Jaki Linux - wybór dystrybucji

Mam laptopa:
i5-8250U
16 GB RAM

Chciałbym jakąś propozycję na linuksa. Będę chciał na tym zainstalować Vmware Workstation.
Maszynki wirtualne do uruchamiania labów, nie będą działały w sposób ciągły.

Raczej coś z popularnych. Ubuntu, Mint, Debian, Fedora - co z tego będzie najlepsze? Raczej coś nastawione na Gnome niż KDE ewentualnie coś lżejszego.

Polecam Ci Linuxa Minta, ja korzystam z niego obok FreeBSD.
Jest prosty w instalacji. Z tych czterech jest najbardziej stabilny i prosty w obsłudze jednocześnie.

1 polubienie

Po prostu Ubuntu. Jak nie wiesz jaką wersję, to 20.04 LTS powinna być ok.

Witam. Jak jest napisane wyżej, poszukuję ładnej i eleganckiej dystrybucji Linuxa. Posiadam dosyć wydajny sprzęt (i7 8 gen. oraz dysk NVME), który powinien poradzić sobie z większością środowisk graficznych.

Będzie gówno-burza zaraz bo linux to temat szeroki jak rzeka i każdy ma tam swoje ulubione środowisko i dystrybucje.

Ogólnie dla początkujących takie przyjazne w miare
To Ubuntu, Mint, Manjaro.

Jak chcesz być Total nerdem i nauczyć sie bardziej linuxa na poważnie.
To można iść w Slackware , Fedora (ci od RedHat), Arch lub openSUSE

1 polubienie

Albo Gentoo.

1 polubienie

elementary.io?

Nie podałeś jakichś konkretów, więc po prostu bierz Ubuntu.

Elemantary OS - podobno bardzo ładnie wygląda.

Kiedyś odpaliłem sobie elementary os

Nie wiem jak teraz ale wtedy poza ładnym wyglądem cały się sypał :slight_smile:

Poważnie ?? Oceniasz systemy po wyglądzie paska i ikon które można w każdym systemie zmienić…

Arch Linux, Gentoo

1 polubienie

Manjaro XFCE

Polecam coś na KDE. Lub tak jak napisał @anon37220909 to Manjaro. Na XFCE jest bardzo ładne :slight_smile: .

Ciekawą alternatywą dla osób przesiadających się z Windy może okazać się ZorinOS.
Swego czasu próbowałem jeszcze pracować na deepinOS - też ciekawa alternatywa, ale rzekłbym, że mocno nie dopracowana jeszcze :slight_smile:

Z KDE Plasma zrobisz co tylko przyjdzie Ci do głowy:

1 polubienie

No trzeba to umieć.
Wzorujesz się na czymś?

Nic nie trzeba umieć
Np. wygląd okien, klikasz -pobierz nowy-wybierasz sobie i już. To samo kolory, ikony ogólny wystrój itd. eksperymentujesz aż przypasuje, żadna filozofia:

KDE to najprostsze środowisko do poustawiania pod siebie

Boże tego poradników i skórek jest od zaje*** takie rzeczy robiło sie już z 15 lat temu tylko mało kto o tym pisał bo rak popularności windowsa zawsze ma największe przebicie…

https://www.youtube.com/watch?v=cwMmWfly3ds - stary filmik ma z 15 lat ale ktoś usunął a ktoś inny zrobił reupload ale słaba jakość

Zainstaluj Wirtualną maszynę i przetestuj daną wersję Linuxa,wustarczy pobrać plik iso i z niego uruchomić WM.