Otóż proszę! NIKT nie przyjdzie Cię prosić abyś nauczył się czegoś innego. Chcesz coś poznać to nie zaczynaj z pozycji dajcie mi klucz do wyuczenia i zdam egzamin! KUrka… to roszczeniowe pokolenie jest stracone…
Jak sam nie siądziesz i nie zaczniesz szukać tego co Cie interesuje to nie dziw się że inni którzy poświęcili swój czas dadzą każdemu kolejnemu leserowi go za darmo…
Myślisz że do mnie przyszedł szanowny Pan “ziomek” mówiąc patrz tak zrobisz nowy plik, a tak się nazywa partycja na której jest? I od teraz będziemy wrogami MS bo jest złe a my wiemy więcej? heh dzieci, wakacje są. Jedzcie z rodzicami nad Mamry
Jeżeli wybierasz dowolne distro Linuksowe, testuj najlepiej każde na LiveCD. Każdy z nas ma inne wymagania, jeden potrzebuje do gier, inny do biura. Nie ma najlepszego distra. Nie wiem, po co zaczynać kłótnię. Co prawda - jeżeli jeden korzysta z Ubuntu, a drugi z Fedory, istnieje taki mały “spór” pomiędzy nimi, jednak mogą go nie wszczynać. Każdy ma wybór, każdy jest wolny, każdy może korzystać z tego, co chce. Nie wolno narzucać komuś czyjejś woli. Róbta, co chceta, instaluj lub nie instaluj, Twoja decyzja.
Coraz więcej uczniów bierze klucze w swoje łapy i uczy się literek na pamięć. Jaki jest sens kopiowania odpowiedzi na kartkę? To jest tak samo z Terminalem. Kopiuj + wklej. Kopiuj + wklej. A co Ci to da? Nic
KDE 5 jest okropne, GNOME mi jakoś nie podchodzi, trzeba chyba przejść na XFCE lub MATE jakieś propozycje może Fedora tylko problem w tym że używam głównie debianowskie distra
Gdzie znalazłeś informacje o tym, że jestem z pokolenia roszczeniowego?
Jakbyś nie zauważył to nie jestem z tego pokolenia, no ale widocznie kolega czytać i analizować nie potrafi.
Uważaj na słowa. A lesera to sobie poszukaj gdzie indziej.
Uważasz się za lepszego? Masz z tym problem?
Tu Ciebie zmartwię, nie mieszkam z rodzicami i nie jeździłem z nimi i nie jeżdżę nigdzie.
Koniec OT.
Dalej lejecie wodę i nie można znaleźć żadnych konkretów. Jak polecacie distro to wskażcie plusy i minusy, a nie bo to czy tamto, bo tego nie ma ale to jest.
A dlaczego zamiana nakładki graficznej = nowy system? Jeżeli tak, to bierz Xubuntu lub Minta z XFCE. MATE też fajne, aczkolwiek uważam, że lepsze jest XFCE. Kwestia przyzwyczajenia. Ogólnie obydwa są dobre, nigdy nie miałam z nimi problemów. Lekkie, stabilne i szybkie. Co do KDE z Plasma 5 się zgadzam, ustawianie tapety jest monotonne. Reszta nawet, nawet. Mi się trochę podoba, tylko czasami pada nakładka graficzna.
Trochę trudno cię zrozumieć (kropki i znaki zapytania, a przez to kontekst wypowiedzi, mamy sobie wylosować?), ale z jakiegoś powodu zmiana środowiska na XFCE/MATE zmusza cię do porzucenia debianowców? Niby dlaczego? Debian, Ubuntu, Mint - wszystkie te dystrybucje mają w swoich repozytoriach i Mate, i XFCE.
tak wychodzi że nowy obecnie używam Tanglu na KDE nastepna wersja 3 systemu obecnie w becie jest na KDE 5 ja tego spłaszczenia i braku przezroczystości po prostu nie trawie a że system jest tylko na KDE i GNOME to trzeba go zmienić
KDE jest mocno konfigurowalne. Nawet jeżeli nie chce ci się bawić suwakami, to paroma kliknięciami możesz wybrać tematy bez płaszczyzn i z przezroczystością. Łatwiejsze i krótsze niż reinstalacja systemu.
Ale dokładniej prosimy. Do tej konfiguracji pasuje każdy system, ale zależy wszystko od tego, czy chciałbyś się troszeczkę nauczyć linuksowych komend. Jeżeli chcesz, aby działał i tyle, może weź Minta, ewentualnie Ubuntu? Przetestuj, zobacz sam, jaki Ci się spodoba :).
Są różne środowiska. Najbardziej Windowsa przypomina KDE, najmniej Unity. Uważam, że XFCE też fajne. Proszę nie zapominać o MATE, też jest dobre.
Nie zapominaj, że Windows i Linux to dwa kompletnie odrębne systemy, różniące się diametralnie pod względem filozofii obsługi. Przeciętny Linux może z wyglądu przypominać XP, jeśli wgrasz adekwatny motyw graficzny Ale na tym ewentualne podobieństwa się IMO kończą. Nie żebym mówił, że Linux jest trudniejszy, czy coś w ten deseń, ale o ile siostra nie korzysta tylko i wyłącznie z “fejsbunia”, to będzie musiała się przestawić na odmienny sposób posługiwania się systemem.
Powtarzam, nie mam zamiaru straszyć ani zniechęcać, piszę tak, bo wielu początkujących popełnia kardynalne błędy przez mylne przekonanie, że “Linux to taki darmowy Windows”.
Jeżeli masz korzystać z niego do nauki itp., polecam stworzyć dwa konta. No i git, ważne, że nic przypadkowo z komputera nie wyleci. Jej daj zwykłego użytkownika, Ty się poducz troszeczkę i jazda tam w terminalu. Tylko pamiętaj, żeby nie wpisywać różnych nieznanych Ci komend. O wiele wygodniej aktualizuje się system z poziomu konsoli tekstowej, niżeli z czymś, co jest nudne, co chwilka musisz wpisywać hasło i to zatwierdzić.
A zadałeś sobie chociaż minimum trudu żeby przejrzeć przynajmniej kilka ostatnich stron w tym temacie? (to było pytanie retoryczne, nie musisz odpowiadać).
Czysty Debian na XFCE, LXDE, OpenBox lub może Sparky cie zainteresuje, polskie distro oparte na Debianie testing i ma do wyboru lekkie środowiska graficzne