Jaki Linux - wybór dystrybucji

Mam dość bojowe zadanie. Laptop 600 Mhz, 8 letni, max 830 mb.

Próbowałem Debian z XFCE, ale pokazuje błąd w instalacji podczas “Aktualizuj oprogramowanie”, pewnie z braku miejsca.

Damn Small Linux też odpada, nie ma w nim nawet polecenia “make”.

Fedorę 8 też próbowałem, ale podczas logowania zacina się komputer.

Jaki system jeszcze polecicie ?

DSL

a make i inne sobie możesz doinstalować.

Napisałem, że “Damn Small Linux też odpada”.

A ja napisałem że make możesz sobie doinstalować.

Ok, nieco poszukałem. DSL bazuje na Debianie, dlatego Apt-get działa.

Ale trzeba trochę się pobawić: http://www.damnsmalllinux.org/wiki/inde … abling_Apt

aby użyć podstawowego polecenia make. Nie zapominając o gcc.

Mam już Ubuntu, ale szukam następnej dystrybucji. Chodzi o to, żeby od razu, bez konfiguracji można było oglądać filmy i słuchać muzyki, do tego przeglądarka i komunikator obsługujący siec GG.

zgredzio , zobacz sobie dystrybucje linux mint, jest ona oparta na ubuntu.

@zgredzio, dokładnie mint, albo ewentualnie bardzo chwalony PcLinuxOS.

Właśnie ściągam PCLinuxOS w polskiej wersji. Jak dobrze się spisze to go zainstaluję. :slight_smile:

Ja chciałbym się zapytać o dystrybucję dla mnie.Wyniki z quizów znam, sprawdziłem je, lecz jakoś mi nie odpowiadają te dystrybucje…

Komputer:

Procesor:933 MHz

RAM:320 MB SDRAM

HDD:9 GB

Ja chciałbym Linuxa z KDE, szybkiego, stabilnego, aby miał dużo programów. Może być trudniejszy.

Z Linuxem już miałem styczność. Były to m.in.:Ubuntu, Mandriva 2008 Free, Damn Small Linux, Berry Linux i jeszcze kilka. Najbardziej do gustu przypadł mi Berry Linux, i chciałbym, aby to był podobny system. Z góry bardzo dziękuje.

Z Berry do czynienia nie miałem.

Polecam jakieś distro szybkie, może być z KDE jak lubisz. Komp aż taki zły nie jest (ale za dobry też nie , więc lepiej coś optymalizowanego).

Więc: Arch.

A może Arch → www.archlinux.org

Wszyscy zachwalają Debiana więc postanowiłem go przetestować, chciałem najpierw ściągnąć LiveCD no ale chyba takowej nie ma, więc ściągam debian-4.0r3 ze strony http://cdimage.debian.org

i tutaj mam pytanko czy muszę ściągać wszystkie 3 DVD żeby go zainstalować :?: :o

Czy 2 ostatnie to może są płyty z pakietami programów i wystarczy tylko pierwsza płyta :?:

Wystarczy tylko pierwsze DVD, resztę pakietów można później zainstalować z internetu.

Tak, a serwery są obciążane bez żadnego stosownego powodu… mario@ , jeżeli masz stały dostęp do Internetu, śmiało instaluj netinst (coś koło 120 MB), gdzie także znajduje się podstawowy system.

Na każdej pierwszej płytce (tj. CD 1, DVD 1) jest instalator Debiana. DVD należy ściągać tylko w przypadku braku stałego dostępu do Internetu. CD to pół biedy :^)

Tyle, że netinst to chyba instalator w trybie tekstowym. Więc nie każdy sobie poradzi z konfiguracją netu. Zwłaszcza z niektórymi kartami wifi.

Aczkolwiek sposób instalacji równie godny uwagi, tyle, że dla bardziej obeznanych userów.

No i nie przesadzajmy znowu z tymi obciążeniami serwerów. Korzystajmy z lokalnego mirrora. Ja np. u siebie mam ftp.heanet.ie gdzie łącza mają przpustowość 2 x 2 Gbps, a średnie wykorzystanie łączy to ok 10%… Więc nie ma mowy o przeciążeniu serwera…

I taka ciekawostka, heanet.ie modernizuje swoją sieć, gdzie docelowa przepustowość ma wynosić 40 Gbps

Nie powiedziałbym… installgui i już mamy tryb graficzny (tak jak w przypadku CD/DVD).

O, dobrze wiedzieć :slight_smile: Akurat Debiana nie używałem ale np. w Arch to netinstall to tylko tekstowy instalator, zresztą w core też. I dobrze.

Pozdrawiam!

Dzięki za info. Pobieram CD z KDE, co do netinst to odpada bo pomimo poprawnego nagrania płyty nie startują :?

Mario - sprawdź jak ustawiony jest BIOS, chcąc zainstalować Linuksa jako pierwszy musi startować CD-Rom, jeżeli tak masz to sprawdź sumę kontrolną nagranej płytki programem “mdsum” pod Windowsem - mam nadzieję, że płytkę wypalona została jako “obraz” :slight_smile:

Pozdrawiam