Jaki laptop do ok. 3000 zł wybrać?

Pierwsze co w nim zrobiłem to wymieniłem na Cruciala SSD:)

Za mały dysk, celuję w 512 a za ten trzeba dopłacić a fundusz 3000 zł i tak podniosłem bo dofinansowanie 2700zł ale za ok miesiąc może stanieje to się nad nim zastanowię bo wygląda ciekawie.

Za miesiąc? Z tego co wiem, to te środki oni dopiero we wrześniu lub październiku dadzą, bo nabór , rozpatrzenie, podpisy… :wink:

Rzuć sobie jeszcze okiem na laptopy z procesorami Ryzen 3550 i 3750 H, to mniej mobilne, „normalnonapięciowe” modele (nie są przykręcone jak U i biorą więcej prądu), ale pod względem wydajności są pomiędzy 3500 i 4500U. :slight_smile:

Ewentualnie cos na Intelach tego typu https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-x509ja-bq241t-15-6-intel-core-i5-1035g1-8gb-ram-512gb-dysk-win10.bhtml

1 polubienie

Jeśli musi być laptop, to podejrzewam, że będziesz korzystał w łóżku. Może warto rozważyć lekkie konstrukcje o chłodzeniu pasywnym, zamiast celować w nieokrzesaną wydajność podzespołów? :thinking:
Najlepiej gdybyś wysępił jeszcze z tysiaka, to by na jakiegoś podstawowego macbooka 13’’ wystarczyło :wink:

1 polubienie

Wniosek złożony w styczniu, rada powiatu głosowała przyznanie środków tydzień temu i od tego czasu PCPR ma 30 dni na decyzję.:slight_smile:

Jestem leżąco/jeżdzący a lapek stoi na szafce obok łóżka, nigdy nie korzystam w ręku więc nie musi być mobilny.:slight_smile: A wysępić więcej się nie da, dają 2700 i ani grosza więcej, i tak dokładam jeszcze max ok 3000zł. Jak na razie chcę zdecydować między tymi trzema

Podzespoły doradzi ci @anon7248146, ale ja bym nie wziął laptopa z takim małym gładzikiem ustawionym niesymetrycznie jak ma HP.

1 polubienie

Wydajnościowo, niestety, HP z i5-1135G7 odbiega na plus od pozostałych, i jako procesor i grafika (pograsz nawet! :slight_smile: ). Drugi Huawei 3700u. Kwestia ergonomii touchpada kuleje w tym modelu HP, to fakt.

Natomiast detale, jeżeli znasz angielski, to poszukaj na tej stronce, oni mocno męczą każdy komputer i dane są całkiem wiarygodne. https://www.notebookcheck.net/HP-Notebook-15s-Laptop-Review-With-Ice-Lake-CPU-and-Slim-Design.452953.0.html

1 polubienie

Chcąc nie chcą do 3k nie dostaniesz lepszej oferty
HP Pavilion 15 i5-1135G7/16GB/960/Win10 Silver 2999 zł
W tej cenie z kodem „prezent”. Jest wydajniejszy i lepiej wyposażony od modeli, które zaproponowałeś. Huawei również jest ok, aczkolwiek słabszy i nie masz możliwości rozbudowy ram.

Ten sam model dostępny też jest z AMD 5.
HP Pavilion 15 Ryzen 5-4500/16GB/512/Win10 Silver

1 polubienie

Jeśli cena z kodem będzie aktualna za ok miesiąc to mocno się nad nim zastanowię😉

Dziękuję wszystkim za cenne rady, bardzo mi pomogliście, ale wybrać muszę sam. Wybór jest trudny ale mam jeszcze trochę czasu. Teraz jestem mądrzejszy a zarazem bardziej niezdecydowany.:slight_smile: Jeszcze raz dzięki.

Z wymienionych w temacie to Pavilion, lub Huawei MateBook D 15. Pavilion ma podświetlenie klawiszy, natomiast d15 to też bardzo dobry laptop, którego klawisze są duże i czytelne. Jak Masz opcję zwiększyć budżet, to może ASUS VivoBook S15.

1 polubienie

Nadszedł czas decyzji, wybrałem trzy z których chce zdecydować, innych już nie biorę pod uwagę bo i tak mam taki mętlik w głowie, że nawet z tych nie potrafię wybrać:slight_smile:

Dwa pierwsze są w takiej samej cenie i na procesorze Ryzen 5. HP na wersji 4500U a Huawei 3500U. A trzeci to Intel Core i5-1135G7 który jest znacznie droższy i kosztuje 3500zł. Nie ukrywam, że wizualnie Huawei podoba mi się najbardziej, ten droższy pewnie jest najlepszy z tych trzech ale zastanawiam się czy warto dopłacać te 500zł do moich skromnych potrzeb. Niby mogę dopłacić ale czy warto, kurde nie mogę się zdecydować a do poniedziałku muszę.:slight_smile: Może pod wpływem Waszych opinii będzie łatwiej hehe.
Czy Huawei z Ryzenem 5 3500U jest dużo słabszy od tego Huaweia z Intelem i czy HP z Ryzenem 5 4500 jest dużo słabszy od Huawei z Intetelem, pewnie głupie pytania:)

3500u jest zdecydowanie słabszy, ale pozostałe dwa prezentują porównywalny poziom. Amd wypada lepiej w zadaniach wymagających wielowątkowości, a Intel ma mocniejszy pojedynczy rdzeń

W typowych zastosowaniach domowych Intel będzie się wydawał szybszy, ale ja bym nie dopłacił za to pół tysiaka.

Moja rada jest analogiczna, jak pocologa: HP z Ryzenem 5 4500 będzie miał najlepszy stosunek cena/wydajnosć. Zostaw sobie te 500 zł i wydaj na coś innego, szkoda karmić Intela. :slight_smile:

Czyli wybieram HPeka, nie po to pytam by nie korzystać z rad. Dzięki, wybór dokonany :beers:

Jeszcze raz muszę Was zaczepić i dopytać.
Przy wersji 16GB RAM częstotliwość wynosi 2666 MHz a jak w konfiguratorze zmniejszę ilość RAM do 8GB to jednocześnie częstotliwość wzrasta do 3200 MHz.
I zgłupiałem którą lepiej wybrać? :wink:

Wziąłbym 8GB 3,2GHz. Jeśli w przyszłości uznasz, że do twoich zastosowań pamięci masz za mało (a prędzej niż później tak będzie) to dokupisz drugą kostkę 8GB 3,2GHz.

1 polubienie

To już zależy, z jednej strony pocolog dobrze Ci mówi, bo będziesz miał szybszy RAM, ale on jest istotny głównie w grach na zintegrowanej grafice. Dodatkowo szybszy RAM jest droższy, a 2x wolniejsze kości (16GB) są zawsze wydajniejsze w grze od 1 (8GB) szybkiej. Później 2x szybszy > 2x wolniejszy. :slight_smile: W Internecie, czy Wordzie różnicy nie zobaczysz.

Masz więc rozsądne argumenty na każdą opcję, ja osobiście jestem zdania, że najpierw ilość RAM, później zegary. Szczególnie, że ten Ryzen może „na start” zabrać Ci 2 GB RAM (na kartę graficzną) i zostaniesz z 6 tylko. :slight_smile:

1 polubienie

No kurde jestem pod wrażeniem wiedzy👍
Super, gdyby nie Wy wybrałbym pewnie pierwszy lepszy i niekoniecznie pasujący do moich potrzeb a teraz przynajmniej świadomie wybiorę. W gry na pewno grał nie będę więc wybiorę wersję z 16GB, chyba, że do poniedziałku trafię na jakąś super promocje😎
Jeszcze raz dzięki.

Jak trafisz pytaj, tylko uważaj na „doradców” w sklepach, oni też miewają wiedzę, jak sprzedać towar zalegający w magazynie.

Najlepiej weryfikuj na przyszłość takie zapewnienia https://www.passmark.com, nie jest najlepszy, ale podaje wiek podzespołu i przybliżoną wydajność. :wink:

PS. Z tym 2 GB RAM dla grafiki, to nie ma gwarancji, bo producent może ustawić od 256Mb do 2 GB, ale często w BIOS nie można zmienić tego…

1 polubienie

A co byście powiedzieli o tym https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/notebook-huawei-matebook-d15-53012bnj-i5-10210u-16gb-512ssd-int-15-6-w10?gclid=CjwKCAjwv_iEBhASEiwARoemvGaSedm96Ugo5cRx8nQ77GqSetdbDzBvMG-fdseMZEQEj7BGFJ4XxBoCRo8QAvD_BwE
W porównaniu do HP z postu wyżej?