Jaki Linux - wybór dystrybucji

Stawiam po raz kolejny linuxa, tyle że tym razem obok Windows 8.1

-Czy jest możlwiość że Linux wysypie mi Windowsa?

-Potrzebuje system do pracy, nauki, gry nie są brane pod uwage.

-Co powiecie o Mincie? Miałem wersję Minta, chyba Mint 13 (z nowym środowiskiem graficznym) byłem zachwycony jak  wygodny i prosty jest to system. Jak sprawuje się nowsza wersja?

Linuksa się instaluje na osobnej partycji nie ma on wpływu na pozostałe na dysku.

Uważacie że Mint 17 Cinnamon będzie ok?

Zależy o co ci chodzi środowisko graficzne zależy od gustu a jeśli chodzi o stabilność i działanie to po opiniach widzę że Cinnamon jest stabilny i odrazu nadaje się do pracy

Pobieram właśnie Minta 17 x64 Cinnamon. Potem boot usb Linux Mint 17 live i można instalować. Tylko muszę przeczytać jak dzielić partycje.

Jako, że ostatnio nie mam aktualnych wieści na temat Linuksów.

Co polecicie na sprzęt AMD C-60 2x1GHz, 4 GB RAM, Radeon 6290 (acer aspire one 722)

Najwięcej czasu pracowałem na Ubuntu i trochę na Debian, zatem najbardziej widziałbym coś na paczki. deb. Miałem też styczność z Fedorą. Nie mam konsolo wstrętu.

Co najlepiej będzie chodzić na baterii?

Generalnie możesz instalować wszystko na laptopa to chyba lepiej Ubuntu lub Mint

Możesz jeszcze wypróbować ElementaryOS na bazie Ubuntu, bardzo przyjemny twór :wink:

A jak chciałbyś mieć stabilną, ciągłą dystrybucję to polecam PCLinuxOS (korzysta z apt4rpm i Synaptica) lub Manjaro Linux.

ElementaryOS chyba baterie szybciej wydusi lepiej Mint na Mate

Zainstalowałem tego Mina z Mate jednak responsywność tego systemu na tym sprzęcie jest jednak trochę zbyt wolna. Co innego Debian + LXDE??

Sprawdź Debiana z livecd lub moze Xubuntu

Tak to będzie to 

Szukam jakiegoś Linuxa i znaleźć nie mogę, co powiecie o OpenSuse? Stabilna wersja 13.1, .iso ponad 4gb. Wygląda ciekawie i  z wyglądu, i dlatego, że podobno dobry dla początkujących.

Będzie dobry, ale polecałbym też przetestować PCLinuxOS:

http://pclinuxos.com .

PS

Bardziej zagmatwanego partycjonowania niż w Open SUSE lub Fedorze 20 dawno nie widziałem …

Fedore instalowałem i z partycjonowaniem problemu nie było ale wole dystrybucje Debianowskie i polecam

Szukam dystrybucji linuksa na VMplayer, która porawidłowo łapie rodzielczości na tej maszynie wirtualnej ładnie sobie z tym radzi Fedora może zmieniać okno jak mi się chce a ona zawsze dostosuje rozdzielczość, na dystrybucjach debianowskich masz problem z rozdzielczością.

Zna ktoś dystrybucje która prowidłowo pracuje z tą maszyną wirtualną i ma w sobie apt-get/aptitude bo na Fedorze yum w porównaniu do aptitude jest okropny.

Tak mysle ze ciekawy moze byc to system. Tylko troche mala spolecznosc. Ktos testowal?

Tak, używam nieprzerwanie od 2007 roku.

Witam coś bardzo lekkiego do IBM ThinkPad 600x 128MB RAM, Procesor:500MhZ, Dysk 8GB. Grafika bliżej nie zidentyfikowana.