Jaki Linux - wybór dystrybucji

Minta! Nie ma znaczenia kiedy ją kupiłeś, niestety mati75 z tymi kartami są problemy, ale miejmy nadzieję że damy radę :smiley: . Co do wersji, jak już pisałem z gnome, najlepiej najnowsza, co do konkretnej wersji to nie wiem, nie interesuje się tak mintem, niech ci kto inny podpowie.

A ten Debian to dobry jest. Bo chodzi mi o to żeby włączyć kompa neta gg jakąś prace napisać np napisać. Film obejżeć i muzykę posłuchać.

Debian jest dobry, w końcu ubunut na nim bazuje, ale jest już trochę trudniejszy niż ubuntu, ale tylko trochę, najlepiej to sobie pobrać wersji testing (stable ma stare pakiety) płytkę netinstall i zainstalować tylko system bazowy, a później sobie doinstalowujesz to co potrzebujesz i ci się podoba, tak jak by składasz sobie system sam, dzięki czemu masz pełną kontrolę na tym co masz w systemie, i nie masz niepotrzebnych rzeczy. http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz … -napiszesz! to możesz sobie trochę poczytać.

No bez przesady na gorszym sprzęcie odpalałem KDE3.5 i dało się na tym bardzo wygodnie pracować. KDE4 też by sprawowało się bardzo dobrze. Co niektórzy przesadzają jak widzą ilość RAMu w MB. Linux to nie Windows i nie jest taki zasobożerny, według mnie na tym komputerze pójdzie większość dystrybucji jakich sobie tylko zapragniesz na każdym środowisku graficznym, jedynie jedne będą bardziej lub mniej wydajne. Ze swojej strony polecam Debiana, nie dlatego że sam używam ale dlatego że ma małe wymagania sprzętowe, ponadto polecam jeszcze Arch Linuksa.

Pozdrawiam!

Linux Mint w wersji 8 main edition, bądź Miętowy remix.

A Debiana to jaka wersja bo widzę ze jest full wersji?

Pierwszy cd.

Jak już pisałem, testing i386 netinstall, ewentualnie cd1 testinga też i386, ale poczytaj sobie w linku co ci podałem jak wygląd instalacj i konfiguracja. Jakiego masz neta, w sensie podłączany lan, wi-fi czy modem usb?

Co lepsze na stary komputer z 512 ram?

Xubuntu czy Mint z XFce czy też Mint z Flubox? Co będzie lepiej chodziło?

Ja mam ubuntu z gnome i ładnie śmiga…

Mint z lxde: http://www.linuxmint.com/blog/?p=1325

Na 512 MB RAMu to nawet KDE4 będzie Ci elegancko chodziło, uwierz mi :slight_smile: No chyba, że zamierzasz uruchamiać na raz kilkadziesiąt programów no to Xubuntu albo Mint z Xfce a czy Ubuntu czy Mint no to różnicy w szybkości działania nie będzie to już zależy co Ty wolisz :slight_smile:

Pozdrawiam!

Zainstalowałem teraz z gnome i świetnie chodzi. Nie wiem dlaczego jak ostatnim razem jak zainstalowałem go to mulił niemiłosiernie. Trzeba było czekać kilka dobrych sekund na każdą akcję, pulpit zatrzymywał się itd. Teraz jest ok.

Witam,

Chcę zainstalować linux na pendrive (4gb), główne zastosowania to:

-służyłby jako mobilny system, tzn:

-zainstalowałbym jakieś proste programy, typu przeglądarka (pewnie opera)

-można by łatwo podpiąć do dowolnego komputera

-aby nie sprawiał przy tym problemów i możliwie dobrze wyglądał

-zajmował niewiele, czyli aby na 4gb zmieścił się on, drobne programy i ewentualnie pliki

Ogólnie w tematyce jestem nowy, więc każda pomoc się przyda

Slax Linux :slight_smile:

Pozdrawiam!

Poszukiwany Linux który Działać będzie na laptopie HP razem z systemem Windows 7.

Jaką dystrybucję polecacie do nauki Linuxa? Debian, Ubuntu? (wszystkie opcje wchodzą w grę :

internet, komunikator, dokumenty, gra [ET], multimedia itp.)

Co rozumiesz przez “naukę Linuxa”?

Jeżeli chcesz poznać czym jest Linux, jak on wygląda i jaki jest dla użytkownika to polecam openSuSE, Ubuntu, Mandriva, Fedora i długo by jeszcze wymieniać…

Jeżeli chcesz poznać system od podszewki i wgryźć się w najgłębsze tajemnice, to polecam Gentoo, Arch, Debian.

Zmieszczenie się obok windy, to nie jest problem.

A to czy będzie działać, to zależy od tego jaki masz sprzęt (samo hasło “laptop HP” nie wystarczy)

Szukam systemu, który wyglądem przypominałby debiana, ubuntu i pochodne (najlepiej oparte na nich), ale żeby miał wymagania sprzętowe identyczne lub bardzo podobne do MS XP. Czyli min 64 mb ram do 128 mb. Jest coś takiego ciekawego?

Dann small linux

Nie wiem co przez to rozumiesz, bo wygląd zależy od środowiska graficznego :slight_smile:

Damn Small Linux ma jądro z serii 2.4, więc może nie obsłużyć każdego komputera, dlatego proponuję oprócz tego sprawdzić jeszcze Puppy Linux z jądrem z serii 2.6. Jednak co do wyglądu to ani DSL ani Puppy nie jest do niego podobny, jeśli pod pojęciem wyglądu masz na myśli domyślne środowisko graficzne Debiana jakim jest Gnome :slight_smile:

Pozdrawiam!