Jaki Linux - wybór dystrybucji

Nie wiem jaki wybrać system do nauki. Umiem postawić np. serwer ftp, sambę, dhcp (to nie są moje super wyczyny, po prostu tego się uczyłem), ale nie radzę sobie z konfiguracją samego systemu. Potrzebuję systemu który:

1. Będzie działał niezawodnie na komputerze 2 z podpisu.

2. Nadaje się do nauki programowania (jakieś drobne programy do szkoły).

3. Uczy dobrze podstaw linuxa (slackware?). Potrzebuję tego na egzamin zawodowy z informatyki.

Z quizu wyszły mi takie wyniki:

1. openSUSE

2. Fedora

3. Mandriva Linux

4. Debian GNU/Linux

5. Ubuntu Linux

Problem jest taki, że te systemy mają już wszystko więc po instalacji nie za wiele w nich poszaleje. Zresztą są dla użytkowników początkujących a ja muszę poznać linuxa w stopniu zaawansowanym. Niestety systemy GNU/Linux po kilku dniach pracy dostawały czkawki (proces kacpid 100% użycia procesora) więc raczej odpadają. Co mi polecicie? Na razie biorę pod uwagę Archa i Slackware. Z tym, że ten drugi wydaje się tragiczny do nauczenia.

Pozdrawiam i proszę o wskazanie drogi :slight_smile:

Do twoich celów poleciłbym Archa, system nie jest taki trudny do opanowania jak to mówią niektórzy a na pewno poznasz na nim co i jak w linuksie wygląda. Po drugie większość rzeczy konfigurujesz sam ręcznie więc to też dodatkowy plus dla ciebie (wszak chcesz poznać linuksa w stopniu zaawansowanym).

:o :o :o instaluj Debiana z netinstall albo businesscard(nie wiem czy dobrze napisałem…) :smiley:

Dla chcących się uczyć systemu nie nadają się takie dystrybucje user friendly jak Mandriva czy SUSE, ponieważ są niestandardowe.

dzikimuflon arch będzie dobry, ewentualnie możesz się zastanowić na gentoo.

Chyba jednak pouczę się na Arch-u. Zainstalowałem też debiana, ale niestety wersja netinstall nie wykrywa mojej karty sieciowej (RTL8101E) i nic z internetu nie pobiera. Może arch wykryje. Dziękuję za porady.

Wykryje nie wykryje. Jak się chcesz uczyć to zrób sam żeby wykrył.

Do nauki systemu polecam Slackware’a - chyba najbardziej optymalne w miarę średnio szokujące przestawienie się z windowsa na linuxa. No chyba, że ktoś jest hardkorowcem i zabiera sięz a gentoo ;)…

Wg mnie gentoo jest dużo prostsze niż slackware

W ramach pracy, którą dostałem do zrobienia jako drugą część oceny z praktyk mam temat.

Temat dotyczy dystrybucji Linuksa, którą można otworzyć z LiveCD oraz nagrać na dysk/pendrive katalog /home (tylko /home bez instalacji całego systemu).

Pierwszą myślą jest użycie Knoppiksa, zastanawiałem się nad również nad Slaksem.

Czy ktoś zna jeszcze jakieś dystrybucje, które można byłoby użyć?

Jeżeli chcesz z LiveCD otworzyć partycję, która jest na dysku twardym, to dowolna. Może to być nawet openSuSE lub Ubuntu (albo też SysRescueCD).

Nie.

Ma to być dystrybucja, która pozwala utworayć /home na której będzie trzymać dane. System ma być z płyty.

Znaczy, że podczas uruchamiania ma zamontować dysk twardy jako /home?

To chyba knoppix.

No tylko mam mały problem na laptopie Knoppix 5.1.1 nie odpala, a w wersji 6 nie ma takiej opcji.

Potrzebuję jakiegoś systemu, który nie jest na bazie Debiana, a jest w miarę przyjazny dla użytkownika :smiley:

Mandriva, openSUSE, Fedora.

Witam! Dopiero zaczynam się interesować rodziną systemów linux. Poszukuję systemu głównie do przeglądania internetu. Komputer ma parametry 128 mb ram i procesor pentium III 600mhz. Myślę o opensuse, ubuntu albo debian. Trochę sobie poczytałem o tych systemach i chyba debian miałby najmniejsze wymagania. Dziwie się że zajmuje 31 płyt CD!! Jestem zdezorientowany… http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.3/i386/iso-cd/

O OpenSuse czy Ubuntu w najnowszych wersjach to zapomnij, sam Ubuntu wymaga minimum 256MB RAM. Nawet jeśli uruchomisz to o komforcie zapomnij. Co do Debiana to jedynie z jakimś Fluxboksem albo innym menedżerem okien, ewentualnie Debian z LXDE lub Xfce, Debian jest najmniej wymagający. Na taki sprzęt to najlepiej się sprawdzi Puppy Linux, domyślny menedżer okien Jwm, podobny wyglądem do Windows 98, bardzo dobra wykrywalność sprzętu idealny dla początkujących,

Do instalacji wystarczy tylko jedna płyta, cała reszta zawiera pakiety z oprogramowaniem takie samo jakie jest na serwerach Debiana, ta liczba płyt jest dla osób, które nie mają na przykład stałego dostępu do neta i instalują wtedy sobie co potrzebują z płyt a nie z neta. Ty sobie pobierz pierwszą płytę a resztę doinstalujesz z neta i tak wszystkiego nie zainstalujesz :slight_smile:

Pozdrawiam!

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie spróbuję zainstalować debiana bo gdzieś czytałem, że minimalne wymagania wynoszą właśnie 128mb ram i 400mhz. Ale nigdzie nie ma oficjalnych danych do wymagań tego systemu…

Spróbuj tego: http://crunchbanglinux.org/ , nieficjalna modyfikacji ubuntu z openboxem, jest superlekka i nie potrzebuje wielu zasobów. Możesz też postawić Debiana najlepiej netinstall z fluxboxem lub openboxem ale wtedy musisz się pobawić w konfiguracje a crunchbang jest skonfigurowany zaraz po insdtalacji.