Jaki Linux - wybór dystrybucji

No może nie oficjalną, ale jądro, nawet wygląd podobny.

Wszystkie wymienione, poza tym one wszystkie bazują na jednym systemie - Debian, więc działają na podobnej zasadzie.

Pozdrawiam!

Co jest takiego złego w supporcie minta, sam w nim jestem i nic złego nie mogę powiedzieć?

JureSo , najmniej awaryjny będzie Debian.

Czy ja mówiłem że support Minta jest zły? :slight_smile: Nie wiem, bo nawet o nim nie słyszałem… Chodziło mi tylko o dużą ilość możliwości. :wink:

Potwierdzam, nawet w wersji niestabilnej ale dla początkujących najlepszy będzie, moim zdaniem, Debian Lenny + tylko najbardziej interesujące dla jego użytkownika pakiety z Sida lub czysty Debian Squeeze + ewentualnie jakieś pakiety z Sida.

Panowie, nie ma sensu się kłócić i tak niekwestionowanym liderem wśród dystrybucji Linuksowych jest właśnie Debian a nie Ubuntu czy Mint, pomimo tego, że Ubuntu jest popularne wśród użytkowników ale to właśnie na Debianie opiera się najwięcej dystrybucji a nie na Ubuntu. Dlatego zarówno wsparcie ze strony użytkowników Debiana czy Ubuntu znajdą również użytkownicy Minta i na odwrót, bo bazową dystrybucją i tak jest Debian :slight_smile:

Ja osobiście nie raz znajdowałem rozwiązanie problemu w Debianie właśnie na forach Ubuntu i odwrotnie :slight_smile:

Poza tym jak kolega zdecyduje się na Debiana to na lepsze mu to wyjdzie, bo jak sobie poradzi z Debianem, w którym nie ma tych wszystkich automatów z Ubuntu, to w Ubuntu sobie poradzi bez problemu :slight_smile:

Pozdrawiam!

Skąd my to roobal znamy? Lepszy będzie testing, bo lenny ma dość już stare pakiety, tylko na razie do końca tygodnia wszystkie płyty testinga będą jak stare uszkodzone.

Witam!

proszę o poradę odnośnie systemów Linux, czytając opisy różnych modeli (wiele z nich pięknie zobrazowane np na allegro) nic mi to tak naprawdę nie rozjaśnia…

W domu posiadam płytę Mandriva Linux Xtreme (była wraz z zestawem komputerowym)

Jak jest z możliwością instalacji nowszych gier na tą platformę? czy jest w ogóle taka szansa, czy tylko starsze gry jakie są na wykazach o systemie Linux?

System miałby być w języku polskim, komputer stacjonarny, wykorzystywany w domu głównie do internetu, przeglądania zdjęć, czy tworzenia prostych dokumentów, a także właśnie do grania.

sprzęt:

http://www.wklejto.pl/47975

Zastanawiam się nad tym systemem, bo wydatek na Windows’a w wersji Box to spory wydatek…

z góry dzięki, pozdrawiam, majroc

Ten system do internetu, zdjęć i do dokumentów jest idealny, ale z nowszymi grami może być problem. Nie wszystkie będą chodzić. System oczywiście będzie po polsku. A jeśli tak bardzo zależy Ci na grach podaj jakie dokładnie Cię interesują, może akurat odpalą na Wine lub Cedega.

Jeśli o mnie samą chodzi, to gry nie mają znaczenia, jednak mąż czasem gra, wtedy są to i Call of Duty (starsze i nowe), Heroes of Might and Magic, czy też Medal of Honor, Dead Space…

z tymi grami jak czytałam, mogą być spore problemy… nawet na płatnej Cedega…

Do tego prosiłabym o jakiś link do instrukcji podłączania gier pod Wine itp. Zapewne znacie jakiś poradnik on-line?

A perspektywa 2 systemów? Windows i Linux.

Jeśli chodzi o MOHAA i COD to ja z powodzeniem gram w nie na Wine, na Cedega MOHAA działa bardzo dobrze, nie wiem jak reszta, bo w te gry nie grałem. Ty zainteresuj się może PlayOnLinux, oparty na Wine, gdzie twórcy i inni chętni piszą skrypty dla gier, których zadaniem jest konfiguracja Wine dostosowana specjalnie do danej gry.

Na twoim miejscu bym pozostał przy tym systemie z prostych względów:

• [*:3ukdo85m] Wsparcie dla modemów do Neostrady, Netii itp.

Witam, jestem tutaj nowy ale wracając do tematu, chciałbym się was poradzić. Mianowicie mam problem z wyborem dystrybucji linuksa pod mój sprzęt jak i wymogi.

Wiec tak:

1. Sprzęt:

Radeon 9250 128mb

DDR2 512 mb

Procek 1.8

1. Oczekiwał bym od systemu w miarę ładnego wyglądu, polskiego języka, obsługi myszki (usb) i modemu Netii, który również jest pod usb. Z tego co słyszałem są problemy z poprawnym działaniem. Oprócz tego chciałbym co jakiś czas pograć sobie w CS 1.6 i tu jest pytanie, czy konieczne będzie instalowanie windowsa, tylko po to, by móc sobie raz na jakiś czas pograć. No wiadomo liczy się też szybkość i wszelkie podstawowe funkcje np. nagrywanie, muzyka, filmy.

Sprzęt da radę, ze sterownikami do grafiki nie powinno być problemów, przynajmniej ja na karcie z serii 9200 nie miałem.

Jeśli chodzi o wygląd to praktycznie każda dystrybucja dla początkujących wygląda ładnie ale to już kwestia gustu co komu się podoba. Z modemem nie powinno być problemu, zależy jeszcze jaki model ale większość działa już poprawnie pod Linuksem, ja również mam Netię i do czasu zanim nie kupiłem routera, modem Sagem Fast 840 chodził dobrze na Ubuntu a na Debiania nawet lepiej, do Netii musisz zainstalować sobie UbuDSL, które coś czytałem że już jest nie rozwijane lub alternatywę w postaci Linnet a opis tego programu znajdziesz też na tym forum tutaj. Z tego co zauważyłem to większość użytkowników jest bardziej zadowolona z Linnet niż z UbuDSL, chociażby dlatego że jest dostępne dla każdej dystrybucji a nie dedykowane jedynie debianopochodnym :slight_smile:

Z tego co się orientuję to przy pomocy Wine spokojnie uruchomisz na Linuksie tą grę.

Praktycznie każda dystrybucja. Ja ze swojej strony polecam Ubuntu 9.10, bądź OpenSUSE.

Pozdrawiam!

Jeśli chodzi o wygląd polecam OpenSuse lub Mandrive. Z internetem nie ma problemu… Można połączyć się przez Linnet. Czytając opinie na innych forach słyszałem że CS bardzo dobrze sprawuje się na Wine wraz z dodatkiem Play On Linux.

Mam latopa HP dv5-1160ew jakiego byście zainstalowali Linuksa? Myślę o Ubuntu (miałem go do tej pory), Mandriva, Fedora, OpenSUSE, Debian.

To jakiego laptopa masz jest z grubasza nieistotne. Jeśli zależy ci na palnelu sterowania to openSuSE (YaST) lub Mandriva (drakconfig). Jeśli nie, to polecam Debiana (ale trzeba nad nim posiedzieć, bo nie ma tych automatów, co w Ubuntu). Jeśli już decydujesz się na Ubuntu, to polecam LinuxMint.

Również polecam Minta (choć teraz jestem na Ubuntu…) No jakoś takie rzeczy zbędne ma powyrzucane a te bardziej przydatne dodane np. instalator kart graficznych Envy.

Zastanawiam się nad Ubuntu lub Mintem. Czy warto instalować ver. 64bit ? Czy przez to nie będę miał w starszych pakietów (chyba, że od razu pojawiają się 32 i 64bit).

Na pewno wart instalować, pomimo że nie mam 4 GB ram, od pół roku używam 64 bitów.

Na pewno nie, wręcz w niektórych dystrybucjach jest dostępna prędzej nowa wersja pakietu dla 64 bitów niż 32 bitów.

Również polecam Minta. Do wczoraj miałem Debiana (3 miesiące). Niestety trzeba się w nim dużo bawić. Żeby zainstalować drukarkę musiałem pół godziny klepać w konsoli a i tak na drugi dzień już nie działała :slight_smile: W Ubuntu i Mint drukarka zainstalowała się szybciej niż zdążyłem pomyśleć o tym żeby odpalić konsolę. Dodatkowo Mint ma wszystko co trzeba od razu. Musiałem doinstalować tylko Banshee, Tlena i Operę.