Nie ma czegoś takiego, jak system plików Ubuntu/system plików Manjaro Linux to jest Linux, jeśli masz ustawioną odrębną partycję dla /home, to po prostu podczas wgrywania Manjaro/Ubuntu/whatever zostawiasz ją nienaruszoną (bez formatowania) i ponownie ustawiasz w instalatorze punkt montowania. Nowy system powinien z automatu odczytać zawarte na niej dane. A jeśli /home masz na jednej partycji z systemem, wtedy najzwyczajniej robisz backup na zewnętrznym nośniku.
Która wersja Minta jest stabilniejsza, Mate czy Xfce? Już raz miałem podjęcie do Minta, ale pozostałem z Ubuntu. Po przeczytaniu artykułu na stronie znowu mnie naszło na instalację. Chcę zainstalować na https://www.asus.com/Notebooks/N61Vg/specifications/ T6600.
Xfce
To może spytam inaczej Was: który Mint Waszym zdaniem jest lepszy? Mint standardowy (od Ubuntu) czy ten od Debiana (LMDE)?
Zdecydowanie LMDE, w tym przypadku z dwojga złego: MATE:
Debianowski mint stabilniejszy, kosztem starszych pakietów.
Jaką polecacie dystrybucje do takiego PC:
Intel Pentium G860 2x 3.0Ghz
4gb ram 1333mhz
ATI Radeon HD 4770 512mb ddr5
SSD 128gb
Czy będą problemy ze sterownikami do tej karty? Będzie dało się pograć w csgo? Wiem , że nie jest wspierana na Windowsie instalowałem wersje 13.1 sterowników.
Z tego co czytam to bardzo problematyczna jest ta karta graficzna nawet jak na Radeony które i tak same w sobie są mega ułomne.
Wydaje mi się że dystrybucja większego znaczenia nie ma, ale generalnie jak jest problem ze sterownikami to próbuj ubuntu, Ci mają zdecydowanie najlepsze wsparcie w tej kwesti. Jeśli jednak jesteś bardziej zaawansowanym użytkownikiem i nie chcesz używac ubuntu to arch linux lub gentoo.
nie błędów nie będzie i ma takich systemów plików jak xubuntu i manjaro, systemy plików to ext4, xfc, brtfs itp
żadnego minta nie polecam ten na ubutnu jest mało stabilny a ten na debianie niedopracowany, jak chcesz dobly stabilny system to Debian lub oparte na nim distra jak Tanglu lub Sparky ale nie ubuntu i jego pochodzne
Witam
Szukam dystrybucji, która zamieni mój stary PC w serwer NAS (mile widziane aby można było zarządzać z poziomu strony web, plus możliwość używania protokołu torrent) ?
openmediavault
http://www.openmediavault.org/ Bazuje na Debianie więc w razie problemów pomocy wszędzie co niemiara Testowałem chwile i bardzo fajnie się tym zarządza nawet bez zaglądania pod maskę.
Szukam Linuxa pod starszy komputer, bo wydaje mi się, że będzie to o wiele lepszy wybór od Windowsa XP, który właśnie na nim jest.
CPU
AMD Sempron
Technologia Barton 0.13um
RAM
512MB 2-Kanałowy DDR @ 133MHz (2.5-5-5-9)
Płyta Główna
ASUSTeK Computer INC. A7V880 (SOCKET462)
Grafika
PLE438 (1024x768@60Hz)
32MBNVIDIA GeForce2 MX 100/200 (MSI)
Nośniki
111GB SAMSUNG SP1203N (ATA)
Czy taki Linux obsłuży Sims 2?
Czy jest potrzeba korzystania na nim z CCleanera, antywirusa i defragmentatora?
-
Nie.
-
Nie, nie, nie.
W takim razie jakiś lekki Linux do korzystania z komputera wciąż będzie szybki pomimo Windowsa na gry u boku?
Nie uruchomisz jendnocześnie dokładnie dwóch systemów na tym samym sprzęcie (na tym samym poziomie wirtualizacji).
Wobec tego Linux nie będzie działać wolniej przez zainstalowany Windows na innej partycji.
Chyba najlepszym wyborem będzie Lubuntu 14.04. Chociaż z takim ramem niewiele wyciągniesz z dzisiejszego internetu.
Sparky Linux na XFCE
parę groszy na ram byś poświęcił, bo tu się już nie rozbija o system czy inne rzeczy ale 500-1000 MB bierze sama przeglądarka w dzisiejszych czasach
Z tym się zgodzę, już za 50 zł kupisz 2 GB RAM-u. Warto dołożyć, by potem bez problemu obsługiwać system. Do tego pamięć SWAP i w niepamięć odejdą ścinki systemu, za to będziesz mógł słuchać muzyki przeglądać internet oraz bawić się w GIMP-ie - to wszystko zajmuje gdzieś około 1 GB RAM-u. Why not?
Do tego będziesz mógł wybrać inne środowisko, np. MATE, XFCE. Uważam, że jeżeli jesteś początkującym użytkownikiem, możesz zainstalować Linux Minta - miętka jest dobra, jednak jeżeli chcesz się troszeczkę dokształcić, polecam mniej user-friendly OS. Już od początku masz wszystkie kodeki do muzyki, Adobe Flash Player, zestaw programów, które służą do normalnego korzystania, LibreOffice, Firefox… Ale też znajdą się takie, że z nich nie będziesz korzystać.
Sparky jest userfrendly i generalnie po instalacji systemu mamy wszystko jedyne co zainstalowałem to kalkulator jest nawet wine i playonlinux, wszystko się zrobi graficznie, jest na podstawie debiana testing, polecam system
ej dobra czepiam sie ale jak z poziomu esx’a uruchomie windows i linuksa to beda na tym samym poziomie wirtualizacji i będą oba uruchomione ^^