puppy linux
Witam!
Poszukuje dystrybucji linux’a pod gry.
PC:
AMD Athlon x2 64
Ati Radeon 4670 HD (tu się zaczynają schody :-( )
Dysk: 250
SteamOS przykładowo i każda dystrybucja z zainstalowanym najnowszym wine oraz nano jeśli gry są pod Windows. Jakie to gry?
A tak szczerze to pod gry jest Windows.
Właśnie myślałem nad SteamOS ale piszą że od 1TB dysk, wymagania …
A co do gier to głównie ze steama .
Steama ma praktycznie każda dystrybucja. Podobnie z Wine’em.
Tak tylko że co z sterownikami bo od 5000HD zaczynają wspierać - a ja muszę open source.
Więc co byście polecili ostatecznie? -_-
Steam możesz zainstalować na pewno na Debianie i pochodnych nie wiem jak to wygląda na innych dystrybucjach.
Czytałem że SteamOS wymaga dysku 500gb.
Nie pamiętam jak OpenSUSE, ale Fedora, zresztą jak RedHat, z tego co pamiętam domyślnie tworzy partycjonowanie pod LVM.
Rzuć kostką. Wynik będzie podobnie miarodajny. W dzisiejszych czasach 90% dystrybucji dla przeciętnego użytkownika ma niemal identyczne zestawy oprogramowania i sterowników. 90% pytań i odpowiedzi z tego tematu nie ma sensu. Każdy tutejszy znawca poleca swoje ulubione dystrybucje, a tak naprawdę wszystko (poza Archem) z pierwszej dziesiątki DistroWatch będzie ci chodziło tak samo dobrze. Dla ciebie, twojego sprzętu i wygody użytkowania dużo bardziej będzie liczyło się środowisko, chociaż podobnie jak z pakietami - prawie każda dystrybucja ma prawie każde środowisko.
Tak więc rzuciłem i wybór padł na minta. :?
Jakiego Linuxa polecicie pod takie wymagania:
HDD 80 GB SATA
CPU AMD ATHLON TK 47 Dual processor 2x1.9 ghz
GPU Nvidia go 6100
Asus F5M z roku 2007
Puppy Linux, Debian na lxde, xfce, openbox i każdy inny na tych środowiskach graficznych. Arch Linux dla bardziej zaawansowanych.
Jaki linux pod laptopa Compaq 6710b?
HDD: SSD Seagate 120GB
Procesor: Intel Core 2 Duo (Intel Core 2 Duo T7250 2.0)
RAM: 4GB
karta graficzna Intel Graphics Media Accelerator X3100
WI-FI: IEEE 802.11a/b/g
TPM 1.2
USB 2.0
Zastanawiałem się nad Debianem i nad Archem. Dodam, że często liczy się dla mnie tylko wydajność.
Mint
Na grafice Intela bym jednak tak jak wyżej instalował coś na lekkim GUI. Nie mint.
Bez przesady - to nie są układy graficzne SiS, aby ledwo co dało się je używać W tym układ wcale nie jest aż tak zły, aby koniecznie instalować jak najlżejsze GUI
Pod wspomnianym GMA X3100 da się spokojnie pograć w gry typu DOOM 3 czy Half-Life 2 - może nie z ultra detalami, ale jednak Ba - na starym lapku z P4 2GHz, 512MB RAM i 32MB Radeonem Mobile (tylko nędze drvery otwarte) to ja KDE 4 odpalałem, zatem Intel GMA X3100 nie będzie tu aż takimi tyłami (+ na ponad 7 letniej integrze ATI X1250 śmiało jadę na otwartych driverach z Unity Ubuntowym zamiennie KDE 4 z efektami).
To już nie jest ta era co dawniej, że układy Intela rzucały w grach artefaktami i służyły przede wszystkim do wyświetlania pulpitu Ba -na obecnych układach całkiem nieźle można w Crysysa śmigać
Zatem warto zmienić trochę pogląd na ich integry, szczególnie od serii HD
nie mam więcej pytań, niby piszesz że da radę ale nawet tak stare i mało wymagające gry trzeba odpalać na zmniejszonych detalach to się zdecyduj daje rade czy nie
Gentoo z restrykcyjnymi flagami kompilacji, będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość.
Daje - środowiskiem graficznym nie zadusisz układu. Układ (GMA X3100) może zaadresować bodaj jeśli dobrze pamiętam, do 384MB pamięci, to mało dla GUI? Tym bardziej, jeśli obsługuje tak skomplikowane enginy graficzne jak Source albo IdTech 4. Środowiska graficzne nie mają polotu w skomplikowaniu co do nich, a parę efektów graficznych środowiska nie będzie stanowić problemu. Bez przesady
Jak wspomniałem - ja na 32MB Mobility Radeon w lapku z 2003 ruszałem KDE 4 W tym mam nadal zintegrowany układ w stacjonarce - ATi X1250, już w 2007r rewelacją nie był i nie narzekam ani na KDE 4 z efektami, ani na przezroczystości Aero w W7, ani na Unity.
Dlatego nie ma co się fiksować na punkcie układów graficznych, bo nawet paroletnie integry dobrze spełnią swą rolę i lepiej martwić się ilością RAM niż tym
Dawno chyba nie pracowałeś po prostu z integrami w starszych/nowszych sprzętach To już naprawdę nie są te czasy co dawniej, że integry były do wyświetlania pulpitu
Zgadzam się w zupełności, ja na Evo 800C miałem 32 megową kartę i zarówno Mint jak i Windows 7 chodził ekstra