Komputer ma wystarczające parametry. Sterowników pod nvidia nawet nie sprawdzam bo raczej z nimi nigdy nie miałem problemów. firewall jest wbudowany i domyślnie powinien mieć pozamykane porty, o to się nie martw. Antywirusa nie potrzebujesz, ale jeśli się uprzesz że chcesz to są dostępne wersje komercyjne pod linux i darmowy clamav. Internet podpięty przez kabel będzie działał bez konfiguracji, wifi powinno też być obsługiwane choć niektóre karty grymaszą i trzeba doinstalować moduł.
Łączę się przez kabel (od routera) czyli LAN jak się nie mylę.
Jeszcze jedno pytanko, lepiej jest wybrać 32bit czy 64bit w moim przypadku?
I jaka wersja Ubuntu jest dobra? Desktop, Cloud, Server, Kylin?
Jeśli LAN to poleci od razu.
Na moich marnych 2 Gb 64 bit działa wyraźnie lepiej i zupełnie nie wiem dlaczego.
Ps. Jak już wczesniej o tym pisałem - mam Kubuntu czyli niby to samo co Ubuntu ale … jednak nie to samo .
@saturno - ogólnie chciałem to uruchomić na wystawie komputerów - maszyny dość mocne, a filmiki są krótkie - jakieś 3 czy 4, które będą w pętli odtwarzane (ewentualnie losowo). Tylko właśnie, żebym miał jedna płytę/USB i mógł to puścić na każdym a nie kilkanaście płyt…
Rozumiem, ale chodzi mi o rodzaj Ubuntu, ponieważ mam na tej stronie > http://www.ubuntu.com/download < różne wersje Ubuntu i nie mam pojęcia jakie wybrać. Są Ubuntu 14.02 ale także Ubuntu 14.10.
Rodzaj Ubuntu mam na myśli Desktop, Cloud, Server, Kylin
Ubuntu Desktop, bo to na normalny komputer. Server to sam wiesz, na serwer. A kylin to pierwsze słyszę.
Ubunut 14.04.2 to wersja LTS, co oznacza że ma długie wsparcie
To Ubuntu dla Chińczyków.
http://en.wikibooks.org/wiki/Knowing_Knoppix/Advanced_startup_options
Knoppix potrzebuje na siebie 828MB RAM reszte możesz wykorzystać na filmy tworząc ramdisk
Okej, to już wszystko rozumiem, poza jednym. Otóż pobrałem desktop’a i plik nazywa się następująco _ubuntu-14.04.2-desktop- amd64 _ <-- czyli 64bitowa wersja pod procesor AMD? posiadam INTEL?
Wersja jest chyba angielska, to czy będę mógł zmienić na PL podczas instalacji?
Posiadasz Intel? Ja posiadam procesor Intel a distro amd64 i tak dzialaja, nie wiem czy Intel to nie i386, musi Ci odpowiedziec ktos kto sie zna
Amd64, tak się po prostu przyjęło pisać / określać. Niczym się nie przejmuj, to tylko nazwa.
Podczas instalacji dociągną się paczki polonizacyjne, jeśli dobrze pamiętam. Język można też bez problemu zmienić po instalacji.
Mamy dwie architektury: amd64 oraz i386.
amd64 = 64-bit system
i386 = 32-bit system
Jakbyś pobierał wersję 32-bit, miałbyś nazwę ubuntu.04.2-desktop-i386.iso
Masz ode mnie dowód, że da się zainstalować system z architekturą amd64, gdy ma się procesor od Intela:
Dla ciekawskich: amd64 oraz i386
Co do języka - możesz wybrać wtedy, gdy rozpoczniesz instalację (i także po niej). Musisz też wiedzieć o tym, jakie partycje zrobić, lecz to z łatwością znajdziesz u Wujka Google.
Już pisałem, także zainstalowany Mint amd64 na procesorze Intela, to tylko nazwa
AMD64, gdyż pierwsze 64-bitowe procesory zgodne z tymi od Intela zostały stworzone przez AMD.
Ile RAM’u potrzebuje Lubuntu w wersji 64bit? Liczę na odpowiedzi potwierdzone praktyką, a nie danymi producenta.
16GB
@Tyran6 #2555: Czysto po instalacji - 228MB. Sprawdzone na najnowszej wersji. Jeśli chcesz jeszcze mniejszego zużycia, to proponuję czystego Debiana + doinstalowanie LXDE.
System to jedno. A jeżeli ktoś z taką ilością otworzy Chromem stronę internetową napchaną JavaScriptem? Nie daj boże z Adblockiem i w kilku zakładkach…
Testowałem z pendrive Lubuntu 14.04 w wersji 32 bit (512 RAM w sprzęcie) i wydaje mi się, że działał tak sobie. Obecnie testuję 14.10 64 bit, ale na sprzęcie z 4 GB RAM, więc jest spory zapas (zużycie do 600 MB na czystym systemie). Działa bardzo ładnie. W starym sprzęcie zwiększyłem RAM do 1 GB i nie wiem właśnie którą wersję zainstalować na stałe.
To jest właśnie druga strona medalu.
Wersje live zawsze kiepsko działają. Sam Lubuntu będzie działać OK, ale 512MB RAM nie wystarczy już dziś na nic - systemy zaczynają mocno swapować, co prowadzi do jeszcze większej mułowatości.
Na sprzęt z 1GB RAM proponuję Lubuntu 14.04 LTS x86.