Jak w tytule.
Jakiś Mint czy coś innego?
(na stary komputer)
Podaj specyfikację sprzętu bo szklana kula w serwisie.
Nie widziałem go na oczy.
Ubuntu, bo najwięcej poradników w sieci, ale upomnieć, aby nie dodawać żadnych repozytoriów! i innych ppa! tylko instalować to co jest w głównym repo.
Dobra. Doczytałem, że ma być 32bit. To wyboru dużego nie masz. Ja poleciłbym Debiana w wersji testing
Bunsenlabs Helium:
Najlepiej, żeby miał jakieś podstawowe programy.
Mnie zastanawia tylko jedno w jakim celu ?
Po co instalować przeróbkę starego Debiana, kiedy można normalnego aktualnego?
Z tego samego powodu dla którego istnieje miliard dystrybucji linuksowych - bo tak
To jest jakiś argument ale dla kogoś świeżego lepiej polecić popularny i stabilny system
Abym go komuś polecił i nie musiał później zakładać kolejnych tematów co instalować.
Skoro 32-bit to musi być super stary (pewnie >12 lat).
Co byś nie zainstalował skończy się narzekaniem że działa powoli i nie da się przeglądać internetu, a na xp działało (naście lat temu oczywiście).
Czytam, ale dalej nie rozumiem po co linux 32bit.
Tak.
Są 16bit?
32 bitowy GNU/Linux umiejący odpalić ponad 20 letni program 16 bitowy wydany raz na GNU/Linux z zakończonym wsparciem i brakiem uaktualnionej alternatywy?
Bo raczej instalacja jakiegoś znaleziska jako system 16 bitowy GNU/Linux, to pewnie nie da wydajności XP sprzed lat i pewnie programów też nie będzie za wiele…
A jak chcesz uruchomić jakąś grę windowsową 16 bitową to może na appdb.winehq.org
jest info czy się odpala.
16bit to żart był.
Slax ładnie się prezentuje, zżera mało zasobów i posiada domyślnie Chrome czy Chromium. Bazuje na Debianie.
A to dla ciebie czy komuś chcesz zafundować sporo nerwów?