Jaki Linux - wybór dystrybucji

Wątpię czy pendrive da mi odpowiednią prędkość użytkowania.

A jaką dystrybucję brać?

Chyba nie zrozumiałeś - nawet jeżeli Linux byłby Twoim jedynym systemem, będziesz potrzebował GRUBa, albo innego programu rozruchowego. Co prawda możesz wtedy czas jego wyświetlania ustawić na 0 i praktycznie go nie zobaczysz, ale to nie znaczy że go tam nie będzie.

Z tego co pamiętam, można ukryć GRUBa (widoczny będzie po naciśnięciu klawisza), samego Windowsa ustawić jako system domyślny i powinno działać.

@Areh no niech będzie, ale o to mi chodziło ↑ 

AntiX’a na wszystkie stare graty :D  : http://antix.mepis.org - działa na 128mb ram

Aj tam umarło… jeszcze w stanie wegetatywnym jakoś zipie.

Witam, Windows trochę mnie denerwuję i chciałbym dać szanse Linuxowi. Szukam dystrybucji. Aktualnie używam Windows 10.

Co jest ważne:

1. wygląd i jego spójność

2. stabilność

3. duża pomoc :wink:

Do czego będzie używany?

1. Surfowanie po internecie

2. oglądanie filmów

3. programowanie (asm, c/cpp, java, .NET C#)

Jak ustawić:

Mam dysk SSD 120GB na nim chcę postawić Linuxa i zrobić ew. miejsce na Windows(więc partycje) oraz dysk HDD na którym trzymam zdjęcia, filmy, dokumenty i inne pliki ale chciałbym mieć do nich dostęp zarówno z Linuxa jak i z Windows. Jaki format plików ustawić? NTFS, FAT32? Dysk ten będzie zaszyfrowany i ma być do niego dostęp po podaniu hasła. Jak podzielić partycje?

Wpierw instaluje Linuxa na czystym dysku następnie jeśli nie spełni wymagań to doinstaluje Windows(ok. miesiąc po(dam czas:))

Z racji tego, że dysk SSD ma być systemowym to wszystkie rzeczy, które są potrzebne do pracy systemu będą na nim oraz aplikacje. W taki sposób by HDD był wyłączony/uśpiony gdy nie używany pod Windows czy da się zrobić coś takiego pod Linuxem?

Komputer to Acer Nitro Vn7-591g.

Zastanawiam się nad

1. Mint 17.3 Mate lub Cinnamon - z tego forum i innych źródeł polecana

2. Fedora - gdzieś wyczytałem, że to dla programistów dystrybucja

3. Ubuntu - kiedyś miałem z nim kontakt ale nie podoba mi się wygląd(pasek boczny unity?)

4. Elementary OS - wygląda ładnie choć trochę z Mac

Podoba mi się wygląd KDE 5 Plasma - http://www.dobreprogramy.pl/KDE-Plasma-5-pelnia-wladzy-nad-desktopem,News,57207.html

polecam minta

Dawno nie miałem Linuksa na kompie i nie wiem jakie zmiany zaszły w wymaganiach sprzętowych. Ostatnio miałem Debiana 6, teraz mam Windowsa 7 i chciałbym wrócić do Linuksa, tym razem Ubuntu. Może 15.10

Na moim sprzęcie jakie środowisko graficzne będzie najlepsze? tak aby zachować jak najlepszy stosunek wydajność/wygląd. Nie ukrywam, że Unity jest czymś co najbardziej mi się podoba.

Moim zdaniem problemem może być pamięć RAM - dwa giga to trochę mało. Pobierz obraz swojego ulubionego systemu, wypal go na CD albo pendrive i wypróbuj. 

@sir-artur Jeśli wybierzesz środowisko lxde lub xfce lub nawet mate, to powinno wsjo śmigać.

na 2GB z czym będzie problem, które środowisko tyle pożera? masz takie? GNOME czy KDE + system to max 400MB

Polecam Minta z Cinnamon. Jak chcesz zaszaleć to Antergos z KDE lub Cinnamon.

Witam forumowiczów

Intel Celeron M 1.6 GHz

No chyba każda dystrybucja jakoś się nazywa, np. Arch Linux. Czyli bez różnicy jaka dystrybucja ważne żeby miała lekkie środowisko graficzne tak?

No Antix Linux jest ponoć na stare pc ale jakoś 70 % jest po polsku, reszta jest po angielsku. Czyli przyjmijmy Linux Mint z LXDE będzie dobrze chodził ?

O ile nie masz w planach ręcznego doinstalowywania LXDE, to Minta w takim zestawie nie uświadczysz. Jest za to Mint z Xfce, choć w ciut starszej wersji:

Jeżeli zależy ci na najnowszym wariancie, to dostępna jest aktualizacja:

Z tego co pamiętam, twoja karta graficzna najlepiej będzie śmigała na otwartych sterownikach.

Różnice oczywiście są ale jako manager pakietów, sposób instalacji, domyślne środowisko, tryb aktualizacji itd. ale pod względem wydajności ma drugorzędne znaczenie. Oczywiście jakaś dystrybucja może domyślnie powyłączać efekty, czy daemony (programy działające w tle) ale nie wiem czy to warte szukania jakiejś mało znanej dystrybucji. Zaznaczam, że moje zdanie jest z perspektywy osoby która używa Linuksa na nowszym sprzęcie więc może aż tak nie odczuwam różnicy.

Dzięki za odpowiedzi, dziś przetestuję Minta z MATE i mam nadzieję że będzie dobrze śmigał na tym staruszku. Oryginalnie był tam Windows XP HE, ale on nie ma już nawet wsparcia jak i tez nie chodzi zbyt płynnie. Jestem jeszcze zielony w kategorii linuxa, lecz wiem że jak na razie jest to jedyne rozwiązania na tego laptopa. No chyba że Remix OS się nada i będzie chodził płynnie ale na niego niestety trzeba poczekać jeszcze kilka dni

A i mam jeszcze pytanie. Wiecie może co może być przyczyną nie wykrywania dysku twardego przez Android x86 ? Chciałem wczoraj przetestować i miałem błąd że nie posiadam dysku twardego. Chodzi oczywiście o wcześniej wspomniany Laptop Toshiba A100

Nie wiem ile będziesz miał języka polskiego ale możesz jeszcze spróbować q4os, jest to debian z trinity/kde3, mnie się podoba i możesz ustawić skórkę ala windows xp