Jaki Linux - wybór dystrybucji

Szczerze to niewiem o co chodzi. Coś o tym czytałem ale nie zawiele. Wiem ze to ma coś wspólnego z wyglądem.

Wpisz sobie w google “KDE screenshots”, a potem “Gnome screenshots”. W ten sposób sprawdzisz różnice pomiędzy tymi środowiskami. KDE jest zdecydowanie bardziej ‘cukierkowy’. Jeśli chcesz mieć bardzo dużo ‘eye-candies’ zainteresuj się Compizem. Dodaje mnóstwo różnych (czasem aż dziwnych) efektów.

EDIT:

Swojego czasu korzystałem z pakietu ‘Karabma’ w KDE3.5. Odpowiadał on za tzn widżety na pulpicie. Obecnie podobno Plasma przejęła te zadania od Karamby.

Wyglad KDE i GNOME bedzie rozny, zaleznie od dystrybucji (kolorystyka) lub jezeli ktos stawial sobie np. netinst i instalowal czyste gnome to zalezy od zainstalowanego schematu.

//

Ja szukam dystrybucji, ktora jest LiveCD i nie wykrywa HDD! Slax odpada bo detekuje HDD. LinOS - jest OK, ale jeden problem. Klatkuje na kartach nvidii. Na intelowskich chodzi ok. I przegladanie www = pokaz slajdow.

// Dodam PL znaki jak skoncze konfigurowac Debianka.

sidux, debian-live

Co polecacie na pceta AMD Duron 800 MHz , 512 SDRAM , 80gb , Riva TNT2 32mb ? Chodzi mi głównie o 3 rzeczy :

• szybkość działania

• w miarę ładny wygląd

• łatwość obsługi

Możesz spróbować Debiana z LXDE.

Jak już pisałem, Xubuntu. Nie jest super (nie lubię akurat) ale dla początkującego…

Witam. Poszukuję darmowego odpowiednika Xandros Presto. xPUD odpada, bo nie działa z rozdzielczościami panoramicznymi.

darmowego nic innego nie ma, ubuntu 9.10 ma startować w 10 s, ale ono zostanie wydane w październiku

Moje Ubu 9.04 startuje w 19 s… Wystarczy trochę go uskrzydlić :slight_smile:

Poparte testami:

http://img149.imageshack.us/img149/8892 … 907161.png

Mój debian w 12 s. Tylko z taką modyfikacją nie każdy sobie poradzi

Ja nic nie grzebałem - po prostu conky ( na razie ), cairo-dock i inne uważam za zbędne… Przy starcie uruchamia mi się tylko Parcelite i procesy Ubuntu :slight_smile:

Witam

Mam dysk z laptopa w kieszeni pod USB 60 GB.

Chcę na nim zainstalować Jakiegoś polskiego Linuxa aby go trochę poznać. Nie chcę w moim laptopie namieszać bo mam oryginalną Vistę. Jak to najlepiej zrobić?

Mój sprzęt:

http://www.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_17/875643_hp_pavilion_dv7-1120ew_17.aspx

Spróbuj Ubuntu. Nie jest to najlepszy Linux, ale zdecydowanie najprostszy…

Jestem noobem w linuxie :stuck_out_tongue:

Chcę ładnej, banalnej w konfiguracji i w korzystaniu łatwej dystrybucji.

Chcę wrzucić jakieś bajery :wink:

I który na sprzęcie (podpis) obsługiwałby roździelczość 1920x1080 tak jak na XP :slight_smile:

OS będzie postawiony obok XP :stuck_out_tongue:

linux mint

nie wiem jak z rozdzielczością, ale Ubuntu ewentualnie Mint(przerobione Ubuntu), poczytaj też o Mandrivie.

http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/

Bardzo kiepski quiz.

Polecam raczej ten

podając ten link miałem na myśli orientacyjny wybór :stuck_out_tongue: Na tym portalu może sobie porównać dystrybucje i poczytać wiele ciekawych artykułów, które powiedzą mu więcej niż jakikolwiek quiz…

Potrzebny Linux dla początkującego użytkownika.

Na linuxa przeznaczono 20GB. Ma być na jednym komputerze z Windowsem XP.

Ubuntu?