Linux posiada wsparcie dla Trim już od 2008 roku (wcześniej niż Windows).
Można manualnie przeprowadzać Trimming komendą:
fstrim /
Wykonuj tą komendę z uprawnieniami root.
PS Fajnie by było gdybyś klikał “Lubię to” jak Ci pomogę
Linux posiada wsparcie dla Trim już od 2008 roku (wcześniej niż Windows).
Można manualnie przeprowadzać Trimming komendą:
fstrim /
Wykonuj tą komendę z uprawnieniami root.
PS Fajnie by było gdybyś klikał “Lubię to” jak Ci pomogę
Zrobione.
Komendę fstrim muszę wpisać czy trim działa domyślnie po instalacji kubuntu?
Powinno działać automatycznie (system trimuje co jakiś czas) w 90% przypadków. Komendą “fstrim /” trimujesz na rządanie (w momencie wpisania komendy).
A w ogóle jaki masz SSD?
Samsung 840 Pro 256GB.
A tu jest tak opisane:
Warto też coś zrobić z /var/log gdzie cały czas się coś zapisuje.
Popatrz na datę : 22 września, 2012
W najnowszych wersjach Ubuntu i Minta jest pełne wsparcie dla Samsungów, więc nie masz się co martwić
Ale co konkretnie?
Znalazłem coś takiego:
Nie warto.
Właściwie to całkiem głupi pomysł.
Logi ci się cały czas zapisują skracają żywot takiego dysku. Lepiej to wyeksportować na oddzielną partycję na tradycyjnym HDD.
Na inny dysk nie da rady bo w laptopie będzie tylko ten Samsung.
To jest bardzo głupi pomysł. Jak coś się zepsuje, to nie będziesz wiedział co się stało. A drugie: ext4 to nie NTFS, on sobie z takimi rzeczami poradzi.
Można dysk ssd wymontować, schować do szuflady i nie używać.
Żywot się nie będzie skracał i można jeszcze dłużej cieszyć się dyskiem - nieużywanym xD
Chyba ktoś już odleciał.
Daj sobie spokój z idiotycznymi poradami (np dotyczących logów i podobnymi).
Unikaj również poradników sprzed lat.
No tak, ale po co skracać żywot dysku na siłę. Do zapisywania logów nie potrzebujeszmega wydajności zapisu i może to siedzieć spokojnie na tradycyjnym dysku.
To tylko mity i urojenia nie poparte żadnymi wiarygodnymi testami.
Do tego sporo dysków ma 5-letnią gwarancję.
Którego nie ma i nie będzie. Genialny pomysł
Dziękuję za pomoc.
Na razie kubuntu zainstalowałem korzystając z drugiego laptopa na starym HDD aby zorientować się jak przebiega instalacja.
Wszystko wyszło szybko i łatwo, wifi zadziałało.
To co zwróciło moją uwagę to przy nazwie użytkownika był odnośnik - administrator ale nie logowałem się jako superuser.
Czy to oznacza że automatycznie byłem przypisany jako administrator ale bez takowych praw które dopiero mogę nabyć korzystając z komendy sudo?
Nie zrobiłem partycji swap bo na laptopie docelowym z SSD i 8 GB RAM-u będzie tylko / oraz /home.
Stosujecie jeszcze swap czy już nie?
Oczywiście że stosujemy swap, ale wszystko zależy od potrzeb. Przy 8GB RAM i używaniu podstawowych programów swap faktycznie nie jest potrzebny, ale ja mam do ram wrzucony tmp który podczas kompilacji programów potrafi niesamowicie spuchnąć i wtedy bufor bezpieczeństwa się przydaje Przy mniej niż 4GB swap jest wręcz konieczny.
Oczywiście swap możesz wydzielić później zmniejszając jakąś istniejącą partycję, lub umieszczając go w pliku na dysku jak robi to windows
Na laptopie będzie jedynie przeglądarka, pakiet biurowy, czytnik pdf i odtwarzacz multimedialny ale bardzo rzadko używany więc obciążenie duże raczej nie będzie.
A co z pierwszym pytaniem?
Konto jest zwykłego użytkownika - możesz podnieść jego prawa komendą sudo, ale to już wszystko miałeś wytłumaczone
No właśnie byłem uwzględniony jako administrator a nie jako zwykły użytkownik i to mnie zdziwiło.
Nie rozumiem.
Jeśli masz rację to BEZ użycia sudo możesz w konsoli wpisać “apt-get update && apt-get upgrade” i zaktualizować system, ale tak się nie stanie i dostaniesz błąd spowodowany brakiem uprawnień. Najzwyczajniej coś źle zrozumiałeś