Jaki Linux - wybór dystrybucji

Nie chcę dokładać nic do tego laptopa, wolnej licencji na Windowsa nie mam, a i tak zapadła decyzja na Pingwina.

Chrome OS mi gdzieś umknęło z głowy. Muszę zgłębić temat, bo nie znam tego systemu.

Dawno nie używałem Ubuntu i jego odmian. Czy nie jest tak, że tylko Ubuntu ma wsparcie 5 lat a pozostałe 3 lata? Sam używam KDE, więc konfiguracja nie straszna, a MATE i XFCE też kiedyś przerabiałem, więc je znam - faktycznie są prostsze, ale jak przykażę użytkownikowi nie grzebać, to się posłucha :slight_smile:

@anon7248146, @marcin82 dostęp zdalny to jest pomysł. Orientujecie się czy sprawa się uda na internecie z Cyfrowego Polsatu?

Internet nie ma nic do rzeczy, z aplikacjami na Linuksa nie jestem tak obeznany, ale poszukaj odpowiednika TeamView, czy jakoś tam. Uruchamia, wysyła Ci SMSem hasło i możesz przejąć kontrolę. :wink:

Sprawdź czy dają publiczne IP, stałe czy zmienne. Prościej będzie na początek przetestować TeamViewer lub Anydesk. Mniej obciążająco i bardziej prywatnie będzie używać ssh.

TeamViewer kiedyś był w wersji emulowanej (że tak to nazwę) na Linuksa. Piszę emulowanej, bo z tego, co się orientuję była to wersja Windowsowa, dostarczana jednak z Wine.

Natywnym rozwiązaniem jest (wydaje mi się) Teams. Program był opisywany w jednym z numerów Linux Magazine.

No to odświeżę temat :).

Lenovo G50-30 (nowy dysk SSD 240GB) .

Od tygodnia zastanawiam się nad instalacją Linux’a Deepin OS lub kali, czy w/w laptop da radę?

Internety mówią, że zainstalować się da, tylko mogą być zgrzyty jeśli chodzi o WiFI - warto upewnić się przed instalacją, sprawdzając na wersji live danej dystrybucji. Potrzebujesz systemu do pentestów?

Nie koniecznie potrzebuje ale nie wykluczam że mam zamiar pogrzebać w w/w dystrybucjach Linux’a.

Do grzebania lepszym wyborem będzie Deepin.

1 polubienie

Jak pytasz, to na pewno nie Kali.

1 polubienie

Narzędzie penetrujące można uruchomić na każym linuxie apopros kali ma taki zbiór bardziej popularnych narzędzi… resztę ciekawszych znajdziesz do kupienia na czarnym rynku na darkwebowych aukcjach.

A z lepszych os do penetracji to ParrotOS

podpinam się po temat laptop to lenovo g50-30. Moje wymagania to:
-środowisko kde plasma
-Oparty o debian/ubuntu (chyba, że ktoś wytłumaczy różnice między debianem, a archem)
-Dla początkującego

Kubuntu

na kubuntu są problemy z wifi

Jak na ubuntu są problemy z wifi, to na innych pewnie też będą. Załóż temat na forum i opisz co się dzieje, to może da się zaradzić.

1 polubienie

temat założony, ale na zwykłym ubuntu, mincie nawet na fedorze wifi działało normalnie

Poszukuję najlzejszego linuksa z możliwych. Dobrze by było, by nie było wielu aktualizacj. Laptop by uciągną i KDE Plasmę pewnie, ale po co. Mam mieć zainstalowaną tylko przegladarkę Brave, a słuzyc ma jako, hmm, jak to nazwać, że podłączam go do mamniego tv, a ta moze sobie oglądać kanały z TV Horizon Go. Prądu pewnie zeżre, ale trudno. Matryca naszcząęscie odłączona.

Jeżeli bylibyscie tak mili, to polećcie jakąś wersję minimal, tak chyba bedzie najrozsądniej, co?

A to horizon go, to prezent od kuzyna, bo może ogladać na kilku urządzeniach.

PS
Próbowałem z Chroimum i FF i w jednym przypadku nie było dźwięku, a w drugim nie chciał się zainstalować player, choć wersja nalezy cie nowa, dlatego Brawe. Chyba, że jest coś lepszego od niej.

PSS
Czy nie jest tak, że im więcej odpalony procesów, to laptop pobiera więcej energii? Jest to o tyl istotne, że maminy, ogromny, nowy, ■■■■■■■■■, wszystkomający tvłyka podajże 170W, a chodzi niemal 24/h.

PSSS
I jeszcze jedno, nie znam się za bardzo jak to jest z innymi linuksami, ale wiem, że w Archu programy są najnowsze. A w przypadku Horizon Go przeglądarki musza spełniac takie kryteria:
Mozilla Firefox w wersji 66 lub nowszej.
Chrome w wersji 74 lub nowszej.
Opera w wersji 58 lub nowszej.
Edge w wersji 17 lub nowszej.
Internet Explorer w wersji 11 lub nowszej.
Z uwagi na częstość aktualizacji ( a sprzęt ma byc przecież maminy) wolałbym unikąc Archa, ale jak się nie da trudno.

Fakt że wydają aktualizacje codziennie nie oznacza że codziennie musisz je instalować. Jeśli zrobisz je raz na kilka miesięcy to tez będzie działało.

Witam.
Mam taki bardzo stary komputer bez oprogramowania ,który będzie służył
do słuchania muzyki lub napisania czegoś ,odpalenia jakiegoś programiku ,napewno nie do gier chyba że tetris.
Otóż będe wgrywał do niego linuksa ale nie wiem którego.
Myślałem o Ubuntu 18 a jeśli nie to jaki.
Parametry :płyta Intel DG41RQ,dysk WD1600JB Caviar SE 160GB,
ram Samsung 1GB PC2 5300U 555 12 E3 oraz Patriot 2GB PC2 6400 CL5,
zasilacz Logic 400ATX ,DVD ,procesor Intel Celeron 2x1,8ghz,
monitor Acer AL 1717Fs, karta grafiki jest zintegrowana.
Komputer ma z 10 lat był używany w biurze ,działał na Windowsie XP.

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś Ubuntu wyposażone było w Unity. Dużo narzekań na to środowskio graficzne było, ale mnie się bardzo podobało… Aż przyszło lato, temperatura wzrosła i wieczne zawiechy… Strszanie grzał się procek.
Zainstalował Minta, bodajrze Mate i temperatura spadła o kilkanaście stopni.

Ale nie wiem jak jest teraz, niech się inni wypowiedzą. Unity, jak się już człowiek przwyczaji, to bardzo wdzięczne i ergonomiczne DE.

Jeżeli jesteś zupełnie zielony w Linuksach, to dobrze imo celujesz - jakieś Ubuntu, czy Mint, coś w pełni klikalnego, gdzie o istnieniu konsoli można niemal zapomnieć.
Możesz też rozważyc Manjaro XFCE, tylko tutaj masz częściej aktualizacje.

Aktualizacja Archa raz na kilka miesięcy to proszenie się o kłopoty i może po takiej aktualizacji właśnie nie działać.