Jakie małe distro proponujecie na sprzęcik: VIA Epia 1GHz / 128MB DDR / WD 40GB ? Internet + edycja tekstu.
Muszę w firmie postawić w miarę prosty serwer.
Zadania na już:
-
serwer plików (samba )
-
backupy danych z komputerów firmy (sam jeszcze nie wiem co)
Zadania na nieokreślone później:
- baza danych firmy (nie wiem co)
Przez chwilę miałem ubuntu - pokonało mnie po 10 dniach. Mandriva wytrzymała z miesiąc (na niej sobie sambę testowałem) no i jeszcze BackTrack (wiadomo do czego) na którym mi się szczerze mówiąc najlepiej działało a to chyba dlatego że miał już wszystko czego oczekiwałem i nic nie trzeba było doinstalowywać.
Jak widać jestem w tym noga (może nie ostatnia ale …)
Poszukuję dystrybucji która:
-
Poradzi sobie z postawionymi przed nią zadaniami
-
będzie łatwa i przyjemna jak swing
-
dostępne wiele manuali dla idiotów - (tak tak, sporo się nagłowiłem zanim zrozumiałem co jakiś “autor” miał na myśli pisząc “zrób to z poziomu root’a” a dla szyderców - niech sobie przypomną ile za pierwszym razem szukali w windzie “menu start”)
-
będzie miała potencjał rozwojowy (jak się wdrożę to kto wie co z tego wyrośnie)
Dodam jeszcze że umiem czytać (po angielsku gorzej niż po polsku) i jakoś dzięki manualom sobie z sambą poradziłem więc dam radę. Byle było to dla początkujących …
debian serwer
Debian … poczytałem sobie i właśnie mnie korciło za debianem
Tylko czy debian, czy jakąś pochodną debiana zrobioną pod serwer?
A jeśli pochodną to co?
tyle pytań, tak mało odpowiedzi ;]
ostrzegałem że niewiele wiem
no i jeszcze kilka info.
-
Serwer (maszyna) będzie nówką sztuką coś z HP chyba (takie małe {ciach} dla małych i średnich.)
-
w sieci jest około 10 komputerów, docelowo będzie 20
-
Wolałbym coś bez (pingwina) zbędnych obciążeń - w zasadzie tylko funkcje o których napisałem, ale (zawsze jakieś allllle jest) przyjemny w obsłudze i ze środowiskiem graficznym. Grać na nim nikt nie będzie ;].
Problem w tym że do testów mogęgo sobie założyć na laptku, a w nim niestety tłok (win Vista, xp, i backtrack) i dlatego tyle pytań
jak pochodna to ubuntu serwer
No to muszę Ci się Mati75 przyznać …
z googlami najwidoczniej też nie radzę sobie najlepiej … nic o czymś takim (ubuntu serwer) nie mogę znaleźć :-/
jakieś szczegóły naprowadzające?
Nooo to był strzał q 10 a nie naprowadzenie
Serdeczne dzięki za pomoc. Idę męczyć google i szukać szczegułów.
Im więcej się dowiem przed pierwszym odpaleniem tym łatwiej i szybciej pójdzie z docelową maszyną.
A przy okazji… Jak jesteście jedyną osobą w firmie (15 osób) która wie gdzie kliknąć w windzie aby otworzyć nowy dokument worda i nie ma na etacie informatyka, to broń Boże nie przyznawajcie się do tego. Wrobią was tak jak mnie wrobili ;]
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
P.S.
“No X server by design” - czy ja się z motyką na slońce nie porywam aby?
Po wielu próbach instalacji modemu zxdsl 852 v. 2 na Linuksie doszedłem do wniosku, że na tamtych dystrybucjach to jest niewykonalne (przynajmniej dla mnie jako początkującego). W związku z tym polećcie mi, proszę, jakieś distro, które posiada sterownik (tzn. nie trzeba go instalować). Dobrze byłoby, gdyby było w miarę proste. I darmowe oczywiście. Bardzo podoba mi się Mandriva, ale przez tydzień nie udało mi się skonfigurować neostrady na tym modemie, w związku z czym poddałem się (pracowałem na Mandrivie 2007, może nowsze już obsługują modem bez instalacji?). Czekam na propozycje. może ktoś z Was zna jakąś Mandrivę, na której nie trzeba nic instalować żeby ten modem zadziałał? Zaznaczam, że jestem początkujący
Byłem zdziwiony, że upierałeś się przy wersji 2007, pobierz najnowszą Mandrivę 2009 na ktorej twój modem musi zaskoczyć http://www.pcworld.pl/news/169711/Mandr … rania.html
Jesteś pewien że na darmowej wersji zaskoczy? Jeśli tak, to czy wystarczy cd, czy muszę pobrać całe dvd? Chociaż patrząc np. tutaj: ${CIACH} zaczynam wątpić w to, że zadziała…
Lepiej jest pobrać wersje dvd , Twój modem na pewno obsłuje mandriva Xtreme.
Tyle że, z tego co się orientuję, Xtreme jest wersją płatną
Zgadza się, Przecztaj to http://www.eioba.pl/a75501/xtreme_super_linux_mandriva , tam jest wymieniony twój modem . Odbierz wiedomość prywatną.
Jaki jest najodpowiedniejszy bezplatny linux dla tego laptopa;
Intel® Core™ 2 Duo Processor T8100 (2.10 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2 cache)
15.4" Wide Screen WXGA (1280 x 800) Display with TrueLife™
Integrated Intel® Graphic Media Accelerator X3100
4096MB 667MHz Dual Channel DDR2 SDRAM [2x2048]
320GB (5.400rpm) SATA Hard Drive
DVD +/- RW Drive (read/write CD & DVD)
I osoby ktora, troche sie znam na komputerach i wiele rzeczy szybko lapie.Ogolnie chodzi mi o nauke.
Każdy. Dopóki nie sprecyzujesz swoich potrzeb, nikt Ci nie pomoże.
i w wersji x64 z powodu 4GB ramu.
Chce sobie potestować Linuxa, sprzęt taki jak w podpisie, ma być łatwe w obsłudze, szybki i tak aby dało radę zainstalować obok mojej visty (od razu poproszę o linka do instrukcji jak to zrobić, vista nie może się wyspać, chyba że mi boot manger padnie to dam napraw z płytki instalacyjnej ), zastanawiałem się nad openSUSE ale ma jeden bardzo ważny warunek, bez problem musi działać modem ZTE ZXDSL 852 (poproszę zaraz o link do instrukcji i sterów). W przyszłość mam zamiar się zabawić z Compiz Fusion. Moje styczność z Linuxem jest prawie żadna, kiedyś jednie pracowałem na LiveCD Ubuntu bo mi fizycznie dysk padł. Z góry dzięki za odpowiedzi .
openSUSE może być, jest na niego ubuneo więc nie musisz ręcznie konfigurować neostrady,
Czy dla mojego laptopa
Intel® Core™ 2 Duo Processor T8100 (2.10 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2 cache)
15.4" Wide Screen WXGA (1280 x 800) Display with TrueLife™
Integrated Intel® Graphic Media Accelerator X3100
4096MB 667MHz Dual Channel DDR2 SDRAM [2x2048]
320GB (5.400rpm) SATA Hard Drive
DVD +/- RW Drive (read/write CD & DVD)
Ubuntu 8.04 (polska wersja zwana hoza hawajka) ,bedzie odpowiedni??