Jaki linux 32 bitowy polecacie dla kogoś kto pierwszy raz będzie go używał?

Tak jak mówiłem - “Twoja racja jest twojsza, niż mojsza”. Jeśli sprzęt nie ma CPU z acrhitekturą 64-bitową, to w jaki sposób chcesz zainstalować system 64-bitowy? Skoro takie systemy są nadal rozwijane, najwyraźniej istnieje taka potrzeba, nawet Microsoft oferuje 32-bitowe systemy, to dla dlaczego Linux czy BSD miałyby ich nie oferować? Po co te wszystkie edycje dla IA64, PowerPC itd? Te architektury rozwijają zupełnie inne osoby. O jakiej parze w gwizdek mówisz? O mocy czy pracy ludzi?

Na tym sprzęcie ten MX jest wolnobieżny, bo ten lapek jest wolnobieżny ze swojej natury. Ale stabilny!

Komfortu nie ma, ale to mój wybór. Lapek jest w rezerwie, na wypadek “W”, lub jak go biorę w teren. Bo mały i lekki.

1 polubienie

Dzięki za odpowiedzi. Dałem znajomemu kilka propozycji.

No własnie ten C-60 w lapku siostry też niemrawy, Core 2 duo są bez porównania mocniejsze.

Zastanawiam się jeszcze czy mu Androida nie załadować.

Zaprzyjaźnij się ze stroną https://distrowatch.com/
MX Linux jest od nie pamiętnych czasów top one:

czyli tez dla takich cieniasków jak my w pierwszej kolejności… :grin:

Znam.

W czym tkwi jej potencjał i czemu zawdzięcza 1. miejsce w rankingu DistroWatch. :joy:

W tym, że nie postawiłeś takiego haczyka na końcu zdania. :joy:

Nabijanie wyświetleń na distrowatch :joy:
Statystyki distrowatch.com absolutnie o niczym nie świadczą. Zobacz sobie jak one są tworzone zob. ( informacja o zasadach rankingu)

shockedd