Zapewne są to nieaktualne dane i zależy od środowisk graficznego, które są zasobożerne w porównaniu z menedżerami okien. Zapewne te wymagania są dla Debiana, w którym domyślnym środowiskiem jest Gnome, w sumie Debian nie powinien mieć większych wymagań, niż te które wyczytałeś. Jednak skoro masz 128MB RAM a Debian też tyle potrzebuje to sobie wyobraź jak to będzie działało o ile w ogóle będzie działało
Sam Debian jako system bazowy, czyli Debian wyłącznie w trybie tekstowym zajmuje ok. ja wiem 20MB RAM, z Fluxboksem może koło 40MB RAM, dlatego lepiej zainteresuj się tym co podał kolega albo jak chcesz coś z rodziny Ubuntu to do wyboru masz:
[*:230nfy4t] Fluxbuntu - Ubuntu, w którym domyślny tryb graficzny to menedżer okien Fluxbox;
Być może jest ich więcej. Ale jak wspomniałem na Puppy Linux się nie zawiedziesz, sam obraz systemu zajmuje tylko 105MB a wygląda tak
chciałbym poprosić o doradzenie jaką dystrybucje wybrać na mojego kompa (w opisie)
jesli chodzi o linuxa to jestem zielony w tym temacie chciałbym wersje która generalnie bedzie słuzyć do biegania po necie ,słuchania muzyki ,oglądania filmów, jesli by dało rade to fajnie by było jakby UTORENT działał i żeby w ogóle nie było problemu ze sterownikami jak to lubi być w bardzo zaawansowanych dystrybucjach no tak żebym sobie poraadził z tym ustrojstwem
dodam ze w dziedzinie windows jestem obryty dość dobrze mam na swoim laptopie viste i 7 i chciałbym tak to zrobic żeby te 3 systemy można było wybierać w boot menadzeże…
fajnie by było jakby mi ktoś naswietlił jak to zmontować do kupy zeby działało bez problemów.
Co do twojego drugiego problemu - instalujesz jedną z w/w dystrybucji Linuksa i automatycznie powinieneś mieć możliwość wyboru systemu podczas startu komputera.
olo320i, ja bym poradził na początek albo Ubuntu albo Mint. W Ubuntu będzie trzeba doinstalować kodeki i sterowniki chyba że ściągniesz wersje Ultimate. Tak czy inaczej poradzisz sobie, gdyby nawet jakiś problem wystąpił to w sieci jest sporo przewodników dla Ubuntu.
Tu najbardziej będzie pasował Ubuntu szczególnie na laptopy, oczywiście nie mam na myśli, że inne distra nie nadają się na laptopy ale to distro nadaje się szczególnie dla początkujących
Instalujesz sobie na przykład wspomniane Ubuntu i instaluje się wraz z nim Grub - linuksowy bootloader, który podczas instalacji powinien wykryć sobie wszystkie zainstalowane systemy i dodać je do listy, gdyby tak nie było to bez problemu będziesz mógł je dodać ręcznie a jak to się dowiesz na forum jeśli ten problem u Ciebie wystąpi i założysz wątek ale na razie nie ma co wybiegać tak daleko w przyszłość. Oprócz tego może Ci się przydać jeszcze to:
Albo Ubuntu/Mint (bo popularne i Synaptic’a) albo openSuSE (bo popularne i ma świetny panel sterowania o nazwie YaST).
IMHO jakby Ubuntu miał YaST’a i normalne konto root’a byłby ideałem wśród linuksów. I w drugą stronę - openSuSE byłby ideałem gdyby bazował na paczkach .deb, a nie .rpm
Drugie pytanie, które powinno ci się narzucić to: KDE czy Gnome? Ściągnij jakieś dystrybucje liveCD i sam sprawdź, które środowisko bardziej ci pasuje.
Podejrzewam że chodzi o to, że w Ubuntu domyślnie jest wyłączone konto roota i wszystko robi się poprzez sudo. Jeżeli komuś to przeszkadza, to w czym problem żeby odblokować konto roota?
Nie miałem okazji korzystać ale musisz pamiętać, że Xtreme to wersja komercyjna (płatna), gdzie płacisz między innymi za wsparcie technicznie i dołączone programy płatne, więc moim zdaniem lepiej chyba jednak wziąć Ubuntu, które jest dość popularne i posiada chyba największe wsparcie ze strony społeczności Druga sprawa może być taka, że zapłacisz za system, który może Ci się nie spodobać i będzie leżał a w przypadku Ubuntu, gdy Ci się nie spodoba to usuwasz i tyle
Lepiej 9.10, działa sprawniej niż 9.04. Widzę, że masz 4GB pamięci RAM, więc do wyboru masz albo pobrać wersję amd64 (pod 64-bitowy procesor) albo jeśli chcesz wykorzystać całą dostępną pamięć w systemie i386 (32-bitowa wersja systemu) to poczytaj sobie jak to zrobić http://www.ubucentrum.net/2008/09/uywan … ram-w.html
Którą wersję wybierzesz 32- lub 64-bitową to już zależy od Ciebie, możesz śmiało instalować wersję amd64, ponieważ na Linuksa jest sporo programów pod tą wersję w przeciwieństwie do Windowsa
Chciałbym wypróbować Linuxa (wiadomo). Zależy mi na takiej dystrybucji, która byłaby najprostsza w obsłudze, ale jednocześnie przy swojej przejrzystości oferowała jak najwięcej, ponieważ będą z niej korzystać użytkownicy niezaawansowani i tacy średnio zaawansowani w kwestii komputerów. System ma służyć głównie do przeglądania Internetu, pisania w edytorach, słuchania muzyki i oglądania filmów (jeśli mi się spodoba chciałbym trochę programować, ale to na drugim planie).
Mój komputer (obawiam się o sprzęt, zwłaszcza o RAM):
fajnie, dzieki za pomoc. Akurat myśle o lapku by na nim zainstalować i pobawić się trochę Linuxem tak że jutro w pracy jak będę sie nudził :lol: to zmienie sobie instalacje z Xtrema na Ubuntu zresztą ten Xtreme pare razy mi dziś podpadł mianowicie zwieszał się, wyskoczył jakiś błąd przy nagrywaniu płytki i był problem z emulacją gry na windowsa tak więc mam takie mieszane uczucia po jednym dniu testowania.
W takim wypadku poleciłbym Ubuntu, który wymaga minimum 256MB RAM ale na taką ilość RAMu ale na taką ilość RAMu lepiej wziąć Xubuntu lub zainstalować Debiana, chyba że nie jesteś maniakiem szybkości
Chyba Debian, ale Xubuntu i Mint, czyli przeróbki Ubuntu mają też dobre fora. Nie sugeruj się Mintem, to jest przeróbka Ubuntu, więc i forum Ubunciaka Ci pomoże.