A jak mam oryginalnego Gothica 3 na płycie DVD, to jak wgram steam i odpowiednie sterowniki, to da się go jakoś odpalić przez ten steam na Linuksie? Playonlinux i wine chyba nie będzie potrzebne, czy steam tylko uruchamia gry płatne zakupione u nich?
Steam Play działa tylko dla gier widocznych w bibliotece.
Kiedyś próbowałem odpalić G3, którego mam na Steamie, ale nie działał. Możesz się zawieść tak czy inaczej.
No własnie kiedyś, teraz gry można odpalić za pomocą DXVK tłumaczącego DirectXa do Vulcana, nawet Battlefield V jakoś działa i wygląda. Jeśli odpalacie gry ze Steama koniecznie wybierzcie najpierw kanał aktualizacji beta.
Mint Cinnamon czy Mate lepszy?
wymogi: łatwy stabilny w miarę lekki
Jeśli Mint to z Cinnamon. Jeśli chcesz MATE, wybierz Ubuntu.
Z doświadczenia wydaje mi się, że UbuMATE będzie lżejsze.
Cinnamon to przeróbka GNOME rozwijana przez twórców Minta, Mate to porzucona przez developerów stara gałąź GNOME 2 rozwijana (a może tylko łatana?) obecnie przez zapaleńców. Wydaje się, że źle sformułowałeś pytanie Może poszukaj czegoś na czystym GNOME, a jeśli coś lekkiego to XFCE?
A może Qt5 zamiast Gtk?
@anon741072 MATE jest rozwijane i Waylanda doczeka się 40 lat wcześniej, niż to będzie z Xfce. Nie widzę też tego źle sformułowanego pytania.
@angry Jak podoba Ci się Cinnamon, to Mint z nim. Jak jednak podoba Ci się MATE, to wtedy zdecydowanie Ubuntu MATE. Zresztą najlepiej, jak od razu sprawdzisz właśnie Ubuntu MATE i porównasz.
Czy ktoś wie coś konkretnego na temat dystrybucji Linuksa szczególnie zagrożonych Speak UP? Bo nadal nie wiem do końca, co o tym sądzić, a wolałabym sobie świństw nie wsadzać w kompa.
Co masz na myśli? Nie słyszałem o takim zagrożeniu.
To ciebie nie dotyczy, o ile nie masz zamiaru wystawiać publicznie serwera PHP.
Ok.
Nie serwera PHP tylko konkretnie frameworku napisanego w PHP o nazwie NoneCMS w wersji 1.3… Już w komentarzach pod artykułem potwierdzono clickbaitowy charakter wpisu.
Witam, poszukuję odpowiedniej dystrybucji Linuxa dobrej na pierwszy raz. Chciałbym się dowiedzieć nieco więcej o linuxach. Jedynie co to miałem styczność tylko z Ubuntu 16.04, więc szukam czegoś podobnego.
No to może Ubuntu 18.10?
Dużo się zmieniło od wersji 16.04 ? W sensie czy były dosyć konkretne zmiany.
Nie wiem, nie lubię Ubuntu, nie używam go.