Jaki Linux - wybór dystrybucji

do zielonylinux

Rozmiar dysku to 1.33 GB. Nie żartuję. Laptop ma z dziesięć lat. Wciąż na chodzie. Nie podkręcany, z padającą baterią… Jak kiedyś wygram w totka, a to jest raczej mało prawdopodobne, zwłaszcza że raczej nie gram, to zmodernizuję troszkę laptopa.

hyhy… Lubię takie starocie - zawsze trzeba przy nich pomajstrować :mrgreen: . W tym wypadku proponuję arch linuxa - jest mały, szybki i dosyć prosty w obsłudze. Życzę powodzenia przy instalacji :slight_smile: Tylko postaw sobie Xfce, albo fluxboxa bo na tak mały dysk trzeba się będzie porządnie postarać, żeby się zmieścić :slight_smile:

do zielonylinux

Dzięki za odpowiedź. Myślę, że podkręcenie tak starego kompa musiałoby dużo kosztować, ale kiedyś je zrobię. Poproszę mojego kolegę, aby zainstalował mi linuxa. Jak będzie miał czas. Później sama nauczę się to robić. Czy mógłbyś napisać jaśniej o co chodziło Ci, gdy wspominałeś o xtce i fluxbox? Jeśli chodzi o linuxa, to jestem zupełnie zielona. Uważam, że warto go zainstalować w kompie, zwłaszcza w takim, który ma za małą pojemność, by instalować coś dużego. Uruchomiłam kiedyś dystrybucję live cd i linux przypadł mi do gustu. Pozdrawiam.

Konkretniej Xfce. To takie lekkie środowisko graficzne, dedykowane właśnie mniej wydajnym komputerom. jest proste w obsłudze, ładne, nie zajmuje dużo miejsca.

Fluxbox mniej więcej j/w, tyle że to menadżer okien.

Jeżeli ktoś ci będzie instalował Linuksa to raczej powinien się orientować i postawi coś “lekkiego”.

Czy ktoś wie jakby wyglądała sprawa sterowników do karty dźwiękowej Sound Blaster Audigy po Ubuntu? Ew. jaką polecacie dystrybucję dla kompletnego laika w dziedzinie linux’a.

Jeśli chcesz zainstalować Linuksa i przy okazji nauczyć się sporo na jego temat polecam zacząć przygodę od czegoś trudniejszego np. od Debiana.

Co do Ubuntu na ich forum jest sporo tematów dot. w/w karty dzwiękowej:

http://forum.ubuntu.pl/search.php?searchid=1031022

Ogólnie rzecz biorąc nie powinno z nią być problemów.

Pozdrawiam

Chciałbym zainstalować sobie dla odmiany linuxa tylko nie wiem jakiego, mam nadziej że mi pomożecie :wink: Który polecacię na laptopa z: procesorem T2300 1.67GHz, 2GB ramu, karta graficzna geforce go 7400

Hmm… Moje wymagania musi być stabilny przede wszystkim, wygląd też jest ważny :slight_smile: i żeby nie zamulał, to chyba wszystko.

Czekam na propozycje.

Nie napisałeś, że ma być bardzo łatwy…

Polecam Archa albo Debiana.

Wygląd zależy głównie od środowiska graficznego i jego konfiguracji, a nie od danej dystrybucji.

Aktualnie bardzo popularny i jednocześnie dobry dla początkujących (i nie tylko) jest Ubuntu, jutro ma się pokazać stabilna wersja 8.04 więc może warto spróbować.

Nie napisałem bo nie musi być wcale łatwy :stuck_out_tongue:

To na prawdę z wielką powagą polecam te dwie dystrybucje.

Linux może być “łatwy” i jednocześnie mieć duże możliwości :wink: Jeżeli chcesz poświęcić trochę czasu na poznanie Linuksa to Debian jest dobrą propozycją. Arch pewnie też, ale z nim akurat styczności nie miałem.

Ogólnie to można tak gdybać w nieskończoność, najlepiej wziąć się za instalację czegoś lub chociażby przegląd z LiveCD.

Hmm postanowiłem zainstalować narazie Ubuntu 8.04 LTS. Mam pytanie czy będą chodziły programy takie jak: gadu-gadu, qtorrent, kaspersky internet seciurity, counter strike 1.6, pragramy od adobe cs3, microsoft office 2007, jeszcze kilka mniejszych aplikacjii. Czy wogle jest jakiś program do obsługiwania programów z Windowsa które będą działały pod Linuxem?

Z darmowych Wine.

Gadu-Gadu - Kadu , Pidgin itp. “Stop monopolowi GG” - dobrze powiedziane, warto przerzucić się na inny program (oczywiście zachowując numer), a w przyszłości nawet na inny protokół.

qtorrent - BitTorrent może być?

kaspersky internet seciurity - żartujesz sobie? http://www.linux.pl/wydruk.php?wydruk=329&show=artykul - polecam przeczytać

counter strike 1.6 - działa pod Wine

pragramy od adobe cs3 - większość działa pod Wine, chociaż zamiast np. Photoshpa szczerze polecam Gimpa.

microsoft office 2007 - nie wiem czy działa pod Wine. Proponuję najpierw sprawdzić czy OpenOffice ci nie wystarczy, bo szczególnie mniej funkcjonalny nie jest.

gadu-gadu = kadu

qtorrent - jak się nie mylę to jest wersja na linux’a

kaspersky internet seciurity - “windowsowski” to niby po co :?: W zastępstwie możesz użyć darmowego ClamAV, bądź wersji kasperskiego na linux’a

counter strike 1.6 - tak

microsoft office 2007 - a po co :?: jest OpenOffice

Darmowy wine

Co za dużo zmian to niezdrowo :stuck_out_tongue: więc narazie wolałbym zostać przy Office 2007 i Photoshopie. Co do tego Wine´a to to jest dopiero jakać beta, czy wszystkie programy będą chodziły z Windowsa pod Linuxem? Z którymi są problemy?

Nie wszystkie będą chodziły.

Jak i tak masz zamiar używać programów pisanych pod Windowsa, to lepiej jest zostać przy windowsie… po co masz sobie nerwy psuć?

ehhh… nawet nie widział a już wie że będzie źle - w Polsce standard :wink: Pytanie: Jesteś zawodowym grafikiem, albo chociaż więcej niż “amatorem”? Chociaż spróbuj zrobić kilka grafik w Gimpie wg. jakiś tutoriali…

Wersja jest 0.9.x więc nawet nie 1.0, mimo że projekt jest już rozwijany od 15 lat… Beta to nie jest, ale do porządnej obsługi oprogramowania na Windows brakuje sporo.

Tego ci nikt dokładnie nie powie.

Ogólnie widzę że chcesz zmienić system nie zmieniając oprogramowania - tak się niestety nie da. Proponuję żebyś po prostu miał zainstalowane dwa systemy równolegle, a może kiedyś się przekonasz do Wolnego Oprogramowania.

Da się tak zrobić? Jak to zrobić? I jak to będzie wyglądało przy właczaniu laptopa? Bede wybierał który system chce uruchomić?

Prosze przy odpowiedz :wink:

Musisz sobie zostawić partycję (najlepiej 2) dla Linuksa, wskazujesz na której ma być distro, a Winda zostaje w spokoju.

Przy uruchamianiu będzie okienko obsługiwane strzałkami na klawiaturze. Wybierasz system.