Jaki Linux - wybór dystrybucji

Na desktop to jednak arch lub Fedora

Fedore wybrałem :slight_smile:

Dzięki za podpowiedzi.

No i niestety - ciemność widzę.

Wykonałem z powodzeniem wymagane polecenia,  plik konfiguracyjny xorga się utworzył, restart i … po grubie ciemność.

Co może byc przyczyną?

Opisz dokładnie co się dzieje. Po grubie nie ładuje się w ogóle init? Które polecenia wykonałeś? Te dla Jessie a nie czasem z backportów dla Wheezyego

Aj aj aj aj chyba dla Wheezyego; rozumiem, ze ma być Jessi?

Po grubie przez chwile na czarnym tle pojawia się logo Minta a następnie … ciemność tj. zupełnie nic, nawet nie miga kursor.

Po naciśnięciu klawisza Alt lub Windows pojawia się okienko z tekstem, ze wystąpił błąd.

Debian Mint jest na jessie

jeszcze pytanko mam do Fedory. Jak wiemy domyślne środowisko graficzne to GNOME ja wybieram XFCE. Czy jest między tymi środowiskami duża różnica? Pytam ponieważ myślę że gnome będzie bardziej wspierany!

Jest drastyczna różnica między GNOME3 a Xfce :wink: Od wyglądu po mechanikę działania. Oczywiście na obu można to samo, ale każde z nich podchodzi inaczej do tematu. Xfce stawia na klasykę - jakaś forma menu “Start”, belka na której siedzą zminimalizowane programy. GNOME3 patrzy nieco bardziej w nowoczesność i przywodzi na myśl nieco działanie Androida - uruchomionych aplikacji jako takich nie minimalizujesz, tylko siedzą w tle i przełączasz się między nimi z poziomu skrótów klawiszowych czy menu Aktywności.

Red Hat większą wagę przywiązuje do rozwoju GNOME3, dlatego jest domyślne. Niemniej oba są aktywnie rozwijane a wybór to kwestia gustu.

Sumując - środowiska obsługuje się inaczej (choć GNOME3 jest bardzo prosty), dlatego dobrze, abyś je samemu przetestował. Niemniej o kwestię wsparcia się nie martw - Xfce jest bardzo popularne i bez problemu uzyskasz pomoc o tym środowisku na każdym forum Linuksowym.

Dzięki za rady.

Ok, poszła teraz instalacja ze sterownikami dla Jessie.

I nawet się udało tj. system wstał, rozdzielczość ekranu jest chyba prawidłowa, wrażenia estetyczne dużo lepsze.

ALE  poza pulpitem i dwiema ikonkami managera plików nic więcej już się na pulpicie nie pojawiło tj. brak jest panelu, menu itp.

Kurcze, dołuje mnie już ten LMDE - co znowu jest nie tak?

na forach minta szukałeś pomocy

Witam.

Chciałbym zainstalować na 2 PC’tach system Linux.

Pierwszy ma parametry:

Procek P3 1GHz

256 MB RAM SDR

Grafika 32MB zintergrowana

Drugi ma parametry :

Procek P4 2.4 GHz

1 GB RAM DDR-400

Grafika Radeon 9200SE

Jaki system będzie najlepszy (najszybszy, najbardziej wydajny, nie zamulał) pod te PC’ty (zwłaszcza pierwszy) dla oglądania zdjęć, słuchania muzyki, do internetu??

Na Win XP pierwszy komputer straszne zamula jak działa przeglądarka (tak wiem za mało ramu na to…). Chcę system który będzie wydajnie zarządzał wydajnością, lepiej niż XP.

Na drugi generalnie możesz instalować wszystko na jakimś lekkim środowisku graficznym polecam Xfce, a z dystrybucji Debian jessie, Fedora przykładowo lub inne zależy od gustu. A na pierwszy to trzeba coś lekkiego w całości.

Wiesz jak na pierwszy będzie “coś szybkiego i lekkiego” to analogicznie do tego na lepszych PC’tach będzie bardzo expresowy.

Testowałem kiedyś na swoim (parametry w sygnie) linux lubuntu i jakoś mnie nie zadziwił, coś zamulał. XP przy nim był szybszy (otwieranie okienek, zarządzanie ramem itp.).

Na pierwszy to jakiś puppy linux albo coś na openboxie lub fluxboxie

Pozwolę sobie skopiować wcześniejszą wypowiedź.

Witajcie. Poszukuję jakiejś lekkiej dystrybucji liveCD, która robiłaby za odtwarzacz multimediów.Najlepiej coś na USB. Chociaż teraz można i ISOnagrac na pendrivea, więc to nie problem… Znalazłem coś takiego jak GeexBox - wydaje się być idealne, ale nie wiem czy nie umiem tego zrobić czy się nie da - mianowicie chciałbym żeby:

• był automatyczny start po załadowaniu liveCD z konkretnym katalogiem filmikami

• filmiki również tak samo jak sama dystrybucja były ładowane do pamięci (odtwarzanie bez żadnego ośnika, można wyjąć USB)

• ciągłe zapętlenie odtwarzanego materiału.

Poszukuję czegoś dla znajomego, który chciałby na małym monitorze ciągle zapętlać krótkie reklamy itp. Myślałem tez nad XBMC (oparty na tym jest GeexBox), ale tego chyba nie ma na USB?

Znalazłem w internecie wzmiankę o GeexBox ISO generator, ale to chyba wymarło niestety :frowning: Myślałem też nad jakąś lekką “zwykłą” dystrybucją jak np. SLAX lub coś lekkiego i zwykłym odtwarzaczem. Może coś doradzicie :slight_smile: Dzięki z góry.

Zainstalij ArchLinux z menadżerem okien awesomewm. Mam takie coś na lekko gorszym sprzęcie i nawet daje radę. Musisz tylko wybrać szybką przeglądarkę internetową.

Ja sam na swoim starym komputerze z 256 mb i AMD Athlon XP 2000+ miałem Debiana z LXDE. Tobie też go polecam. W twoim przypadku widzę tylo to lekkie, stabilne środowisko graficzne. Zainstalujesz sobie jakąś lekką przeglądarkę do interentu. Ja miałem mozille, ale troche zamulała, ale dało sie wytrzymać. To rozwiązanie bylo by dobre w przypadku twoich 2 komputerów. Chociaż na drugi mógłbyś sobie do instalować środowisko XFCE. Napewno by chodziło w miarę sprawnie. W sumie na 1 komputer mógłbyś zainstalować Puppy Linux, ale to już ostateczność. :slight_smile: (Puppy nie wymaga instalacj na dysku twardym. Może działać z CD lub Pendrive. )

Oczywiście jeżeli będziesz potrzebował pomocy w instalacji systemu lub oprogramowania tylko pisz. :slight_smile:

Pozdrawiam, :slight_smile:

jakubgross.

Cześć.

Dla Ciebie bym polecił:

1.XBMCbuntu

2.LinuxMint <---------

3.ElementarnyOS

Wszystki te trzy systemy mają live cd lub usb.

W twoim przypadku LinuxMint był by idealnym rozwiązaniem.

To lekka dystrybucja, która może służyć jako zwykly system operacyjny lub jako system multimedialny.

Pozdrawiam,

jakubgross

Mam jednak pytanie. Czy da się jakoś wsadzić pliki (te do odtwarzania) tak, żeby lądowały się razem z systemem do pamięci i można było wyjąc płyt? Jakoś “rozebrać” te ISO czy coś w tym stylu? Ewentualnie uruchomić live i jakoś “dodać” te pliki na pendrive?

https://help.ubuntu.com/community/LiveCDCustomization

Chyba każdego Linuksa livecd da się zainstalować na pendrive.