Stawiam po raz kolejny linuxa, tyle że tym razem obok Windows 8.1
-Czy jest możlwiość że Linux wysypie mi Windowsa?
-Potrzebuje system do pracy, nauki, gry nie są brane pod uwage.
-Co powiecie o Mincie? Miałem wersję Minta, chyba Mint 13 (z nowym środowiskiem graficznym) byłem zachwycony jak wygodny i prosty jest to system. Jak sprawuje się nowsza wersja?
Zależy o co ci chodzi środowisko graficzne zależy od gustu a jeśli chodzi o stabilność i działanie to po opiniach widzę że Cinnamon jest stabilny i odrazu nadaje się do pracy
Jako, że ostatnio nie mam aktualnych wieści na temat Linuksów.
Co polecicie na sprzęt AMD C-60 2x1GHz, 4 GB RAM, Radeon 6290 (acer aspire one 722)
Najwięcej czasu pracowałem na Ubuntu i trochę na Debian, zatem najbardziej widziałbym coś na paczki. deb. Miałem też styczność z Fedorą. Nie mam konsolo wstrętu.
Szukam jakiegoś Linuxa i znaleźć nie mogę, co powiecie o OpenSuse? Stabilna wersja 13.1, .iso ponad 4gb. Wygląda ciekawie i z wyglądu, i dlatego, że podobno dobry dla początkujących.
Szukam dystrybucji linuksa na VMplayer, która porawidłowo łapie rodzielczości na tej maszynie wirtualnej ładnie sobie z tym radzi Fedora może zmieniać okno jak mi się chce a ona zawsze dostosuje rozdzielczość, na dystrybucjach debianowskich masz problem z rozdzielczością.
Zna ktoś dystrybucje która prowidłowo pracuje z tą maszyną wirtualną i ma w sobie apt-get/aptitude bo na Fedorze yum w porównaniu do aptitude jest okropny.