A na jaki komputer? Jeśli na pierwszy z podpisu to może być Ubuntu, jeśli na drugi to może lżejszy Xubuntu.
Na pierwszy… zapomniałem dodać.
Dzięki. Czyli dobrze wybrałem.
ja mogę polecić linux mint
Ja również. Mint jest oparty na Ubuntu, a do tego zawiera kodeki do wielu formatów, Flasha, Javę i inne programy o zamkniętym kodzie. Ale nawet jak wybierzesz Ubuntu nie powinieneś się zawieść.
Witam.
Jestem początkujący i chciałbym sobie wybrać jakąś dystrybucje na mojego laptopa:
Compaq Armada M700
Procesor Intel Pentium III 850MHz
192mb RAM
Karta graficzna Ati Rage Mobility 8 mb AGP
Poszukuję czegoś prostego, szybkiego i w PL-u
Pozdrawiam
Koniecznie musi być po polsku? W takim razie spróbuj Debiana: www.debian.org/ albo Zenwalk http://www.zenwalk.org/ (nie wiem czy jest po polsku, ale raczej tak)
Również nie wiem czy po polsku, ale ciekawa dystrybucja o małych wymaganiach: SliTaz http://www.slitaz.org/
Poszukuje dystrybucji bazującej na debianie z instalatorem z ext4. Nie interesesuje mnie sidux.
Ubuntu pewnie…
Tylko nie ono. Problem rozwiązany instaluje Debiana na ext3 później sobie przekonwertuje partycje
Później pliki które zostały utworzone na ext3 jeszcze będą nadal w trybie ext3.
/home mam na ext4 tylko 1,5 GB / jest na ext3
Jakie wymagania ma ubuntu ? bo mam lapka z proc. 1 rdzeniowym 2 ghz , 2 GB RAM i grafa zintegrowana.bedzie ok? interesuje mnie najnowsza dystrybucja,chcialbym zeby system byl stabilny,zastosowania-net,praca biurowa,muzyka,filmy .
Bez problemu, konfiguracja tak dobra, że nie ma się co pytać. Nawet Vista by na tym poszła
Dzięki, system działa na ext4. Tylko pojawił się problem gparted źle widzi swap, ale w systemie działa
Szukam systemu na 2x2 GHZ, 4 GB, GF M 9300 GS Laptop NTT Corrino 617SU
Co do wymagań systemowych to, coś dla powiedzmy osoby o poziomie pomiędzy łatwym, a średnim ( w skali:łatwy, średni, średnio-zaawansowany, zaawansowany).
Chciałbym system, który by posiadał najnowsze wersje oprogramowanie stabilne ew testowe, ale nie w stopniu experimental. Odpada tu system, w którym od wydania do wstawienia w repozytoria trwa to dość długo jak na Debianie i pochodnych.
W miarę proste i bezproblemowe instalowanie sterowników.
Szukałbym coś co w miarę ma dużo społeczność, żeby można było łatwo uzyskać pomoc.
Moje doświadczenie to: Ubuntu, Fedora, XtremeOS. W 64 bit próbowałem Kubuntu z KDE4 jednak system wręcz nie nadawał się do użytku.
Debian testing
ewentualnie Sid, w końcu to wersja niestabilna a nie gałąź eksperymentalna:))
Tylko problem jest taki, że przy Debian Testing amd64 to przy ładowaniu zatrzymuje się po tym jak wykryje mysz i na tym mam stop. Przecież amd64 @mati75 tobie chodzi na intelu. Zresztą takie jest chyba odgórne oznacza wszystkie 64bit.
IA64 raczej nie tak klasa procesora.
Bez najmniejszych problemów działa na c2d. IA64 jest dla serwerowych procesorów intela, które są w pełni 64 bitowe.