Witam.
Potrzebuję dla znajomej laptopa, raczej używany.
Ma służyć do pracy w internecie czyli sprawnie obsługiwać stronki, messengery, facebooki, grupowe wideoczaty, itp.
Obecnie ma jakiś sprzęt z Atomem i 2GB ramu, działa to tragicznie wolno…
Pytanie brzmi - czego szukać? Jaki typ procka? Jakich firm lapków unikać? Na co zwracać uwagę przy zakupie używki?
Co do ceny to wiadomo, w miarę tanio
No i wielkość - 14 cali chyba wystarczy (tyle co obecny)
Da się zrobić wszystko o czym napisałeś, a nawet wygodniej Poza tym jest jeszcze Apple
Nie namawiam, tylko proponuję alternatywę, bo u mojej mamy i siostry tablet sprawdził się lepiej niż komputer
ps.
Tylko nie najtańszy tablet z biedronki. Za dobry tablet też trzeba wydać podobne pieniądze jak za laptopa i ewentualnie doliczyć za klawiaturę bluetooth jeśli dużo pisze
Ona mi coś tłumaczy, że na potrzebuje dość często PC-towej wersji facebooka (ponoć na telefonie nie ma wszystkich potrzebnych opcji) - sam nie mam fejsa więc nie ogarniam
Coś w ten deseń, ale wziąłbym jednak cokolwiek z i3 i SSD. FB potrafi trochę ważyć (RAM) + obciążenie procka. Jeżeli nikt nie podsunie, to jutro koło południa powinienem mieć chwilkę.
ed, mój błąd.
ed.2.
Ten by od biedy wszedł, tylko musiałbyś jej dołożyć RAM (zapytać sprzedawcę czy ma wolny slot) lub ssd, bo będzie ciężko na 4 i HDD.
Nawet fajny. Czy na 4GB będzie zamulał?
Co do dysku to wolałbym żeby go w ogóle nie było a nie dopłacać jeszcze stówkę za wymianę na SSD - sam bym go wymienił…
Kilka też było, ale większość na matrycach HD, tu HD+.
Poszukaj czegoś na i3/i5, min 4 GB RAM, 15 cali i rozdzielczość FHD i ewentualnie HD+.
Całego allegro teraz nie przepatrzę, musiałbyś poczekać.