dybos
Najłatwiejsza do instalacji jest Mandriva. Zobacz tą demonstrację i będziesz najlepszy w klasie w instalacji linuxa.http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34 … ja+systemu
dybos
Najłatwiejsza do instalacji jest Mandriva. Zobacz tą demonstrację i będziesz najlepszy w klasie w instalacji linuxa.http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34 … ja+systemu
Nie chodzi nawet, żeby była łatwa instalacja bo z instrukcjami sobie też poradzę. Generalnie to chodzi o to żeby dobrze się pod nią pisało w C++. A i jeszcze jedno pytanko jak instaluję linuksa on od razu instaluje się na własnej partycji czy na tych windowsowych???
z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
linux instaluje się na partycji linuksowej ext2/3
Linux ma własny system plików (np. ext2, ext3, ReiserFS etc.) więc musi mieć własną partycję z odpowiednim systemem plików.
Polecam obejrzeć prezentację na vortalu dot. instalacji Linuksa.
Co do wyboru dystrybucji, praktycznie na każdej dystrybucji będziesz mógł pisać programy w C. Jeśli lubisz czytać instrukcje i masz chwilkę wolną instaluj Debiana.
szukam jakiegoś systemu ze środowiskiem na 400 MHz AMD-K6-2 processor with 3DNow! technology i 28 MB ram. Zastanawiałem się nad dsl lub OpenGEU
Szukam dystrybucji LiveCD podobnej do LinOS - czyli z obsługą Neostrady. LinOS strasznie szarpie/zamula na laptopie z kartą graficzną Nvidia 8600GS M, natomiast na Intel X3100 chodzi ok. Pewnie coś z wbudowanym sterownikiem.
szarpie się bo nie ma sterowników do karty graficznej
Jestem początkującym “linuxiarzem” i chciałem wybrać coś dla siebie Wybierałem pomiędzy:
Ubuntu 8.04
Kubuntu 8.04
Mandriva 2009.1
openSUSE 11.0
i najlepiej mi przypasował openSUSE więc jeślii jesteś początkujący to przetestuj openSUSE
te dystrybucje są przede wszystkim dla początkujących
Co powiecie na temat kubuntu 8.10? Wiem, że nie wydali jeszcze stabilnej wersji, ale czy warto ściągać, kiedy wydadzą? A jak z nowym kde?
pewnie będzie w dwóch wersjach z kde 3.5 i kde4. Warto ściągać
Poszukuje jakiegoś Linuksa na 2-3 dyskietki 1,44 MB. Jakie są dobre? Chcę sobie przetestować jakie to będzie w działaniu.
Chyba Debian jest jeszcze na dyskietkach… ale co ty chcesz robić z tym?
NND jeszcze.
matiit , Chciałbym przetestować. Znalazłem już Floppixa. Przetestuje Debiana. Wiadomo, że nie pracować na tym tylko przetestować xd.
nie wiem czy jeszcze nie Slackware 1.0 z 1993 roku
wie ktoś może jakie ma wymagania do tej dystrybucji?
Witam, co na taką konfiguracje, ale podobno Ubuntu najlepszy ???
Intel Core 2 Quad Q6600
2GB RAM ( 2 x 1BG Geil Dual)
GeForce 8600gt
Płyta Inte DG33BU_
Seagate Baracuda 500GB
Pozdrawiam
A ja polecam openSUSE
Popatrz sobie na screeny i zdecyduj.
albo debian
Mandriva może