Nie znalazłem takiego zalecenia w dokumentacji archa, poza radą, że nieregularne aktualizacje mogą doprowadzić do kumulacji kilku ręcznych zmian, które administrator będzie musiał wprowadzić na raz.
Jeśli jest tak jak piszesz, to świadczy o ułomności tego systemu - chociaż ja tutaj zakładam jednak ułomność użytkownika, który nie przeczytał wiadomości na stronie przed tak dużą aktualizacją
może lepiej Linuks który ma mniejsze wymagania sprzętowe,
bo gdy komputer będzie miał większe niż zalecane to wtedy będzie
oprogramowanie działało lepiej,chodż już sam nie wiem,
bo gdy oprogramowanie jest w czymś lekko wadliwe to i lepszy komputer też
będzie miał problemy z wydajnością przecierz komputer sam z siebie tego
wadliwego błędu nie naprawi,
wyczytałem w internecie że Linuks Mina Mate jest dla bardzo starych
komputerów i działa przy 512mb Ramu zajmując 9 gb przestrzenie dyskowej
ale nie wiem czy nie jest za słaby pod względem wyświetlanego obrazu?
a Ubuntu 18.04.1 LTS działa przy 2gb ramu i zajmuje 25gb na dysku
z tym że wersja 32 bit bo 64 bit potrzebuje 4gb,
Nie jest, ma wymagania zbliżone do W7, choć ze względu na brak przezroczystości i innych tego typu efektów graficznych może działać szybciej na sprzęcie wyposażonym w bardzo słabe układy graficzne.
512MB RAM to za mało, nawet jeżeli środowisko graficzne się uruchomi, to i tak włączenie np. przeglądarki wyczerpie resztki pamięci. Na 512MB RAM to sobie można Windows 2000 włączyć, albo np. ubuntu server bez środowiska graficznego.
Ja zainstalowałem slaxa, parausa i TinyCore. Slax lub Paradus zajmował 120-170 MiB, a TinyCore 16 MiB. Slax ma Chromium bądź Chrome przeinstalowaną, ale bazuje na Debianie, więc teoretycznie mógłbyś zainstalować inną przeglądarkę. Jednak @ [pocolog] dobrze napisał, że przeglądarka będzie móc zużyć resztę zasobów.
Na jakim systemie będzie najdłużej na baterii trzymał ten laptop lenovo v340-17iwl link
linux mint 20 cinnamon czy zorinos core ? a może zostawić win 10 pro
Nie będzie. Nie ma cudów. Każdy nowoczesny system operacyjny jest podobnie prądożerny. Może wytrzyma 10% dłużej od Win? Ale czy to jest argument do zmiany przyzwyczajeń? Nie z tego powodu wybiera sie inne środowisko pracy
Chcesz oszczędny system? Kup sobie coś od apple, bo pozamiatali teraz intela swoimi armami
Zmiana dystrybucji nie zmieni zapotrzebowania systemu na prąd (mint, ubuntu, manjaro etc.). W większości i tak wszystkim zarządza systemd, a z kernela wielkiego bata nie ukręcisz, cokolwiek pisze @ext73
Więc jeśli chcesz zmienić system operacyjny tylko z powodu oszczędności na baterii, to jest to bardzo zła decyzja i nawet jeśli ktoś cię namówi, to wspomnisz moje słowa
Widać że mało wiesz … Slackware to jest jeden z tych prawdziwych linuxów które trzeba umieć obsługiwać automaty/Pół-automaty to są linuxy typu ubuntu które powstały 12 lat później.
Nie mówiąc o masie fotków tego systemu które dumnie pojawiały sie niczym grzyby po deszczy i po 2-5 latach padały.
Już widziałęm tutaj na forum też takich speców co mówili czego to nie wiedzą na temat linuxa a 2 tyg potem pisali jak wystartować linuxa bo nie wiedzieli że po zainstalowania trzeba wpisać komende start x no jprd -,-