Jaki Linux - wybór dystrybucji

Potrzebuje porady w wyborze dystrybucji, wacham się pomiędzy: Ubuntu, Mint, Fedora

Sprzęt:

MSI GT70 2OD Dragon Edition 2

Procesor Intel Core i7-4700MQ

Pamięć 16 GB DDR3

Dysk Twardy 1 TB

Karta Graficzna Nvidia Geforce GTX 780M 4GB

Pare lat temu używałam Fedory ( ponad 3 lata temu ), krótko ubuntu, w ostatnim roku pare miesięcy mint, teraz sama już nie wiem co będzie lepsze a nie zamierzam wiecznie przeinstalowywać, wersje live znam ale nie spełnia to moich oczekiwań ponieważ potrzebuję czegoś na stałe. 

Lepsze do czego?

Ubuntu a Mint to prawie to samo, gdyż korzystają z tych samych repozytorium, jednak różnią się nakładką graficzną (no i tym, że Mint jest ogólnie dla początkujących). Ubuntu ma Unity. Mint ma Cinnamon, MATE, Xfce oraz KDE. Ja na Twoim miejscu wróciłabym do Fedory, ale wybór jest w Twoich rękach. Każdy system jest podobny, na wszystkich możesz zainstalować dane nakładki graficzne, jednak należy pamiętać, że popularniejsze są paczki .deb, a nie .rpm. Ogólnie nie napisałaś, do czego ma być system (gry, biuro, serwer, dla kogoś, kto się mało zna na komputerach itp.) :slight_smile:

Pracuję w domu, korzystam z dobrodziejstw programów, MS Office, Adobe Acrobat, Corel Draw 9 i X3, do tego edytor html. Zajmuję się promocją w social mediach, tworzenie stron + seo, jeśli gram to ostatnio w Cities Skylines, czasem Fallout 3 GOTY. Zdarza mi się korzystać z MS Visual Studio i innych programów aczkolwiek do części z nich zdaję sobie sprawę że potrzebuję Windows więc zainstalowany W 8.1 pozostanie jako drugi system. System do użytku codziennego z naciskiem na prace w sieci. Określenie czy znam się na komputerach jest trudne aczkolwiek określę siebie na mocną 4 w 5 stopniowej skali oceny.  Jeśli jest jakaś dystrybucja inna warta uwagi to również prosze po polecenie.

@ Areh lepszy wybór z wymienionych distro. Wymieniłam te na których pracowałam, oprócz Suse i czystego Debiana za którym nie przepadałam nigdy.

Sprawdź PCLinuxOS lub Manjaro Linux.

Jeśli distro ma być na stałe, to aż mi się ciśnie na usta hasło Arch Linux. Instalacja Archa może i nie jest prosta (w każdym razie nie tak prosta, jak Fedory, czy Ubuntu), ale jak już raz się “wymęczysz” (czyt. postawisz działający system i skonfigurujesz go w pełni pod siebie), to odechce Ci się czegokolwiek innego, a już na pewno systemów, które średnio co pół roku się stawia na nowo - wiem to po sobie :wink:

Arch jest wysoce konfigurowalny, ze znanych mi, chyba tylko Gen2 daje większe pole do popisu w tej dziedzinie. No i najważniejsze - Arch to distro typu  rolling, co znaczy, że nie wymaga cyklicznego przeskoku na nowsze wersje systemu - Po prostu aktualizujesz system pacman -Syu i masz najświeższe (Dosłownie!) pakiety, wliczając w to zarówno aplikacje użytkowe, jak i jajko oraz wszystko, co pod maską.

P.S. Jeśli boisz się tekstowej instalacji Archa, to pomóc może alternatywny instalator Evo/Lution. Ale mnie nie pytaj, jak to działa - ja stawiałem czystego Archa :stuck_out_tongue:

Czy istnieje dystrybucja która posiada takie cechy?:

• jest wesją ciągłą (rolling release)

• architektura i686

• instalacja w pełni dostosowana, tj. w Arch, Gentoo, tzn instaluje tylko to co chcę a nie to co graficzne instalatory całe full

• możliwość dostosowania zależności lub ich brak (tj. Slackware)

W zasadzie większość tych cech skupia Arch, tylko własnie wolałbym mieć lepszą kontrolę zalezności. Ciekawi mnie czy istnieje dystrybucja która posiada wszystkie w/w cechy?

Debian w wersji netinstall, ale IMO kontrolę zależności ma dużo gorszą niż Arch.

Debian jest w architekturze x86 a nie 686. tzn pewne pakiety może mieć w 686 ale nie cały system, tj. w Archu, a to jednak ma duży wpływ na responsywność systemu. Poza tym Debian nawet w wersji testing czy sid nie jest w pełni rolling release.

Z tych co wskazałaś - Mint - ładny design, dobry dla początkujących.

Jednak ja bym polecił Debiana - bardzo stabilny (jeszcze nigdy nic mi się w nim nie zepsuło), wysoka konfigurowalność i wiele innych cech.

Ja uważam że Mint jest idealny dla tych którzy nie chcą odchodzić zbytnio od Windowsa, praktycznie bezawaryjny, piękny i wyglądem przypominający Windowsa

A jak jest z kontem root w Kubuntu?

Znalazłem taka informację:

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Dost%C4%99p_do_konta_root

I tu o tym piszą:

http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=47979

ale nie wiem na ile to jest poprawne i aktualne.

I czy funkcja trim jest w kubuntu 14.04 włączona [domyślnie]?

Tak domyślnie jest nieaktywne. Twórcy Ubuntu nastawili swój system na korzystanie z sudo.

A to sudo to co?

Tak prostym językiem.

I jak uaktywnić w Kubuntu konto root?

Sudo to SuperUser DO - wykonanie polecenia z prawami administratora / chwilowe podniesienie uprawnień użytkownika do poziomu administratora (root)

1. Sudo służy do wykonania programu z uprawnieniami roota będąc zwykłym użytkownikiem.

sudo passwd root

Okej, dzięki.

A czy operacja opisana tutaj:

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Dost%C4%99p_do_konta_root

jest trwała czy każdorazowo trzeba nowe hasło ustalać?

I jak przejść z superużytkownika na zwykłego?

1. Jest długotrwała

2. Logowanie jako superuser: su

Wylogowanie: exit

Dzięki.

I czy funkcja trim jest w kubuntu 14.04 włączona [domyślnie]?