Jaki Linux - wybór dystrybucji

Witam!

Poszukuję małej (nie większej jak 700 MB) dystrybucji Linuxa, niekoniecznie z gotowym pakietem programów (praca na Windows), by dało się na nim używać Neostrady z modemem Speed Touch 330. Po prostu chcę ten Linux do przeglądania internetu i słuchania muzyki, która będzie na innej partycji.

Mam dysk 10 GB (9.47 GB), póki co jedna partycja (3 GB system z programami, jakieś 5GB danych no i ten Linux bym chciał).

Procesor: Intel Pentium III 600 MHz, 320 MB SD RAM, nVidia Riva TNT 2 32 MB, dźwięk zintegrowany

Mam płytę główną Chaintech 6VIA3, mikroukład ApolloPro 133.

Czy ta dystrybucja Linuxa zna sterowniki do mojego zintegrowanego układu dźwiękowego?

Proszę właśnie o taką.

Pozdrawiam

beny7 , nie wiem jak powiedzą inni, ale ja postawiłbym sobie Debianka z Xfce4.

Z neozdradą musiałbyś troszkę powalczyć.

Na nowym jajku wszystko powinno śmigać.

Dziś naszło mnie by zmierzyć się z Linuxem - a to zaczęło się od tego iż po raz n-ty miałem zrzut pamięci i znienawidzony blue screen. Jaką dystrybucję polecacie i dlaczego akurat tą? Co sądzicie o FreeBSD ? Dodam iż kompa mam starego , CPU 1 GHz , 380 MB RAM , RIVA TNT 2 32 MB. I by na tym sprzęcie linuks bez problemu się uruchamiał. Dodatkowo by była obsługiwana karta sieciowa Realtek RTL8180 Wireless LAN (Mini-) PCI NIC. Gdy ta karta będzie wpierana (a dawniej nie była i przez to Internet mi nie chodził - bo mam radiówkę) to będzie super. Główny warunek to obsługa wymienionej karty. Mam już serdecznie dość “niespodzianek” które oferuje Windows - w postaci zrzutu pamięci itp.

Na taki komputer polecam Gentoo. Wszystko dlatego, że gentoo kompilujesz i dopasowujesz dokładnie pod twój sprzęt, a dzięki temu system jest szybszy i stabilniejszy. Co do karty to musisz poszukać w google bo nie wiem, bo nie używam tej karty. Co do instalacji “żęto” wszystko jest pięknie opisane w handbooku.

zielonylinux ,

Gentoo troszkę za trudne jak dla początkującego.

duffee ,

Ja bym polecał Debianka z Xfce, stery są, tylko nie wiem czy w jajku. W każdym bądź razie ta karta jest obsługiwana.

Witam. Mam notebooka http://www.arest.pl/index.php?inc=produ … &grupa=424. I teraz moje pytanko, otóż używałem do tej pory XP Home, ale chcę przejść na Linuxa. Jaka wersja będzie:

1. stabilna, szybka, funkcjonalna,

2. zgodna ze sterownikami (skąd wziąć ewentualne stery?),

3. Jakie programy są odpowiednikami: Nero, offica, gadu, skype, BitComet.

4. Czy odczuje wzrost wydajność w stosunku do XP?

5. Czy nie będzie problemów z odtwarzaniem wszystkich formatów multimediów? (Jakie odtwarzacze).

To na razie tyle. Zapytam jeszcze o instalację, ale to już jak wybiorę wersję. W takim razie czekam na wasze sugestię.

Mam nadzieję, że pomożecie :wink:

Pozdro

Krzysiek

Ubuntu, OpenSuse ale dzięki temu że mają w sobie sterowniki nie są zbyt szybkie jak np. w przypadku Debiana którego możesz “uszyć” na miarę. Na 3 pytanie to jest chyba 1 000 000 stron w necie więc użyj google

wybacz moję pytanie , ale tego debiana gdzie można szukać ?

Proszę:

http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/get_debian.php

Generalnie dystrybucje user-frendly nie grzeszą szybkością…

Tak jak napisał czater możesz postawić sobie system od podstaw z jakimi tylko paczkami chcesz…

Na tego lapka proponował bym albo jakiegoś debiana czy archa czy inną dystrybucję którą można “dopasować” pod względem konfiguracji lub xubuntu, ubuntu czy kubuntu. Ewentualnie mint linux :slight_smile:

Opensuse nie polecam z uwagi na małą ilość ram a opensuse do najlżejszych nie należy…

Sterowniki generalnie w jądrze systemu powinieneś mieć, oprócz sterów do grafiki wymaganych do uzyskania akceleracji 3d… ale je mozna pobrać ze strony producenta karty graficznej…

Jest sporo zamienników…

nero - nero, k3b, gnomebaker, brasero

office - open office, koffice

gadu - kadu, pidgin, kopete i wiele innych

skype - jest wersja dla linuksa

bitcomet - transmission, ktorrent, deluge, rtorrent

To zależy jak skonfigurujesz sobie system…

co do multimediów to nie jestem pewien co do windowsowych formatów plików, ale mp3, mpeg, wmv, avi, rmvb chodzą bez problemu…

Jak chcesz poczuć wzrost wydajności to zainteresuj się lekkimi środowiskami graficznymi takimi jak xfce czy lxde

Tak, a gdy dodasz ramu, to będzie jeszcze lepiej :wink:

Po zainstalowaniu kodeków będzie działało wsio na różnych programosach.

Na lapy polecam Debiana/*buntu/Mandrivę.

misiu134 , proszę zadawać tego typu pytania w odpowiednim temacie przyklejonym - scalam Twój temat z aktualnym.

Proszę:

http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/get_debian.php --> na tej stronie nie wiem czemu nie działają linki - pokazuje mi się takie coś

Not Found

The requested URL /debian-cd/4.0_r1/i386/iso-cd/debian-40r1-i386-xfce-CD-1.iso was not found on this server.

Apache/2.2.6 (Unix) Server at ftp.acc.umu.se Port 80

No to wystarczyło poszukać troszkę i znajdziesz płytkę ;-)… Proszę Debian 4r3 Oczywiście jest to w 10000% stabilna wersja :mrgreen:

archa - a co to jest ? może mi ktoś wyjaśnić ?

Jaka “archa”? Gdzie to znalazłeś? Może Arch Linux?

Arch? http://archlinux.org

Widziałeś przyklejony temat z linkami?

Szukam mini dystrybucji linuxa, którą mogłabym zainstalować w moim starym laptopie o śmiesznie małej pojemności 1. 33GB. Wiem, że to zabytek, ale mam do niego sentyment, bo nauczyłam się na nim, czego nie robi się z komputerem.

Mój laptop jest firmy Compaq, seria armada 4131T, ma 48 ram i procesor penium. Proszę o polecenie mi jakiegoś łatwego systemu dla początkujących użytkowników.

Slack, Debian, DSL… Ogólnie każde distro które pozwala zainstalować base system,

Zdecydowanie postawiłbym na debiana. Ewentualnie jeżeli masz trochę ambicji możesz pokusić się arch linuxem. Opis instalacji jest udokumentowany na jego wiki. A ten rozmiar dysku to jest 33GB czy 1.33GB?