zachciało

1 polubienie

Scratch :wink:

1 polubienie

Fajne w Visual Basicu jest to, że podpowiada składnie (i jest naturalny z użyciem wyrazów angielskich) przez co nie trzeba nawet zaglądać na stackoverflow :smiley:

Dopiero zauważyłem, że temat to kotlet sprzed prawie 10 lat. :slight_smile:

2 polubienia

Dlatego pozwoliłem sobie na inbowanie.

Podpowiadanie składni to akurat nie domena języka tylko IDE w którym piszesz.

Moim zdaniem nie ma nic łatwiejszego od Scratch, same gotowe bloki. Jeśli nigdy nie programowałeś, zacznij od tego.

Zgadzam się. Nie ma nic łatwiejszego.