Jaki Linux - wybór dystrybucji

A ja żyłem w staroyumowym przekonaniu, że upgrade == update --obsoletes.

Fedorę porzuciłem, gdy dnf jeszcze raczkował, a CentOS 7 nie oferuje go w standardzie. Trzeba nadrobić braki.

Potrzeba coś bardzo lekkiego na Toshiba NB100. Procesor N270, 1 GB ram

Zastanawiam się nad Debianem lub Puppy. Kiedyś był Debian i było w miarę ok. Teraz jest XP i Lubuntu, ale nie jestem zadowolony.

Czy mogę prosić ewentualnie o link do odpowiedniej dystrybucji w języku polskim?

Dzięki

Bierz Debiana 32-bitowego, jako GUI daj LXDE, czy nawet czysty Openbox (to drugie jeśli masz czas i ochotę na konfigurację menedżera okien)… Co prawda nie obiecam Ci, że będzie działać lepiej od XP, ale nie zaszkodzi sprawdzić.

Dziwne ze lubuntu nie działa tak jak chcesz. Jak dla mnie xubuntu + taki slimjet spokojnie się nadaje. Sam na takim złomie użytkuję minta z mate no i tutaj podczas uruchamiania systemu potrafi lekko przymulić. Nie wiemy też czego oczekujesz po systemie, bo jeżeli chodzi o płynne przeglądanie internetu i filmików z youtube(chociaż to można mniej lub bardziej obejść), to super płynnie nigdy nie będzie. Od biedy jak się nie boisz możesz wypróbować tego https://manjaro.github.io/Manjaro-Fluxbox-15.11-released/

Panowie szukam alternatywy dla LAKKA Linux ? Mam nettopa, z którego chcę zrobić maszynkę do starych gierek z NES/SNES/N64 itp.

Cześć, miał ktoś do czynienia z linuxem na bardzo słabym laptopie - amd e1-2100, 4gb ram? Myślałem o debianie z xfce ale coś mi się zdaje ,że cokolwiek bym tam nie zainstalował to i tak będzie tragedia

Z jakimi parametrami ten nettop? W ciemno ciężko cokolwiek stwierdzić, ale Debiana z jakimś lekkim menedżerem okien (wnioskuję, że sprzęt nie pierwszej świeżości) mógłbym polecić. Co do emulacji starych konsol, to już musisz doczytać we własnym zakresie, co i jak… Chyba, że znajdzie się tutaj ktoś bardziej ogarnięty ode mnie w te klocki.

4 GB to jeszcze nie tak źle, gorzej może być z tym prockiem od czerwonych… Ale spróbuj z tym Debianem, XFCE powinno się nadać w tym przypadku.

Ja na wiele wiele wiele gorszym sprzęcie instalowałem xubuntu i przyznam że hula nieźle :slight_smile:

Mi chodzi o gotowe distro, zobacz jak wygląda Lakka Linux

https://www.youtube.com/watch?v=KtfkjXBLmGw

, to jest retroarch z frontendem (chyba emulation station), ale ja nie mogę ani tego odpalić na virtualbox (bo lakka linux jest udostępniana jako obraz .img, a VB nie otwiera .img, żaden program typu UltraISO itp. nie może przekonwertować tego do .iso) i na nettopie nie mogę tego zainstalować, zawiesza się na logo lakka linux, na PC też to samo :confused: natywnie wspiera pada od PS3.

No przyznam bez bicia, że pierwszy raz o czymś takim słyszę…

Poza tym, to dalej nie napisałeś, co to za nettop. Masz tam napęd CD? Czy odpalasz z jakiegoś pendrive?

Odpal na nim Tiny core. Będzie moc :smiley:

2GB DDR 3

HDD 500GB

Boot z pendrive, przygotowany według strony Lakka Linux jak i przez UnetBootIn - żadna metoda nie działa, nawet na moim PC z napędem.

Wczoraj wieczorem ukazała się finalna wersja Linux Mint 17.3 “Rosa” Cinnamon i Mate. Można śmiało polecić, zwłaszcza początkującym userom.

http://linuxmint.com/

Potwierdzę powyższe. Co prawda nie wiem jak z Cinnamon, ale Mint Mate doskonale spisuje się jako domowy desktop. Sam posiadam Linuksa Mint 17.2 Mate 64bit i z odpalonym Compizem zjada na start nieco ponad 400 MB ramu. Stabilny, nie sypie się. Działa pięknie.

Właśnie mnie naszło żeby wypróbować Linuxa.

Zmniejszyłem partycję D o 30GB i myślę na dystrybucją i sposobem instalacji. Nie chcę GRUB-a tylko że domyślnie jest Windows 7 a czasem Linux.

To jak chcesz uruchamiać Linuksa? LILO już praktycznie umarło, zostaje chyba jeszcze BURG.

Burg to tylko upiększony grub więc różnicy nie ma :wink: .

@angry może z easybcd pokombinujesz i bootloaderem windowsa?

@Areh, @GamerPL

Po prostu chodzi o to, że chciałbym żeby na jakiś przycisk podczas uruchamiania kompa mógł wybrać inny system ale normalnie nie pojawi się żadne okno wyboru.

*nie chcę nic popsuć w komputerze albo najpierw wy…(jak się nazywa ten czasownik podobny do wydzielać) sobie czas na zrobienie nowej kopii zapasowej najważniejszych plików

Mając 2 dyski mógłbyś sobie w boot menu wybierać ten alternatywny :slight_smile:

W wypadku braku takowego możesz użyć np pendrive’a.