Jaki Linux - wybór dystrybucji

Dokładnie czy te dystrybucje mają polski język?

Chillout , gdybyś poczytał chociaż trochę o Linuksie, wiedziałbyś że każdą dystrybucję da się spolszczyć.

Witam, chcę pobrać sobie Debiana lecz nie wiem, którą wersję mam zassać dla swojego procka (Intel Core2 Duo Processor T6600, oczywiście 64bit)

[alpha][amd64][arm][armel][hppa][i386][ia64][mips][mipsel][powerpc][sparc][s390][source][multi-arch] ?

Albo amd64 (64 bity, nazwą się nie sugeruj, działa też na intelach) albo i386 (32 bity).

Bierz amd64, najlepiej w wersji testing.

Wracam ponownie:

poszukuję linuxa do laptopa

r522

ram 4gb

intel core 2 duo 2x2.0Ghz

radeon 4330

-ma być wydajny

-ładny

-musi na nim działać steam i cs 1.6

\

Z tym może być ciężko, opensuse, linux mint

aż tak?

Ostatnio chyba na mincie po dodaniu mas bibliotek do wine prawie uruchomiłem cod4

To oznacza, że chcesz coś w wersji 64bit

Z radeonami nie mam dużego doświadczenia. Wiem, że są zamknięte sterowniki od ATI i otwarte RadeonHD, ale z którym twoja karta będzie współpracować, to nie wiem.

A który nie jest? :wink:

1. Kwestia gustu

2. Możliwości zmiany wyglądu są niemal nieograniczone, niezależnie od dystrybucji.

Dystrybucji jest wiele, ale wine jest zawsze ten sam.

Steam: http://appdb.winehq.org/objectManager.p … n&iId=1554

CS 1.6: http://appdb.winehq.org/objectManager.p … &iId=18484

Ja osobiście jak zwykle polecam openSuSE, ale myślę że Ubuntu lub Mint też będą spełniać twoje oczekiwania.

Wiem, że każdy da się ładnie skonfigurować, lecz niestety słabo mi to wychodzi i fajnie jakby było w miarę dużo poradników w PL

To raczej coś z wielkiej rodziny Debiana :slight_smile:

Pozdrawiam!

Witam! Potrzebuje Linux’a bo mój kochany Debian mnie zawiódł :(.

• Pentium Dual-Core CPU T4300 @ 2,1GHz (dwa rdzenie, 64 bit)

• Intel GMA-x4500hd

• 2GB ram w Dual’u

• Układ bezprzewodowy na broadcom ( dell wireless xxxx)

Wymagania:

• Szybki

• Wydajny

• Bezpieczny

- Standardowa obsługa sterownika Broadcom-sta

• Może być i Linux dla hardcorowców :stuck_out_tongue: lubie się uczyć

Odpada:

-Ubuntu

-Suse

Może Arch?

Chyba masz na myśli automatyczną instalację sterownika, bo nie wiem co znaczy standardowa obsługa a niestandardowa to jaka? :slight_smile: Jeśli pod Debianem karta śmiga to pod każdym systemem będzie śmigać, tylko w innej dystrybucji, bardziej hardcorowej będziesz musiał zainstalować ręcznie :slight_smile:

Również polecam Archa ale pod twój procesor elegancko pasowałby Gentoo i proponuję ten drugi. Skoro lubisz się uczyć to przy Gentoo zdobędziesz nie małą wiedzę :slight_smile:

Pozdrawiam!

Niestandardowa :

• Brak tego w repo

• Możliwość tylko kompilacji ze źródeł

• Brak jakiegokolwiek poradnika żeby ożywić tę kartę

Najlepiej żeby był od razu na płycie :slight_smile: to byłby cud miód. Najgorsze jest to że dystrybucję chcą zostać “wolne” i nie dodają tych sterowników na płyty.

Zresztą co obchodzi użytkownika końcowego czy jego sterownik jest wolny czy nie? Ważne, aby sprzęt chodził i szafa gra. Przecież ten sterownik nic nie kosztuje, a że trzeba traktować jako taką licencję autora to co? Podoba mi się np. Ubuntu i Mint (ten drugi oferuje je na starcie), ale po ich zasobności i osiągach płyty = śmietnik.

Tylko, że Ty nie rozumiesz pewnych rzeczy: po pierwsze sterowniki mają swoje licencję i to one najczęściej zabraniają redystrybucji sterowników, dlatego nie ma ich ani na płytach ani w standardowych repozytoriach. Po drugie dystrybucje chcą być wolne, ponieważ każdy kraj na świecie ma swoje przepisy i na przykład takie USA ma swoje chore prawo patentowe i aby uniknąć konfliktu z prawem wszelkie kodeki, sterowniki itp. rzeczy nie są dołączane do dystrybucji a dystrybucje nie są przecież rozpowszechniane tylko w Europie. Innym przykładem jest MPlayer, co prawda jest on wolny ale na przykład we Francji używanie tego odtwarzacza jest niezgodne z prawem, ponieważ podobno pozwala na odtwarzanie płyt DVD z jakimiś tam zabezpieczeniami czy coś w tym stylu, nie pamiętam dokładnie bo dość dawno o tym czytałem.

Co do sterowników to jak pisałem, jeśli obecna dystrybucja wspiera kartę to inne też będą, nawet w Gentoo które proponowałem. Same sterowniki a raczej firmware jak nie w repo to znajdziesz na stronie linuxwireless.org i zainstalujesz w 5 minut zgodnie z instrukcją na podanej stronie. Natomiast w Debianie jest to bardziej zautomatyzowane a w Gentoo musisz to zrobić ręcznie i tyle :slight_smile:

Pozdrawiam!

No dziś płyta Gento LiveDvD poszła do kosza :P. Zabawa była fajna z poradnikiem i wszystkim. Postępowałem zgodnie z instrukcją skompilowałem sobie jajko i kilka modułów do niego. Wgrałem wszystko OK. Instalowałem Grub’a i niby wszystko spoko. Reboot i nie ma nic :stuck_out_tongue: (nawet windowsa). Zabawa była super, ale nie zniechęciła mnie do niego… Najgorsza była tylko reinstalacja 7 po której nie chciało mi się tracić 5h + (już biorę pod włos że znowu nie będzie 7 i reinstall) na zabawę. Już wolę pakiety biniarne, a nie setek linijek przesuwających się przez konsolę z których i tak nic nie wywnioskuję. (Dobrze z nich odczytać błędy, ale ma to się ni jak jeżeli korzystasz z repo i chcesz mieć te aplikację już) Jajko “produkowało się” około 15 min + z kompresją Gzip, a nie coś na L gdyż ten pakiet był zamaskowany ( to też mnie wnerwiło! Po co pakiet w repo którego nie można zainstalować??? Wolę już coś takiego jak w fedorze repo nie zależne od niego z oprogramowaniem Non-free)

Ma ktoś inny pomysł na linuxa, a może BSD? Obsługuje on broadcom? Czy też ma swoje odpicowane zasady.

A wystarczyło zrobić kopię zapasową systemu, chociażby klonując partycję z Windowsem. Jest nawet poradnik na forum na ten temat :slight_smile:

Ty nie musisz, kompilatorowi to wystarczy. Kompilator po prostu informuje Cię co robi z kodem, jednak kompilacja ma być szybka, więc jeśli miałbyś nadążyć z czytaniem wszystkiego to trwałoby to chyba latami :slight_smile:

Maskowanie ebuildów ma swoje powody, najczęściej tyczy się to ebuildów nieprzetestowanych lub ze względów bezpieczeństwa i można je szybko i łatwo odmaskować. Jednak wnioskuję, że instalowałeś Gentoo z gałęzi stabilnej? Wystarczy przejść na gałąź testową i miałbyś większość ebuildów odmaskowanych i w zdecydowanie świeższych wersjach :slight_smile: Gentoo również oferuje pakiety binarne ale z tego co mi wiadomo to tylko na potrzeby LiveCD/DVD. Jak chcesz Gentoo z pakietami binarnymi to sprawdź Sabayon Linux.

Skoro wolisz binarki to spróbuj Slackware to też jest niezłe wyzwanie - ręczne uzupełnianie zależności :slight_smile:

Zależy jakiego Broadcoma, jaki chipset. I zależy jaki BSD? DesktopBSD i DragonFlyBSD z tego co mi wiadomo posiada własny sterownik, który został przeportowany do FreeBSD ale nie wspiera jeszcze wszystkich kart, tylko niektóre modele. Moją kartę zainstalowałem szybciej niż w Linuksie, dwoma poleceniami - kompilacja i załadowanie modułu :slight_smile: Ogólnie Braodcom ma słabe wsparcie ale może akurat twój chipset zadziała a jak nie to można zawsze skorzystać ze sterownika windowsowego, którego ndisgen przerobi na moduł dla BSD, podobnie jak ndiswrapper w Linuksie. Zdecydowanie lepsze wsparcie mają karty Atherosa.

Pozdrawiam!

Przypominam, że temat dotyczy rozwiązywania wątpliwości w kwestii doboru dystrybucji, a nie konkretnych problemów z danym systemem.

Ale przecież my się trzymamy tematu :slight_smile: Koledze nie spodobało się Gentoo i pyta o inną dystrybucję a ja mu poleciłem Sabayona i Slackware a przy okazji dałem mu podpowiedzi co zrobił źle :wink:

Pozdrawiam!