Jaki Linux - wybór dystrybucji

Polecam także Linux Mint, jeżeli Ci się nie podoba zastosowane Unity w Ubuntu :). Instalacja jest bardzo prosta + masz większość kodeków i wtyczek zainstalowanych (Adobe Flash Player, MP3).

Pozdrawiam, Amaterasu.

Największy kłopot będzie z grafiką AMD. Będzie trzeba ją ręcznie wyłączyć dodając odpowiednie moduły do autostartu jądra ponieważ na linuxa jest strasznie kiepskie wsparcie. Sam walczyłem z tym kilka dni.

Witam, skoro tylko słuchanie, pisanie, czytanie to może elementaryOS?

A jak będzie wyglądała kwestia stabilności i kompatybilności z moim sprzętem, przypominam:

Lenovo G510

Dysk: 1 TB HDD

Pamięć: 8 GB RAM

Dwie karty graficzne: Intel + AMD

Karta Wi-Fi: Broadcom

Elementary bazuje na Ubuntu 14.04LTS, więc nie będzie raczej problemów ze sprzętem.

Odpal LiveCD i sprawdź wszystko czy działa, ew. czy jesteś w stanie z pomocą internetu skonfigurować to co nie działa. Ściągaj tylko wersje LTS - piszę to bo zrobiła się głupia moda na wersje testowe.

Czyli jak ktoś tutaj polecał albo wydanie LTS Ubuntu albo stable Debiana? A jak wygląda rozwiązanie tego:

"

Największy kłopot będzie z grafiką AMD. Będzie trzeba ją ręcznie wyłączyć dodając odpowiednie moduły do autostartu jądra ponieważ na linuxa jest strasznie kiepskie wsparcie. Sam walczyłem z tym kilka dni."

Nie za bardzo wiem o co chodzi. Mam laptopa z grafiką AMD i wszystko działa dobrze zarówno na sterownikach otwartych jak i zamkniętych (jakaś różnica w wydajności pewnie jest, ale nie gram w gry). Może problem w tym hybrydowym rozwiązaniu Intel+AMD, ale wydaje mi się że wystarczy jedną wyłączyć w BIOSie i wuala :wink:

Ale nowe laptopy bardzo rzadko pozwalają na wyłączanie danej karty graficznej przez co komputer się grzeje a bateria w oczach się rozładowuje

obecnie prawie każde distro ma bardzo prostą instalacje, w większości są podstawowe programy i kodeki a jeśli nie ma to instalacja jest banalna masz do wyboru dość sporo dystrybucji, bo ubuntu oraz inne …buntu, mint,elementary  a także Debian, Sparky, opensuse, Manjaro i wymieniać jeszcze można

Witam!

Siedzę dziś pół dnia i instaluje/testuje różne odmiany Linuxa i sam już nie wiem co wybrać…

To co dziś instalowałem: Mint 17.2 Cin. Ubuntu 15.04, Kubuntu 15.04, Fedora 22, Elementary OS

Komputer ma na pokładzie również Windowsa 10 do zadań specjalnych a Linux bardziej do typowych zadań internet/film/muzyka.

Nie mogę się zdecydować którą dystrybucje zainstalować na stałe. Mint mi najbardziej podszedł,ale zbyt przypomina Windowsa,następny był Ubuntu a najmniej mi się podobała Fedora,

Pomoże ktoś? Która dystrybucja jest najbardziej stabilna i przystępna?

Ubuntu to dobry wybór na pierwszego Linuksa (Mint to prawie to samo co Ubuntu). Środowisko graficzne (czyli to co ci przypomina windowsa) w każdej dystrybucji możesz zmienić lub wybrać taką jego odmianę która instaluje się z wybranym. Część ludzi chwali sobie Fedorę, ale osobiście nie polecam początkującemu ze względu na dość świeże pakiety które do niej trafiają (słabo przetestowane/awaryjne). Możesz sprawdzić jeszcze OpenSUSE - ma bardzo ciekawy “panel sterowania” (yast?) coś na wzór tego z Windowsa, gdzie można ustawić większość parametrów systemu. Przydatne jeśli nie wie się gdzie szukać plików konfiguracyjnych :wink:

Dzięki za rzeczową odpowiedź.

Chyba jednak pozostanę przy Ubuntu. Kubuntu bardziej mi się podoba, ale wyczytałem, że ponoć ta dystrybucja ma być już niewspierana.

Do Ubuntu z tego co wiem można dograć KDE czyli na luzie.

Możesz jeszcze spróbować PCLinuxOs, Solydxk (wersja z XFCE lub z KDE).

Moim zdaniem Debian stable lub testing jeśli masz już jakieś ogólne obeznanie. Stabilny jak skała, mnogość pakietów, wcale nie tak trudny, bardzo duże wsparcie społeczności. Moim zdaniem jeden z idealnych “zamienników” Windowsa

Albo Deepin Linux - jeśli lubisz mieć coś innego :slight_smile: Nawet artykuł był na DP jakiś czas temu :slight_smile:

Witam, słyszałem coś o Zorinie - znajomy używa i sobie chwali, Panowie wiecie co to takiego? 

http://404.g-net.pl/2014/07/laptopem-wsrod-dystrybucji-zorin-os-9/

I tak po ok 2 tygodniach z Manjaro wracam do Minta. Mint to chyba najbardziej dopracowane distro… :slight_smile:

Prosze doradźcie mi jaką dystrybucje mam wybrać. Mój sprzęt to