Jaki Linux - wybór dystrybucji

Teraz powiedzcie mi czy instalacja fglrx na laptopie to dobry pomysł? :wink:

Ludzie ale wy się lubicie paprać… Debian - najlepszy, najbardziej stabilny i łatwy w obsłudze system opreacyjny na świecie (PS to prawda). By umieć go obługiwać wystarczy odrobina chęci i myślenia (choć i tak większość rzeczy się już wyklikuje). Kiedy już okiełzna się podstawowe polecenia w konsoli to macie kompa urywającego dupe. Zużywa bardzo mało ramu nawet na najbardziej zasobożernym środowisku KDE .Chodzi dobrze nawet na starych komputerach z tym, że na stare maszyny najlepiej używać XFCE bądź LXDE. Dla nowszych najmocniej polecam GNOME (z opcją tybu klasycznego).  Wszystkie inne modyfikacje debiana jak SRUBUNTU czy PRZECZYSZCZAJĄCA MIĘTKA itd to bluźnierstwo przeciwko temu stystemowi… Wypróbujcie go a nie będziecie zawiedzeni :slight_smile:

Jest trochę problematyczny bo kartę graficzną trudno zaktulizować bo albo wywali mnie do trybu tekstowego albo zaciemni mi ekran

Jaką masz kartę graficzną ? Pewnie coś źle zrobiłeś. Wszystkie instrukcje masz na stronie debiana ;) 

Musisz sprawdzić czy karta jest obslugiwana przez zamknięte sterowniki:

http://wiki.cchtml.com/index.php/Hardware

Nazwę chipsetu sprawdzić poleceniem:

lspci -k | grep -A2 VGA

Jeśli są dwie karty graficzna - to jeszcze inna bajka.

No właśnie z tych instrukcji wywaliło mnie do trybu tekstowego Karta ati radeon 5470 1gb

Ale chyba nie będe się w to bawił i wracam na win7–>win10 :slight_smile:

Ewentualnie zdecyduje się na multiboot

Szukam czegoś na Thinkpada T41: Pentium M, 1256 MB RAM, ATI Mobility Radeon 7500, 40 GB HDD IDE, Intel LAN/WLAN/Audio. Arch który by mi najbardziej pasował wywala kernel panic przy wyłączaniu i nie wiem czy to mój błąd konfiguracji czy może laptop już za stary :? Macie inne propozycje? 

Debian to jest system uniwersalny z bardzo dużymi opcjami wyboru. Wystarczy dobrze nim kierować :wink:

Mnie się nie udało(sterowniki) ale tobie się może się uda :slight_smile:

Próbowałeś ładować inny kernel? Arch wstaje na wszystkim do (albo od) Pentium Pro włącznie, więc sprzęt raczej nie za stary.

Wstawać to wstaje ale próba wyłączenia komputera kończy się kernel panic :? Sprawdziłem Debiana i to samo, kernel panic przy wyłączaniu + do tego wywala błędy ładowania sterowników radeon w dmesg… 

Witam,

napiszę krótko: :slight_smile:

dobrze wyglądająca dystrybucja, stabilna, bezpieczna, z wsparciem karty MSI GeForce GTX650Ti.

Z KDE. Jeżeli chodzi o Linuksy to nie jestem aż taki zielony. :slight_smile:

chyba wszystko na KDE, jak stawiasz na stabilność to Debian albo oparte na nim Tanglu, może być też OpenSUSE

Dowolna, zainstalujesz z poziomu konsoli tekstowej wszystko, co potrzebujesz. Jeżeli nie jesteś taki zielony jak ja (a ja jestem!), popatrz na Arch Linux. Wiesz, wybierz to, co Ci odpowiada :).

Ogólnie przetestuj kilka z nich, popatrz jak działają, czy jest wsparcie dla wspomnianej karty graficznej ;).

Może Cię zainteresuje Sabayon Linux https://www.sabayon.org/latest. Chyba włoska dystrybucja oparta na Gentoo ale z własnym repozytorium binarnych pakietów (nie trzeba nic kompilować). Na start gotowa do użycia i ładnie wyglądająca.

Pod spodem siedzi Gentoo ze swoim portage więc dla zaawansowanego użytkownika uciechy co niemiara :wink: (radzę z portage instalować tylko w ostateczności bo to w końcu inne repo). Kilka lat temu miałem zainstalowaną na laptopie i działała bardzo stabilnie. Oczywiście wydawana w modelu rolling release więc raz zainstalowana jest zawsze aktualna.

Widzę że teraz wydają już tylko wersje 64bitowe, a ty w opisie masz że korzystasz z x32 i tu może pojawić się zgrzyt :wink:

A co powiecie na temat slackware?

Jeśli nie masz żony, rodziny, pracy, przyjaciół, sensowniejszego hobby to doskonała dystrybucja na jesienne wieczory :wink:

Hmm no mam żonę i rodzine i pracę więc ta dystrybucja odpada :slight_smile: przyjrze się Debianowi bo mam Minta poki co

Ja uważam że są dwie prawdziwe dystrybucje którymi warto się zainteresować na poważnie: Debian oraz Arch. Ten pierwszy to prawdziwa skała, miałem go pewien czas, ale chyba nie jest aż tak mocno konfiguowalny jak Arch. W Arch’u cenie sobie bardzo minimalizm i prostotę. Brak graficznego instalatora jest wielką zaletą a nie wadą bo można naprawdę w pełni dostosować system. CIągłe aktualizacje nie uchybiają stabilności, bynajmniej po 2 latach nie miałem żadnego zawieszenia, nic podobnego. Oczywiście tzreba trochę czasem pogrzebać aby zrobić to czy tamto, ale jak się już raz wszystko ustawi to działa na wieki. Ponadto Gentoo- ale tutaj nie każdy już ma tyle czasu i zapału “bawić” się nim ciągle, a poza tym potrzeba mocnego procesora do częstych kompilacji- aktualizacji.

Nic dziwnego, większość dystrybucji leci z debiana :wink:

Witam

Wcześniej miałem okazyjnie styczność z dystrybucjami Mandriva i Ubuntu, jednak ograniczało się to do korzystania z przeglądarki i ogólnego przeglądu systemu.

Także można powiedzieć, że jestem zielony.

Dobrze byłoby, ażeby owa dystrybucja była “newbie friendly”.

Mocno klikalny oraz w miarę podobny interfejs ala Windowsy mile widziany, przynajmniej na początek. Z tego co widzę tutaj pasuje KDE.

Łatwość konfiguracji, przejrzystość i dobry support/community - tym również nie pogardzę.

Stabilność i szybkość działania na podanej niżej konfiguracji - także.

Chciałbym rozpocząć przygodę z Linuxem na poważnie.

Zacząć poznawać od podstaw, stopniowo powiększając swoją wiedzę.

By również korzystać z niego w użytku codziennym.

Trochę poczytałem o dystrybucjach i wpadły mi w oko Ubuntu oraz Mint.

To tylko moje typy, zdaję się na mądrzejszych ode mnie w tym temacie.

Procesor: Intel Core 2 Duo E7400 2,8GHz

Płyta główna: MSI G31M3-F

Karta graficzna: GeForce 9500 GT 512 MB RAM

3GB RAM

Dysk 360 GB

Do dyspozycji mogę oddać partycję 30 GB, myślę, że byłaby wystarczająca.

Chciałbym zastosować multiboot, żeby podczas startu domyślnym wyborem po uruchomieniu komputera był Windows XP z opcją wyboru Linuxa.

Dobrze byłoby, ażeby potencjalna dystrybucja była przyjazna i w tym względzie.

Pozdrawiam i proszę o sensowme propozycje.