a co powiecie o kali linux ??
Ja polecam zainteresować się Archem. Do tego doinstalować jakiś lekki menedżer okien, n.p. i3. Mam taką konfigurację na netbooku o podobnych parametrach i nie ma żadnych przycięć, dopiero problem się robi, gdy mam więcej niż 10 kart w Firefoksie, a obok się konie duże repozytorium Mercuriala.
Dla programisty nie potrzebny. W zasadzie służy do testowania bezpieczeństwa.
Ja używam i polecam Fedorę z XFCE. Wszystko zależy od Twoich upodobań.
Polecam Debiana Stable wersja XFCE lub LXDE. Mógłbyś podać jaką posiadasz kartę graficzną?
Mam pytanie do znawców tematu.
NVIDIA GeForce GT 750M. Zastanawiam się nad Mintem z racji tego, że nie jestem póki co biegły w tym systemie
Sprzęt cię nie ogranicza. Możesz sobie wybierać dystrybucję jaką chcesz ze środowiskiem jakim chcesz.
Dla początkujących dobrym wyborem jest (k)(x)(g)(l)Ubuntu czy chociażby Mint, o którym wspomniałeś. Większość potrzebnych rzeczy spokojnie da się wyklikać.
@aderas bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Czytałem porównania obu systemów tzn Ubuntu (i całej jego rodziny) i Minta. Z tego co widzę większość ludzi poleca Minta, że bardziej to dopracowane Ubuntu, że twórcy “wsłuchują” się w prośby użytkowników itd. Oczywiście są to zaczytane opinie.
Żadko ktoś bardziej siedzący w temacie poleci Minta kosztem Ubuntu. Ubuntu jednak jest sterowana przez wielką firmę - ma się zaufanie, że nagle nie skończą z interesem. Mint jest całkowicie amatorski. I wcale nie jest tak dopracowany jak mówią. Nie chcę robić antyreklamy, ale takie są fakty.
Ubuntu dopracowane? Pole minowe
OK zatem, którą dystrybucję polecacie Nie siedzę w linuxie by śmigać na prawo i lewo
Docelowo chcę się całkowicie przerzucić z win 8 na linuxa (po aktualizacji tego pierwszego do win 8.1 czyści mi dostęp do partycji recovery co irytuje mi niemiłosiernie). System MUSI być prosty w użytkowaniu bo z komputera korzysta także moja “druga połowa”
LMDE z Mate?
Na co dzień człowiek tak naprawdę używa przede wszystkim środowiska graficznego i programów. Zestawy jednych i drugich prawie każda dystrybucja ma takie same. O środowiskach graficznych artykułów w Internetach multum. Poczytaj sobie, wybierz któreś, ewentualnie dopytaj. To, na którym distro z Top10 Distrowatch (poza Archem przez brak graficznego instalatora i ciągły model wydawniczy), je zainstalujesz, ma marginalny wpływ.
LMDE nie polecam dla nowych w systemie sporo się zmienia i trzeba trochę się znać na Debianie, ja bym polecał Fedore
Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim problemem
KDE 5 jest już chyba w wydaniu stabilnym a więc czemu nie
KDE 5 jeszcze niespecjalnie nadaje się do pracy. Lepiej zostać przy wersji 4. Z piątki nie korzystają nawet fanatycznie nastawione na KDE i qt dystrybucje pokroju Chakry.
A sam wybór między Cynamonem i KDE? Jeżeli podoba ci się i wystarcza defultowa wersja Cynamona, to wybierz jego. KDE z kolei zainstaluj, jeżeli wolisz własnoręcznie (paroma kreatorami) skonfigurować środowisko do własnych, najbardziej specyficznych nawet potrzeb.
A czy po instalacji Cinnamona można zmienić środowisko graficzne na KDE. Bo stwierdzę, że jednak nie przypadło mi ono do gustu?? Czy też najlepiej wówczas postawić cały system na nowo??
można musisz tylko zainstalować KDE, zmienić aby się to środowisko uruchamiało przy starcie a to wszystko znajdziesz bez problemu w Google
potem usuwać pakiety i programy ze środowiska Cinnamon
Nie jestem pewien czy o tym wiesz więc napiszę, że wszystkie środowiska (i dystrybucje)możesz wypróbować wgrywając obraz instalacyjny na pendrive (można też CD/DVD ale bądźmy ekologiczni) i wtedy ładuje ci się system taki jak będzie wyglądać po instalacji (czasem mogą być minimalne różnice w programach).
To dobry sposób na przetestowanie środowisk bo instalacja dwóch na raz robi lekki burdel
Panowie baaardzo dziękuję za odpowiedzi. Na chwilę obecną czekam na lapka aby wrócił z naprawy i będziemy testować Gdy będę miał kłopoty z pewnością pojawię się tu ponownie