Tylko nie gotowce. Środowisko jest najwydajniejsze jeżeli zainstalujemy je sami. Są takie pakiety jak xfce-base, który instaluje same środowisko, a nie masę zbędnych aplikacji.
Nie nie, tak jak mówiłem jakiś tam odtwarzacz, przeglądarka i to wszystko
Dzięki za pomoc Kubuntu po aktualizacji jednak wykryło kartę i działa bez problemu
Witam serdecznie
posiadam niezbyt szybki komputer
Procesor: Pentium D 2.8 GHz 2 rdzenie
Ram 1 Gb
Karta graficzna: Intel GMA 950
Szukam linuxa lekkiego, ale nie jakieś mini dystrybucje typu puppy linux. Chodzi mi o desktopowe systemy. Obecnie zainstalowane mam xubuntu, ale szukam czegos lepszego
Dla mnie lepszy jest Debian, dla kogoś innego Acrh, dlatego może napisz co Ci nie pasuje w Xubuntu, bo zmiana systemu może nie mieć sensu. Nawet jakbyś wziął Debian, to też bym Ci polecał Xfce.
Jako tako w środowisku xfce nie widzę jako tako problemu, raczej w kwestii samej dystrybucji ubuntu. Ubuntu jest kierowane do początkowych i średnio zaawansowanych użytkowników. Szukam raczej już coś dla zaawansowanych. W xubuntu nie widać wydajności, może było by lepiej lubuntu spróbować, ale wolę wypróbować inną dystrybucje.
Coś dla zaawansowanych? Arch?
co rozumieć przez lepszego? bo inne distra desktopowe jak fedora, arch, manjaro, PCLinuxOS, itp mi się wydaje lżejsze nie będą ale jeśli nawet to ile? 10MB ramu? odinstaluj zbędne aplikacje i w ustawieniach środowiska wyłącz niepotrzebne efekty i wyjdzie ci ta to samo na każdej z tych dystrybucji, systemu z rodziny ubuntu są dobre na desktop ze względu na łatwość obsługi i nowsze wersje oprogramowania co tu zmieniać?
Gentoo, Slackware, Arch, Debian.
chciałbym mieć linuksa na pendrive ale tak żeby zostawić system plików fat32 bez podziału na partycje, z zapamiętywaniem ustawień, czyli jakieś distro typowo na pamięć przenośną
Każdą dystrybucję możesz zainstalować na pendrive tak jak na dysk twardy, z FAT32 nie powinno być problemu. Jeśli się okaże że kernel wybranej przez ciebie nie będzie miał w kompilowanej obsługi tego systemu plików na stałe to będziesz musiał utworzyć dodatkową małą partycję (myślę że 50MB będzie aż nadto) z linuksowym np ext2 i zamontować jako /boot.
Drugą opcją poza normalną instalacją jest użycie programu UNetbootin w którym wybierzesz obraz i dodatkowy rozmiar dla systemu do wykorzystania na pliki.
Cześć forumowicze.
Chciałbym na laptopie z i5 3gen, grafiką zintegrowaną HD4000, 8 GB 1600MHz, SSD postawić linuxa.
Brałbym Xubuntu. Manjaro jest świetne, ale raz na jakiś czas trzeba pobawić się w ręczną konfigurację. Środowisko XFCE jest proste (niemal minimalistyczne), stabilne i wydajne (mało istotne przy twoim sprzęcie). Do tego Xubuntu pakiety Ubuntu ale jest pozbawione jego najbardziej awaryjnej części (Compiz + Unity). Wszystko jest pokonfigurowane, a odpowiednia opcja w instalatorze automatycznie dorzuci kodeki.
Xubuntu biorę pod uwagę ale jakoś tak nie mam przekonania.
Manjaro jest za trudne dla początkującego użytkownika?
A SolydXK? Bardzo mnie zainteresowała ta dystrybucja.
I czy odrzucić Minta?
Xubuntu i mint z xfce to opcja dla Ciebie.@Frankfurterium dobrze Ci to przedstawił. Manjaro jest dla użytkowników archa którym nie chce się stawiać go od podstaw a wiedzą jak dopasować system pod siebie i dobrze znają jego mechanizmy. Mint z tego co wiem ma taką przewagę nad ubuntu że nie musisz się na starcie martwić o flasha i inne własnościowe oprogramowanie. Moim zdaniem wybór pozostaje między mint a ubuntu. Możesz rzucić monetą, ale nie rozglądaj się raczej na inne dystrybucje na początek przygody.
Tylko że odradzono mi ubuntu oraz mint ze względu na niestabilność a stabilność musi być do bólu. To jest warunek konieczny.
Dodatkowo mint jest napchany aplikacjami a tego nie chcę.
Ciekawe zestawienie jest tutaj:
https://renewablepcs.wordpress.com/about-linux/which-linux-distros-are-the-best/
Poczytałem też trochę innych publikacji anglojęzycznych i faktycznie najlepsze dystrybucje to manjaro, solydxk, pclinuxos.
To co z tych trzech będzie najlepsze dla linuxowego laika?
Ilość aplikacji nie wpływa na responsywność ani stabilność systemu - chodzi raczej o usługi działające w tle, ale to nie powinno zaprzątać twojej głowy jako początkującego. Jeśli zależy ci na stabilności, jest xubuntu lts http://xubuntu.org/getxubuntu/ które ma długie wsparcie a aplikacje tam trafiające są dobrze przetestowane. Środowisko (xfce) jest dopracowane, wydajne i dojrzałe. Bardzo długo używałem go jako główne środowisko pracy i mogę spokojnie polecić.
A czy ktoś z was używał solydxk?
Żadna z nich nie jest skierowana do absolutnych beginnerów, którzy chcą mieć wszystko stabilne i od razu skonfigurowane. Dodatkowo wszystkie mają ciągły model wydawniczy, co potencjalnie _może_ wpłynąć na stabilność. Sam generalnie polecam (na jednym komputerze codziennie używam Manjaro), ale coś za coś - musisz się liczyć z tym, że raz na jakiś czas będziesz zmuszony do lektury jakiegoś tutoriala i leciutkiego ubrudzenia sobie rąk. Przy ciągłych dystrybucjach dobrą praktyką jest odwiedzenie strony twórców przed każdym większym apdejtem (a te są częste).
Niestety do dystrybucji typu “Chcę to mieć natychmiast, łatwo i bez konfiguracji” kwalifikują się najpopularniejsze pochodne Ubuntu (minus samo Ubuntu).
Z tego co czytałem to solydxk jest zbliżony do minta, jest to dystrybucja równoległa wychodząca z tych samych źródeł.
Mają identyczny sposób aktualizacji, podobno bardzo wygodny.
To że nie znam linuxa nie oznacza jednak że nie będę nic wiedział o tym jak skonfigurować system więc myslę sobie że te dystrybucje o których wspomniałem są odpowiednie dla początkującego tym bardziej że tak są traktowane.
Czekam na inne opinie.