Polecam także Linux Mint, jeżeli Ci się nie podoba zastosowane Unity w Ubuntu :). Instalacja jest bardzo prosta + masz większość kodeków i wtyczek zainstalowanych (Adobe Flash Player, MP3).
Pozdrawiam, Amaterasu.
Polecam także Linux Mint, jeżeli Ci się nie podoba zastosowane Unity w Ubuntu :). Instalacja jest bardzo prosta + masz większość kodeków i wtyczek zainstalowanych (Adobe Flash Player, MP3).
Pozdrawiam, Amaterasu.
Największy kłopot będzie z grafiką AMD. Będzie trzeba ją ręcznie wyłączyć dodając odpowiednie moduły do autostartu jądra ponieważ na linuxa jest strasznie kiepskie wsparcie. Sam walczyłem z tym kilka dni.
Witam, skoro tylko słuchanie, pisanie, czytanie to może elementaryOS?
A jak będzie wyglądała kwestia stabilności i kompatybilności z moim sprzętem, przypominam:
Lenovo G510
Dysk: 1 TB HDD
Pamięć: 8 GB RAM
Dwie karty graficzne: Intel + AMD
Karta Wi-Fi: Broadcom
Elementary bazuje na Ubuntu 14.04LTS, więc nie będzie raczej problemów ze sprzętem.
Odpal LiveCD i sprawdź wszystko czy działa, ew. czy jesteś w stanie z pomocą internetu skonfigurować to co nie działa. Ściągaj tylko wersje LTS - piszę to bo zrobiła się głupia moda na wersje testowe.
Czyli jak ktoś tutaj polecał albo wydanie LTS Ubuntu albo stable Debiana? A jak wygląda rozwiązanie tego:
"
Największy kłopot będzie z grafiką AMD. Będzie trzeba ją ręcznie wyłączyć dodając odpowiednie moduły do autostartu jądra ponieważ na linuxa jest strasznie kiepskie wsparcie. Sam walczyłem z tym kilka dni."
Nie za bardzo wiem o co chodzi. Mam laptopa z grafiką AMD i wszystko działa dobrze zarówno na sterownikach otwartych jak i zamkniętych (jakaś różnica w wydajności pewnie jest, ale nie gram w gry). Może problem w tym hybrydowym rozwiązaniu Intel+AMD, ale wydaje mi się że wystarczy jedną wyłączyć w BIOSie i wuala
Ale nowe laptopy bardzo rzadko pozwalają na wyłączanie danej karty graficznej przez co komputer się grzeje a bateria w oczach się rozładowuje
obecnie prawie każde distro ma bardzo prostą instalacje, w większości są podstawowe programy i kodeki a jeśli nie ma to instalacja jest banalna masz do wyboru dość sporo dystrybucji, bo ubuntu oraz inne …buntu, mint,elementary a także Debian, Sparky, opensuse, Manjaro i wymieniać jeszcze można
Witam!
Siedzę dziś pół dnia i instaluje/testuje różne odmiany Linuxa i sam już nie wiem co wybrać…
To co dziś instalowałem: Mint 17.2 Cin. Ubuntu 15.04, Kubuntu 15.04, Fedora 22, Elementary OS
Komputer ma na pokładzie również Windowsa 10 do zadań specjalnych a Linux bardziej do typowych zadań internet/film/muzyka.
Nie mogę się zdecydować którą dystrybucje zainstalować na stałe. Mint mi najbardziej podszedł,ale zbyt przypomina Windowsa,następny był Ubuntu a najmniej mi się podobała Fedora,
Pomoże ktoś? Która dystrybucja jest najbardziej stabilna i przystępna?
Ubuntu to dobry wybór na pierwszego Linuksa (Mint to prawie to samo co Ubuntu). Środowisko graficzne (czyli to co ci przypomina windowsa) w każdej dystrybucji możesz zmienić lub wybrać taką jego odmianę która instaluje się z wybranym. Część ludzi chwali sobie Fedorę, ale osobiście nie polecam początkującemu ze względu na dość świeże pakiety które do niej trafiają (słabo przetestowane/awaryjne). Możesz sprawdzić jeszcze OpenSUSE - ma bardzo ciekawy “panel sterowania” (yast?) coś na wzór tego z Windowsa, gdzie można ustawić większość parametrów systemu. Przydatne jeśli nie wie się gdzie szukać plików konfiguracyjnych
Dzięki za rzeczową odpowiedź.
Chyba jednak pozostanę przy Ubuntu. Kubuntu bardziej mi się podoba, ale wyczytałem, że ponoć ta dystrybucja ma być już niewspierana.
Do Ubuntu z tego co wiem można dograć KDE czyli na luzie.
Możesz jeszcze spróbować PCLinuxOs, Solydxk (wersja z XFCE lub z KDE).
Moim zdaniem Debian stable lub testing jeśli masz już jakieś ogólne obeznanie. Stabilny jak skała, mnogość pakietów, wcale nie tak trudny, bardzo duże wsparcie społeczności. Moim zdaniem jeden z idealnych “zamienników” Windowsa
Albo Deepin Linux - jeśli lubisz mieć coś innego Nawet artykuł był na DP jakiś czas temu
Witam, słyszałem coś o Zorinie - znajomy używa i sobie chwali, Panowie wiecie co to takiego?
I tak po ok 2 tygodniach z Manjaro wracam do Minta. Mint to chyba najbardziej dopracowane distro…
Prosze doradźcie mi jaką dystrybucje mam wybrać. Mój sprzęt to