Tak
Lepiej weź 8.10
Jakie distro jest nalepsze dla gracza ? Enemy Territory / Urban terror i Warsow [mają natywne instalatory], łatwa instalacja driverów do nVidii oraz wybór modułów / softu podczas instalacji systemu:] bo nie wszystko mi potrzebne z takiego Ubuntu.
opensuse
Lepiej brać 32bit/64bit ? Jak wygląda sytuacja 64bit OS w stosunku do aplikacji ? One nadal na 32 sa czy jest juz wiekszosc 64bit ?
Oprogramowanie otwartoźródłowe prawie zawsze można skompilować pod 64-bitową architekturę. Poza tym to nawet ostatnio Adobe wydało 64-bitową betę Adobe Flash.
A ja mam kilka pytań. Załóżmy, że kiedyś w przyszłości zainstaluje Gentoo.
-
Ile będzie trwała instalacja ze stage1 na takim kompie: Pentium 4 2.41 GHz, 1GB ram(ew. czy jest program, dzięki któremu można będzie obliczyć czas instalacji w zależności od parametrów komputera)
-
Czy jest to wysiłek opłacalny?
-
Czy jest jakaś róznica w wydajności systemu instalowanego ze stage1 i stage3?
-
Czy bardziej opłaca się zainstalować ze stage3?
-
Czy taki syatem na takim kompuetrze jak mój jest szybszy np. od Archa?
Mam kilku znajomych którzy przesiedli się z Gentoo na Archa i żaden z nich nie stwierdził spadku wydajności/szybkości (pewnie gdyby zrobić testy, to jakieś różnice by się pojawiły, ale nie zauważalne “gołym okiem”).
Sam przesiadłem się właśnie z Gentoo na Archa i coś mogę powiedzieć.
Gentoo jest bardziej elastyczne od Archa, można w prosty sposób dopasować wiele szczegółów. Ma bardziej zaawansowane skrypty startowe (ale wole te proste z Archa).
Gentoo ze stage1? Nie opłaca się… I tak po miesiącu użytkowania Gentoo ze stage3 pewnie przekompilujesz sobie całe core… więc efekt technicznie będzie ten sam, wydajności zwiększonej nie ma…
Jak masz pytania n/t Gentoo to pisz
Potrzebuję najlżejszego distro z powłoką graficzną. Sprzęt pod którym będzie pracować, to:
Celeron 900mhz, 256mb sdr, riva tnt 16mb. Reszta raczej nie ważna. Co polecacie? Zależy mi na tym, że będzie działał w miarę jakoś net i ogólnie żeby mocno nie muliło.
Ja na sprzęcie klasy Celeron 466 i 256 mb ramu używałem Debiana z GNOME. Trochę muliło, ale dało się wytrzymać… Jak chcesz to można sobie doinstalować XFCE lub Fluxboxa.
Tradycyjnie na stary sprzęt polecam polską dystrybucje CDlinux, lekki, stabilny i szybki. http://www.cdlinux.pl/?id=36
Ja proponuje Debiana z lxde
Mam pendrive 16GB i chciałbym zainstalować na nim jakiegoś Linuxa.
Moje wymagania:
-
Przejrzysty interfejs
-
Obsługa neo (priorytet)
-
Najlepiej polska wersja językowa
linuxmint, opensuse
Czy istnieje jakaś dystrybucja unixa lub linuksa na starego PC
Jego konfiguracja to:
Pentium 133MHz, Ram 32MB, Grafika ATI Mach64 1MB, HDD 540MB, Stacja dyskietek.
DSL, Slackware z jakimś lekkim boxem, Debian…
Rozumiem że Slackware lub Debian w jakiś najstarszych wersiach?
Jeśli zainstaluje któryś z tych systemów na moim kopie poniżej konfiguracja, i dysk z tym systemem przełorzę do starego kompa czy system uruchomi się ?, chodzi o to że ten stary komp nie ma cd-romu i nawet nie wiem czy można do niego podłączyć.
Nie chodzi o starsze wersje… o wersje z lekkimi menedzerami okien.
A co do braku cd-rom, można spróbować z pendriva, przez net…
Polecam poczytać: http://jakilinux.org/jaki-linux/starszy-sprzet/ . Osobiście polecam Debiana, zobacz tu: http://www.debian.org/distrib/