Jaki Linux - wybór dystrybucji

Flash jest w repo chyba każdej normalnej dystrybucji, na Twój sprzęt polecam Xubuntu, albo Manjaro z XFCE (nieco lżejsze środowisko graficzne od Unity/GNOME/KDE - w sam raz na starszy sprzęt)…

Poza tym, dziwne trochę, żeby na Ubuntu HDD intensywniej pracował, niż na Windowsie… Zazwyczaj jest całkiem odwrotnie i to pod Windowsem dysk częściej “młóci”, czasem nawet bez większej przyczyny…

właśnie wiem że dziwne. Nawet dioda od pracy bardzo często mrugała nawet gdy komp był w spoczynku. Co do flasha miałem problem by wgrać paczke. Niby się zainstalował a mozilla go nie widziała.  Myślałem nad Mintem , ponieważ jest bardzo podobny wizulnie do Windowsa i podobno jest bardzo przyjazny dla początkujących użytkowników.

Zainstaluj coś z małą ilością oprogramowania, jak Debian tylko tam z instalacją flash trzeba się namęczyć, w Sparky jest już zainstalowany ale po instalacji systemu radził bym usuną wszystko czego nie będziesz używać. I na lekkim środowisku jak xfce lub openbox

Wytłumaczysz mi w czym pomoże mu rada o usunięciu wszystkiego z czego nie będzie korzystał w systemie? I skąd osoba świeża będzie wiedziała co konkretnie usunąć? :wink:

Laptop będzie używany tylko i wyłącznie do neta. Oddam go mamie i nie chciałbym żeby przeraziła się jak zobaczy pulpit.  Najważniejszą rzeczą jest to aby linux przypominał windowsa i był na nim zainstalowany flash  player( do gier na fb) :stuck_out_tongue:

To może coś z LXDE? Trochę przypomina to starego Windowsa XP, ma nawet coś na kształt menu Start :stuck_out_tongue:

EDIT: Na bank nie bierz żadnego Ubuntu, ani nic z GNOME - tam się Twoja mama raczej nie odnajdzie…

Maiłem przez chwile ubuntu i było tak jak piszesz :D 

Za to “pleyer” nie znaleziono.

Flash Player …,.

Weź coś opartego na Ubuntu bo najłatwiej będzie Ci uzyskać pomoc w razie problemów. Lubuntu http://lubuntu.net/ lekkie środowisko na starsze komputery, Xubuntu http://xubuntu.org/ nadal lekkie środowisko, ale moim zdaniem dużo wygodniejsze, ew MintLinux ze środowiskiem Xfce4. MintLinux powinien mieć zainstalowane wszystkie potrzebne flashe i inne zabawki po instalacji, w Xubuntu i Lubuntu nie jestem pewien, ale jeśli nie ma to instalacja jest bardzo prosta. Pobieraj tylko obrazy LTS o wydłużonym wsparciu.

Lubuntu jest takie windowsopodobne :slight_smile:

Weź tego Minta, na stary komputer w wersji Mate. Z tego co się orientuje flasha od instalacji ma zainstalowanego. Jest prawie identyczny jak Windows XP więc mama raczej nie powinna narzekać. Jak się nie możesz zdecydować to ściągnij kilka dystrybucji i sprawdź jak się sprawują z liveusb

Ok dzięki już pobieram :smiley: wersje 64 bitową 

Użyj x86. Zaoszczędzisz trochę na pamięci ram

Ok - już pobieram a czy są wersje LTS?

Jeśli pobierasz Minta to ma tylko LTS

Ok  już prawie się pobrał- zobaczymy co z tego będzie :smiley:

O ile ja się dobrze orientuję, to nowsze wersje Minta już od jakiegoś czasu  bazują na Ubuntu LTS właśnie.

Mi na laptopie Core 2 Duo i karcie Nvidii GT 220M sprawnie działa Linux Mint Xfce. Mate w moim sprzęcie był mniej płynny.

A czy przesiadka z Ubuntu na Fedorę jest zalecana w poszukiwaniu stabilnego OS czy nie?