Jaki kabel kupić.... wiem banał ale jednak :D

Witajcie, mam taki problem. Potrzebuję zakupić kabel sieciowy do połączenia komputer - router, po prostu do internetu. Internet mam 800mb po światłowodzie, kabelek potrzebny mi taki żeby “sieć” tudzież internet działał z max prędkością - obecny ogranicza mi predkość do 100mb , jest albo uwalony na jednej żyle albo coś mu nie pasuje, bo sprawdzałem na innym i net działa jak powinien - tyle że jest za krótki. Czy każdy obecnie sprzedawany kabel “pozwala” na pełne wykorzystanie łącza po podpięciu z routerem ?? Bo jest tego tyle, a tu jeden mi mówi tak, drugi tak i sie kompletnie gubię… Szukam w x-kom, zwzgl na to iż mam możliwość szybkiego odbioru na miejscu… Doradźcie proszę :slight_smile:

Jaka odległość między komputerem a routerem? Powinien wystarczyć kabel CAT-5E, ale dla pewności można wziąć CAT-6

W x-kom nie masz wielkiego wyboru :wink: Oba te kable są tej samej klasy:
https://www.x-kom.pl/comparison/327240,80806

1 polubienie

do 15m , takiej długości kabla szukam. Jak napisałem - becny mam uwalony najprawdopodobniej @januszek zalezy mi na tym zeby światłowód na pc działał bez ograniczenia.

Podejdź do pierwszego lepszego sklepu/serwisu komputerowego. Dobiorą ci odpowiedni, przytną na wymaganą długość i zarobią końcówki. Nie widzę zbytniego sensu kupowania gotowca, a później zawijanie jak trochę za długi, albo sztukowanie bo jednak brakło. Do tego cena też powinna być niższa.

1 polubienie

W dłuższych kablach wyboru nie masz. Kup z zapasem długości:

Dobra - zadam jeszcze jedno głupie pytanie - czy ten kabel na 100% obsłuży mi prędkości do 1gb czyli powiedzmy zaokrąglając zbliżę się do tych 800mb/s które mam dostępne “z routera” - czy mogę go w ciemno kupować.

Chyba, że źle zarobią i będą problemy jak teraz.

@Socket24 - sam kabel ma niewiele do gadania. Dużo zależy od routera i karty sieciowej czyli w sumie tego co na krańcach kabla.

Router ma 1gb, karta sieciowa - 1gb wiec skoro tak to powinno śmigać… Boje się tylko o “długość” bo niestety odległość jest większa - około 12 m od routera i fizycznie nie mam możliwości jej skrócić. I tu sie najbardziej boję że tu będzie problem. Choć w teorii strata na takim kablu zaczyna się dopiero powyżej 50m…

Słowo klucz - maksymalnie

Kup ten kabel (który zalinkowałem) i nie zamartwiaj się na zapas :wink:

Ewentualnie kup czysty kabel, wtyczki rj i zarób końcówki żeby mieć tylko taką odległość jaką chcesz.

O ile zrobi to poprawnie bez zaciskarki :slight_smile:

Jeśli ma mocne zęby… :stuck_out_tongue_winking_eye:

Nie ma opcji, żeby źle zarobić na serwisie. Nawet jeśli ktoś nie ma testera okablowania sieciowego, to najprostszy tester kabla kosztuje 20 zł, więc wątpię aby porzadny serwis nawet takiego nie miał. Pewnie większość zarabia na pewniaka, ale zawsze można poprosić o przetestowanie kabla. Nawet bez testera łatwo to zrobić podpinając chociażby host do sieci na tym kablu.

Co nie zmienia faktu, że samoróbki są gorsze od patchcordów. Nie sądzę, aby wyszło taniej, bo taki kabel robi się z żył z drutu, zarabianie linki to jest masakra.

Dlaczego uważasz kable robione samemu za gorsze? Nigdy nie korzystałem z tych gotowców, a tutaj się okazuje się że korzystam z bubli :stuck_out_tongue_winking_eye:

Po jakimś czasie taki kabel wygląda jak szmata, końcówki są prawie powyrywane. Patchcord zalany fabrycznie ciężko wyrwać, prędzej gniazdko ze sciany wyrwiesz lub przetrzesz izolację.

1 polubienie

A to fakt może się zdarzyć, ale wymiana końcówki to szybka akcja :wink:
Gorzej jak nie widać kolejności kabli bo trzeba się ściągą posiłkować :laughing:

Często upierdliwa, gdy siedzisz na wyjeździe u klienta, a panna płacze, że jej sieć nie działa, albo zwyczajnie nie masz ochoty ruszać się z biura, żeby 2h stracić na wymianę końcówki (wymiana 5 - 10 minut dojazd i powrót 2h).

1 polubienie

Zależy od konkretnej sztuki, gotowce które często się wypina i wpina też wyglądają tragicznie po dwóch latach.