Nie do końca, Mint żeruje na Ubuntu, SolydXK bezpośrednio na Debianie. Mint porzucił swoją debianową edycję właśnie dlatego, że nie była budowana z tych samych źródeł i nie miała identycznego, bardzo wygodnego sposobu aktualizacji.
Nie do końca, Mint żeruje na Ubuntu, SolydXK bezpośrednio na Debianie. Mint porzucił swoją debianową edycję właśnie dlatego, że nie była budowana z tych samych źródeł i nie miała identycznego, bardzo wygodnego sposobu aktualizacji.
Ale co z tego wynika jeśli jest tak jak piszesz?
A co sądzicie o pclinuxos z mate?
SolydX jest oparty o Debiana testing i jest to dystrybucja dla użytkowników średnio zaawansowanych i jeśli jesteś zielony to szybko sobie z czymś nie poradzisz, na twoim miejscu wybrał bym coś dla początkujących z dobrym wsparciem w postaci polskich for, czyli xubuntu lub mint na mate lub xfce
Chyba jednak zdecyduję się na pclinuxos z mate albo solydxk.
Początkującym jest się tylko na początku, co sama nazwa zresztą mówi.
Problemy tak samo mogą być w takim Ubuntu (wg mnie nawet częściej), jak i w trudniejszym Archu.
A jeśli mowa o wsparciu na polskich forach skupionych wokół ubuntowych społeczności to chyba nie można gorzej trafić niż tam
w ubuntu można znaleźć na necie dużo tutków, które polegają na kopuj-wklej przy solydx bym radził najpierw poznać linuksa żeby sobie radzić samemu
siemka!
Mam problem
Co polecacie na taki komputer:
_______
Processor AMD Athlon(tm) II X2 245 Processor
Manufacturer AMD
Speed 2.9 GHz
Number of Cores 2
______
Video Card NVIDIA GeForce 7025 / NVIDIA nForce 630a
Manufacturer NVIDIA
Chipset GeForce 7025 / nForce 630a
Dedicated Memory 768 MB
Total Memory 742.0 MB
______
Memory 1.8 GB
Operating System Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack 3 (build 2600)
Service Pack 3
Size 32 Bit
______
Display Maximum Resolution 1280 x 1024
______
DVD ASUS DRW-24B1LT SCSI CdRom Device
______
CD ASUS DRW-24B1LT SCSI CdRom Device
______
_______
Myślę nad Lubuntu ( http://lubuntu.net/�’> ale może znacie coś innego? Chce żeby linux był “lekki” i nie musi być jakiś najłatwiejszy, myślę że szybko się nauczę obsługi terminala. Interesuję się tworzeniem stron WWW i programowaniem w C++, z tego co widzę, to z edytorami problemów nie ma, coraz bardziej podoba mi się Linux. Sorki za błędy, ale klawiatura trochę mi “szwankuję”.
Weź sobie zobacz lubuntu, xubuntu, ubuntu-mate(ten mi się najbardziej podoba) od biedy nawet myślę że kubuntu ruszy, ale to już zostaw sobie na szary koniec. Odpuśc zwykłe ubuntu i gnome. Ściągnij sobie tylko wersje 32-bit to coś tam może będzie tego ramu żarło troche mniej.
Dzięki przetestuje niektóre na wirtualnej maszynie i popatrzę trochę na necie za innymi.
Tylko pamiętaj, że na virtualu to nie to samo co na prawdziwej maszynie. Pamiętam jak się podniecałem, jak dobrze linuks mi działa pod vboxem w windowsie. Gdy go zainstalowałem na kompie to już jednak swoje humorki miał, także ostatecznie dobrze by było jak masz czas to wydziel sobie partycję i potestuj jak to wygląda np ze wszystkimi sterownikami.
Zdecydowałem się na lżejsze Ubuntu czyli http://lubuntu.net/ myślałem też o Debianie, ale jakoś bardziej przemawia do mnie Lubuntu. Dzięki za pomoc, przetestuje go później “normalnie” koło windowsa.
Jeszcze raz dzięki
Według was warto zainteresować się ElementaryOs albo Deepin? Od jakiegoś czasu szukam jakieś ładnej dystrybujci linux
Według mnie szkoda czasu na takie wynalazki.
Ale z drugiej strony, ładne wynalazki
Nie mówię, że nie. Kiedyś też używałem jakiegoś gotowca wzorowanego na OS X, teraz nazwy nie pamiętam (i tak chyba nie jest już rozwijana), dystrybucja pod względem wizualnym dopracowana i przyjemna w użytkowaniu, ale po czasie i tak wróciłem do Debiana.
Używam deepin, fakt, ładne to, ale czasem mam wrażenie, że nie wszędzie polski tekst się mieści w ramkach. Elementary OS, ciekawy i ładny. Jednak i tak najwygodniej pracuje mi się na mate.
Witam, zastanawiam się na instalacją linuxa na stareńkim netbooku asus eee 1000h:
Intel atom N270 1,60 ghz,
1 GB RAM,
Intel gma 900
160 GB HDD.
Jaką dystrubucję moglibyście polecić, przy czym będzie to mój pierwszy kontakt z linuxem w życiu.
każde distro może być nawet kubuntu, wbrew opinii KDE wcale takie ciężkie nie jest a jest bardzo konfigurowalne
Lubuntu 14.04 32bit
Jak dołożysz 1gb ram to 64bit