Jaki Linux - wybór dystrybucji

Witam Panie, Witam Panów

Całe życie na Windzie i ostatnio mnie naszło żeby przerzucić się na coś innego. Na Linuxach nie znam się totalnie (oprócz tego ze logo to pingwin nie wiem nic ;p ) Dlatego proszę was o pomoc co i jak. Ktoś mnie straszył że nawet jak już zainstaluje to bez dodatkowych “doinstalowań” nie będę mógł sobie muzyki posłuchać, prawda to ? Co w przypadku jak mnie najdzie jednak zagrać raz na rok w Fife albo LoLa z chłopakami, czy jest coś w stylu VirtualBoxa żebym mógł mieć dodatkowo 7 zainstalowaną? 

Tak, musisz doinstalować kodeki, ale jest to czynność banalna. A VirtualBox oczywiście jest. Tylko jest kwestia wydajności grafiki 3D.

aha a jaka dystrybucja dla takiego Linuxowego Mośka jak ja ? 

Masz za słaby proc i za mało ramu żeby coś instalować na VB i na tym jeszcze grać, z Linuksa na początek polecam Ci Ubuntu lub Xubuntu lub inną jego odmianę. Różnica jest w środowiskach graficznych a to już kwestia gustu.

Bezpieczniej postawić obok Windowsa i go “raz na rok” odpalać. Możesz kombinować z WINE, mnie się udawało uruchamiać FIFA07, ale to przecież szmat czasu. Zobacz zresztą ile jest teraz problemów z FIFA na Windows. O ile na Win pojawią się jakieś rozwiązania, to z WINE będzie ciężko.

A co do samego systemu to na pewno wybierz popularna dystrybucję (Debian, Ubuntu [z odmianami), Fedora, openSUSE, Mint itp).

Może popatrz sobie (np. na YouTube) jaki interfejs graficzny Ci bardziej odpowiada:

• KDE - Vista-podobny

• Gnome, Unity - do niczego nie podobny :wink:

• XFCE - ascetyczny, ale można go łatwo upiększyć, szybki, dla fanów XP

• Cinnamon - mieszanka wszystkiego z powyższych

A jakie będzie zastosowanie Linuxa? 

O ile na tym spokojnie odpali sobie VMkę z Windowsem, a nawet 2 (uruchamiałem więcej VMek na słabszym sprzęcie), o tyle o graniu można raczej zapomnieć. Zaś na samym sprzęcie można spokojnie postawić coś z KDE, które nie dość, że jest wydajne to bardziej funkcjonalne od XFCE. Zaś sam system, to kwestia gustu.

na sam system na VB to da radę ale gra też zabiera swoje i o to mi chodziło

Witam,

potrzebuje nieco odświeżyć jeden komputer, który stoi w pewnej biednej szkole.

Pomyślałem o Lubuntu, ponieważ komputerek jest leciwy a jeszcze dyrektor nie będzie go wywalał.

Parametry:

Procesor - AMD SEMPRON 2800+

RAM - 512

Grafika - jeszcze nie wiem, coś znajdę w kartonach

HDD - 40 GB ATA

Komputer stoi w bibliotece do wykorzystania dla uczniów. Głównie szperanie i szukanie informacji w intenecie. Żadnych szczególnych wymagań.

Proszę o pomoc w wyborze prawidłowej dystrybucji, może z tej strony:

http://linuxiarze.pl/download_lubuntu/

Debian lub puppy linux, lubuntu ma w sobie zainstalowanych wiele programów a na te wymagania to będzie zbędny śmietnik.

Będą sprawniejsze od Lubuntu? Na Lubuntu pracowałem jakiś czas na dziadowskim komputerze i sprawował się całkiem żwawo. Z Debianem i puppy ni miałem styczności.

Ze sterownikami np na Debianie nie będzie kłopotów? Libraoffice jest do dociągnięcia?

A na co tam potrzebujesz sterowniki? Obraz i dźwięk powinien być ze standardowych wbudowanych sterowników a Libre Office czy inne oprogramowanie jest w repozytorium bez problemu do zainstalowania. Możesz odpalić livecd i sprawdzić.

@bart86 Na ciut słapszym kompie Lubuntu bez problemu mi śmiga.

Nie chodzi mi o to że będzie lubuntu działać źle ale komputer stoi w bibliotece i nie potrzebuje tej całej masy oprogramowania. W Debianie można zrobić samemu co potrzeba będzie to szybsze i lepsze.

Ja właśnie miałem styczność z Lubuntu, Linux Mint LXDE i Debianem LXDE. Debian jest najlepszy z tych wszystkich wymienionych. Działa najszybciej i najstabilniej

Debianik zainstalowany. Dzięki za porady.

OTy > /dev/null. Trzeci raz @Kubs94 i dostaniesz punkty za rozpoczynanie OTów. Jak jesteś taki ciekawski, to pytaj kolegę na PW.

Witam! jest pytanie Jaki linux był by najlepszy dla mojego notebooka ?

Miałem Ubuntu ale podczas instalacji wywaliło błąd konfiguracji apta i przyznam się że się trochę boje (uhh!) :& !

Przechodzę do rzeczy :

Jaki mam sprzęt:

-Procek : Intel* Atom* N455 1,66 GHz

• Ram 1 GB (chciałbym dodać jeszcze 2 GB swapu)

• Dysk 500 GB Toshiby (zamontowałem nowiutki!)

• Karta graficzna : Intel 5000 (coś tam)

• Ekran 10,1

najważniejsze żeby był szybki i sprawny :stuck_out_tongue: Pozdrawiam! i dzieki za odpowiedzi !

Sprawdź Manjaro Openbox Edition:

http://manjaro.org/get-manjaro/ .

A Edubuntu by weszło ?

bo chciałbym zainstalować :slight_smile: .

Nie polecam, bo widzę, że ma Unity. Zajedziesz procesor i wymyślisz nowe przekleństwa w trakcie próby użytkowania ;]