Ja tam swapa nie używam mam 8gb ramu i nigdy problemów nie miałem
A jaki pakiet biurowy polecacie?
Libreoffice czy openoffice?
Tego drugiego używam na windowsie ale ten ten pierwszy też podobno w porządku.
LibreOffice jest domyślnie dostępny w repozytoriach. Większość developerów OpenOffice przeszło do LibreOffice. Teraz już OO rozwija tylko kilku programistów z IBM. LibreOffice byłby lepszym wyborem.
Ubuntu to taki lokalny folklor i większość rzeczy tam jest na opak.
Chyba chodzi o to, że możesz ze swojego konta (przy użyciu sudo) wykonywać czynności administracyjne.
W Linuksie uprzywilejowanym kontem jest root , którego konto jest w Ubuntu nieaktywne (kolejny folklor).
A czy trzeba w kubuntu 14.04 wyłączyć defragmentację i indeksowanie czy już to jest zrobione?
Jest tam podobno jakiś baloo którego trzeba wyłączyć.
a po co dostęp do root wystarczy komenda sudo i robisz to samo
A co sądzicie o mageia?
Jak dla mnie trochę za stare pakiety, jak system ci się podoba to zerknij na pclos, system w dużej mierze bazujący na mandrivie ale bliżej mu do rolling distro
A rosa?
To chyba prawie to samo co mageia.
Powiedzcie mi czy osobie która chce przejść na linuxa , w komputerze służącym do transkcji bankowych (mini komputerze) nie wiem chyba netbbok, lepiej zainstalowa coś z Minta czy Ubuntu (sam system Ubuntu odpada) myslę o Xubuntu , ważne jest aby na stronach byla obsługiwana java ,mały ram 2 (GB) słaby procesor
Jeśli to netbook z dawnych czasów na jakimś kiepskim Atomie, to raczej postawiłbym tam Lubuntu.
EDIT: Ewentualnie Debiana z LXDE - przynajmniej nie będzie zbędnych rzeczy na starcie, jak jest w przypadku gotowców typu Mint / Ubuntu itd.
dla laika to xubuntu lub lubuntu będzie dobre
Zarówno konto roota, jak i sudo to narzędzia z ogromnymi możliwościami.
https://wwwold.gentoo.org/doc/pl/sudo-guide.xml
Sudo skonfigurowane w ubuntowy sposób to tylko niepozbawiona wad zabawka, przypominająca windowsowe UAC.
Dla laika to wystarczy, ale pisanie, że zrobi się to samo, to nieporozumienie.
nie wiem nie używam Ubuntu
Pytanie do użytkowników Arch’a oraz innych dystrybucji Rolling Release - jak często aktualizujecie swój system?
Czy jest jakaś odmiana Slackware pod architekturę i686?
i686 to poprostu architekrura 32-bitowa a jądro linuksa robią w tej architektórze czyli każde distro, które ma takie jądro będzie działać, czyli tak
Raz dziennie synchronizuję źródła i od razu wszystko aktualizuję. No, przed “grubszymi” rzeczami sprawdzam stronę dystrybucji, bo może potrzebne będą różniaste czynności manualne.
Chyba najlepiej aktualizować zarówno system jak i AUR za jednym zamachem:
yaourt -Syu -a
Można to zrobić jeszcze łatwiej, drugi myślnik nie jest potrzebny.
yaourt -Syua
Jeśli chcecie dobrego, stabilnego, uniwersalnego i lekkiego linuxa to tylko debian. Fakt, trzeba trochę rzeczy porobić w konsoli ale potem macie system jak marzenie Inne distro to czysty szit robiony pod windowsa… Zresztą chyba większość dystrybucji obecnych na “rynku” linuxa jest opartych na debianie więc to chyba coś znaczy
A tutaj cytat dla każdego kto będzie się spierać
. Jest tylko jeden prawdziwy GNU/Linux na tym świecie i jest nim GNU/Debian! Każdy kto to kwestionuje zasługuje na śmierć!