No może nie oficjalną, ale jądro, nawet wygląd podobny.
Wszystkie wymienione, poza tym one wszystkie bazują na jednym systemie - Debian, więc działają na podobnej zasadzie.
Pozdrawiam!
Co jest takiego złego w supporcie minta, sam w nim jestem i nic złego nie mogę powiedzieć?
JureSo , najmniej awaryjny będzie Debian.
Czy ja mówiłem że support Minta jest zły? Nie wiem, bo nawet o nim nie słyszałem… Chodziło mi tylko o dużą ilość możliwości.
Potwierdzam, nawet w wersji niestabilnej ale dla początkujących najlepszy będzie, moim zdaniem, Debian Lenny + tylko najbardziej interesujące dla jego użytkownika pakiety z Sida lub czysty Debian Squeeze + ewentualnie jakieś pakiety z Sida.
Panowie, nie ma sensu się kłócić i tak niekwestionowanym liderem wśród dystrybucji Linuksowych jest właśnie Debian a nie Ubuntu czy Mint, pomimo tego, że Ubuntu jest popularne wśród użytkowników ale to właśnie na Debianie opiera się najwięcej dystrybucji a nie na Ubuntu. Dlatego zarówno wsparcie ze strony użytkowników Debiana czy Ubuntu znajdą również użytkownicy Minta i na odwrót, bo bazową dystrybucją i tak jest Debian
Ja osobiście nie raz znajdowałem rozwiązanie problemu w Debianie właśnie na forach Ubuntu i odwrotnie
Poza tym jak kolega zdecyduje się na Debiana to na lepsze mu to wyjdzie, bo jak sobie poradzi z Debianem, w którym nie ma tych wszystkich automatów z Ubuntu, to w Ubuntu sobie poradzi bez problemu
Pozdrawiam!
Skąd my to roobal znamy? Lepszy będzie testing, bo lenny ma dość już stare pakiety, tylko na razie do końca tygodnia wszystkie płyty testinga będą jak stare uszkodzone.
Witam!
proszę o poradę odnośnie systemów Linux, czytając opisy różnych modeli (wiele z nich pięknie zobrazowane np na allegro) nic mi to tak naprawdę nie rozjaśnia…
W domu posiadam płytę Mandriva Linux Xtreme (była wraz z zestawem komputerowym)
Jak jest z możliwością instalacji nowszych gier na tą platformę? czy jest w ogóle taka szansa, czy tylko starsze gry jakie są na wykazach o systemie Linux?
System miałby być w języku polskim, komputer stacjonarny, wykorzystywany w domu głównie do internetu, przeglądania zdjęć, czy tworzenia prostych dokumentów, a także właśnie do grania.
sprzęt:
Zastanawiam się nad tym systemem, bo wydatek na Windows’a w wersji Box to spory wydatek…
z góry dzięki, pozdrawiam, majroc
Ten system do internetu, zdjęć i do dokumentów jest idealny, ale z nowszymi grami może być problem. Nie wszystkie będą chodzić. System oczywiście będzie po polsku. A jeśli tak bardzo zależy Ci na grach podaj jakie dokładnie Cię interesują, może akurat odpalą na Wine lub Cedega.
Jeśli o mnie samą chodzi, to gry nie mają znaczenia, jednak mąż czasem gra, wtedy są to i Call of Duty (starsze i nowe), Heroes of Might and Magic, czy też Medal of Honor, Dead Space…
z tymi grami jak czytałam, mogą być spore problemy… nawet na płatnej Cedega…
Do tego prosiłabym o jakiś link do instrukcji podłączania gier pod Wine itp. Zapewne znacie jakiś poradnik on-line?
A perspektywa 2 systemów? Windows i Linux.
Jeśli chodzi o MOHAA i COD to ja z powodzeniem gram w nie na Wine, na Cedega MOHAA działa bardzo dobrze, nie wiem jak reszta, bo w te gry nie grałem. Ty zainteresuj się może PlayOnLinux, oparty na Wine, gdzie twórcy i inni chętni piszą skrypty dla gier, których zadaniem jest konfiguracja Wine dostosowana specjalnie do danej gry.
Na twoim miejscu bym pozostał przy tym systemie z prostych względów:
- [*:3ukdo85m] Wsparcie dla modemów do Neostrady, Netii itp.
Witam, jestem tutaj nowy ale wracając do tematu, chciałbym się was poradzić. Mianowicie mam problem z wyborem dystrybucji linuksa pod mój sprzęt jak i wymogi.
Wiec tak:
- Sprzęt:
Radeon 9250 128mb
DDR2 512 mb
Procek 1.8
- Oczekiwał bym od systemu w miarę ładnego wyglądu, polskiego języka, obsługi myszki (usb) i modemu Netii, który również jest pod usb. Z tego co słyszałem są problemy z poprawnym działaniem. Oprócz tego chciałbym co jakiś czas pograć sobie w CS 1.6 i tu jest pytanie, czy konieczne będzie instalowanie windowsa, tylko po to, by móc sobie raz na jakiś czas pograć. No wiadomo liczy się też szybkość i wszelkie podstawowe funkcje np. nagrywanie, muzyka, filmy.
Sprzęt da radę, ze sterownikami do grafiki nie powinno być problemów, przynajmniej ja na karcie z serii 9200 nie miałem.
Jeśli chodzi o wygląd to praktycznie każda dystrybucja dla początkujących wygląda ładnie ale to już kwestia gustu co komu się podoba. Z modemem nie powinno być problemu, zależy jeszcze jaki model ale większość działa już poprawnie pod Linuksem, ja również mam Netię i do czasu zanim nie kupiłem routera, modem Sagem Fast 840 chodził dobrze na Ubuntu a na Debiania nawet lepiej, do Netii musisz zainstalować sobie UbuDSL, które coś czytałem że już jest nie rozwijane lub alternatywę w postaci Linnet a opis tego programu znajdziesz też na tym forum tutaj. Z tego co zauważyłem to większość użytkowników jest bardziej zadowolona z Linnet niż z UbuDSL, chociażby dlatego że jest dostępne dla każdej dystrybucji a nie dedykowane jedynie debianopochodnym
Z tego co się orientuję to przy pomocy Wine spokojnie uruchomisz na Linuksie tą grę.
Praktycznie każda dystrybucja. Ja ze swojej strony polecam Ubuntu 9.10, bądź OpenSUSE.
Pozdrawiam!
Jeśli chodzi o wygląd polecam OpenSuse lub Mandrive. Z internetem nie ma problemu… Można połączyć się przez Linnet. Czytając opinie na innych forach słyszałem że CS bardzo dobrze sprawuje się na Wine wraz z dodatkiem Play On Linux.
Mam latopa HP dv5-1160ew jakiego byście zainstalowali Linuksa? Myślę o Ubuntu (miałem go do tej pory), Mandriva, Fedora, OpenSUSE, Debian.
To jakiego laptopa masz jest z grubasza nieistotne. Jeśli zależy ci na palnelu sterowania to openSuSE (YaST) lub Mandriva (drakconfig). Jeśli nie, to polecam Debiana (ale trzeba nad nim posiedzieć, bo nie ma tych automatów, co w Ubuntu). Jeśli już decydujesz się na Ubuntu, to polecam LinuxMint.
Również polecam Minta (choć teraz jestem na Ubuntu…) No jakoś takie rzeczy zbędne ma powyrzucane a te bardziej przydatne dodane np. instalator kart graficznych Envy.
Zastanawiam się nad Ubuntu lub Mintem. Czy warto instalować ver. 64bit ? Czy przez to nie będę miał w starszych pakietów (chyba, że od razu pojawiają się 32 i 64bit).
Na pewno wart instalować, pomimo że nie mam 4 GB ram, od pół roku używam 64 bitów.
Na pewno nie, wręcz w niektórych dystrybucjach jest dostępna prędzej nowa wersja pakietu dla 64 bitów niż 32 bitów.
Również polecam Minta. Do wczoraj miałem Debiana (3 miesiące). Niestety trzeba się w nim dużo bawić. Żeby zainstalować drukarkę musiałem pół godziny klepać w konsoli a i tak na drugi dzień już nie działała W Ubuntu i Mint drukarka zainstalowała się szybciej niż zdążyłem pomyśleć o tym żeby odpalić konsolę. Dodatkowo Mint ma wszystko co trzeba od razu. Musiałem doinstalować tylko Banshee, Tlena i Operę.