Całe życie na Windzie i ostatnio mnie naszło żeby przerzucić się na coś innego. Na Linuxach nie znam się totalnie (oprócz tego ze logo to pingwin nie wiem nic ;p ) Dlatego proszę was o pomoc co i jak. Ktoś mnie straszył że nawet jak już zainstaluje to bez dodatkowych “doinstalowań” nie będę mógł sobie muzyki posłuchać, prawda to ? Co w przypadku jak mnie najdzie jednak zagrać raz na rok w Fife albo LoLa z chłopakami, czy jest coś w stylu VirtualBoxa żebym mógł mieć dodatkowo 7 zainstalowaną?
Masz za słaby proc i za mało ramu żeby coś instalować na VB i na tym jeszcze grać, z Linuksa na początek polecam Ci Ubuntu lub Xubuntu lub inną jego odmianę. Różnica jest w środowiskach graficznych a to już kwestia gustu.
Bezpieczniej postawić obok Windowsa i go “raz na rok” odpalać. Możesz kombinować z WINE, mnie się udawało uruchamiać FIFA07, ale to przecież szmat czasu. Zobacz zresztą ile jest teraz problemów z FIFA na Windows. O ile na Win pojawią się jakieś rozwiązania, to z WINE będzie ciężko.
A co do samego systemu to na pewno wybierz popularna dystrybucję (Debian, Ubuntu [z odmianami), Fedora, openSUSE, Mint itp).
Może popatrz sobie (np. na YouTube) jaki interfejs graficzny Ci bardziej odpowiada:
KDE - Vista-podobny
Gnome, Unity - do niczego nie podobny
XFCE - ascetyczny, ale można go łatwo upiększyć, szybki, dla fanów XP
O ile na tym spokojnie odpali sobie VMkę z Windowsem, a nawet 2 (uruchamiałem więcej VMek na słabszym sprzęcie), o tyle o graniu można raczej zapomnieć. Zaś na samym sprzęcie można spokojnie postawić coś z KDE, które nie dość, że jest wydajne to bardziej funkcjonalne od XFCE. Zaś sam system, to kwestia gustu.
Będą sprawniejsze od Lubuntu? Na Lubuntu pracowałem jakiś czas na dziadowskim komputerze i sprawował się całkiem żwawo. Z Debianem i puppy ni miałem styczności.
Ze sterownikami np na Debianie nie będzie kłopotów? Libraoffice jest do dociągnięcia?
A na co tam potrzebujesz sterowniki? Obraz i dźwięk powinien być ze standardowych wbudowanych sterowników a Libre Office czy inne oprogramowanie jest w repozytorium bez problemu do zainstalowania. Możesz odpalić livecd i sprawdzić.
Nie chodzi mi o to że będzie lubuntu działać źle ale komputer stoi w bibliotece i nie potrzebuje tej całej masy oprogramowania. W Debianie można zrobić samemu co potrzeba będzie to szybsze i lepsze.
Ja właśnie miałem styczność z Lubuntu, Linux Mint LXDE i Debianem LXDE. Debian jest najlepszy z tych wszystkich wymienionych. Działa najszybciej i najstabilniej