Jaki Linux - wybór dystrybucji

Witam! Potrzebuje Linux’a

• Celeron 1,7Ghz

• 256mb ram ddr

• Radeon 7500 64mb

• Samsung 120gb

• Sieć bezprzewodowa (Pentagram P 6331-42) - rozdzielenie na 2 komputery

Wymagania:

• Szybki

• Wydajny

• Aby działał CS 1.6 Steam, Firefox, Aimp2, GG

• Łatwy w obsłudze i po polsku

Robię przesiadkę z win xp, więc nie ogarniam linuxa.

Moze Mandriva?

To akurat jest router, mam ten sam i w sumie jego działanie nie zależy od systemu, tutaj zależy jaką masz kartę Wifi w komputerze ale większośc jest już obsługiwana bez problemu.

Nie spotkałem się jeszcze z niewydajnym Linuksem :slight_smile:

Nie wiem jak CS, bo nie gram ale powinien pójść na Wine, Aimp2 też byś musiał uruchomić w Wine ale czy jest taki sens skoro na Linuksie jest sporo odtwarzaczy do wyboru i chyba nawet więcej niż dla Windows. Najbardzie popularny - Amarok. Coś bardziej w stylu Winampa - Audacious2. Firefox jest dostępny na Linuksa i nie tylko, zamiast GG masz Kadu (o wiele lepszy niż oryginał) czy Pidgin (dostępny również dla Windowsa) i kilka innych.

Każdego Linuksa da się spolszczyć więc to nie robi różnicy.

Mandriva jak najbardziej, jest łatwa, szybka i spełnia 99% twoich wymagań ale ja polecę Ci Linux Mint, moim zdaniem będzie jeszcze łatwiejszy no i druga sprawa - zawiera domyślnie wszelki kodeki, Flasha, Javę itp. rzeczy, czyli zaraz po instalacji systemu nie będziesz tego typu rzeczy musiał instalować.

Pozdrawiam!

@roobal a więc tak:

-Karta sieciowa: Realtek RTL8185 54M Wireless LAN Network Adapter

-Chodzi mi o wydajny i szybki na moim (wiekowym) komputerze, bo jak widać pierwszej młodości nie jest :slight_smile:

-Z tymi programami to mogą być dobre odpowiedniki, aby się zbytnio działaniem nie różniły.

-To że po polsku ok, chcę wszystko rozumieć.

-A co do Linux Mint, jest jakaś polska strona lub coś?

Skąd w ogóle mogę pobrać po polsku i czy każdy Linux jest za darmo i legalny?

@ Jeśli możesz czekam na odpowiedź

Najlepszym rozwiązaniem jest Mint : http://linuxmint.pl/ lub Ubuntu z gnome jak pójdzie http://www.ubuntu.pl/ lub z lekkim środowiskiem graficznym i menadżerem okien (Xfce, Fluxbox). Łatwo go (Ubuntu) też skonfigurować do własnych potrzeb: http://jakilinux.org/linux/ubuntu/13-rz … ji-ubuntu/

Mint jest spolszczony, to nie Windows, że musisz kupować wersję Ultimate żeby mieć kilka języków. Zarówno Mint jak i inne dystrybucje oferują kilka języków do wyboru w tym polski, który wybierasz jeszcze przed instalacją.

W sumie na tej ilości RAMu to lepiej bybyło postawić Minta z lekkim środowiskiem graficznym Xfce albo z Fluxboksem ale jak nie miałeś nigdy do czynienia z Linuksem to lepiej odnajdziesz się w Xfce.

Tutaj masz Minta z Fluxboksem, moim zdaniem będzie bardziej wydajny http://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/ … luxbox.iso

Tutaj masz Minta z Xfce, to środowisko też powinno być wydajne http://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/ … 8-Xfce.iso

Sprawdź sobie po prostu, która wersja bardziej Ci odpowiada. Jak pisałem, język polski wybierasz przed instalacją.

Każdy jest legalny ale zdarzają się płatne wersje, np. Mandriva Discovery czy PowerPack, do niedawna Mandriva Xtreme czy SUSE (Suse Linux Enterprise Server oraz Suse Linux Enterprise Desktop) i kilka innych ale te systemy najczęściej zawierają komercyjne oprogramowanie i oferują w cenie systemu wsparcie techniczne. Ale licencja wymusza na dystrybutorach wydawanie wolnych wersji swoich systemów, dlatego dostępne są darmowe i legalne wersje: Mandiva Free oraz Mandriva One czy OpenSUSE.

Pozdrawiam!

a jest jakaś dystrybucja linuxa która wyglądem W STANDARDZIE przypomina MACa oczywiście prócz ubuntu które w najnowszej dystybucji ma te górne przyciski a`la MAC

Ano jest - DreamLinux.

Pozdrawiam!

Mam problem z wybraniem odmiany Linuxa na serwer do dzielenia internetu (ok. 300-400 osób). Będzie on wyposażony w xeona lub quada i od 4 GB do 8 GB ramu. Oprogramowanie, które planuje zainstalować to serwer apache, mysql i wszystko inne potrzebne do LMS-a + ofc sam LMS. Tematy z 2007, które znalazłem mówią o Debianie i Slackware. O ile Debiana w średnim stopniu ogarniam to Slackware jest czarną magią. Brać pod uwagę te dwa czy może coś innego? Na czym najlepiej postawić serwer? Różni się czymś konfiguracja LMS-a między wersją 32 bit a 64 bit systemu?

Pozdrawiam :slight_smile:

Debian na pewno sprawdzi w tej roli i jest moim zdaniem najłatwiejszy do opanowania, więc jeśli potrafisz się nim obsłużyć to jego wybierz.

Co prawda temat dotyczny dystrybucji linuksowych ale ja zaproponuję na serwer może FreeBSD, który moim zdaniem w konfiguracji jest może nie tyle łatwiejszy ale łatwiej go opanować niż jakiegoś Linuksa. Cała konfiguracja systemu odbywa się praktycznie w jednym pliku i wystarczy podstawowa znajomość języka angielskiego - dopóki nie zainstalowałem to mi też się wydawało, że FreeBSD to czarna magia ale według mnie jest właśnie na odwrót :slight_smile: A ten system na router jest wręcz idealny, jeśli nie znasz IPTables to FreeBSD jest dla Ciebie, konfiguracja firewalla i NAT jest banalna a wszelkie komendy to praktycznie czysty angielski.

Przykład:

1. Linux:

iptables -A INPUT -s 0/0 -j ACCEPT

2. FreeBSD:

ipfw add 10 allow ip from any to any

Prościej się chyba nie da :slight_smile:

Pozdrawiam!

Witam! Dziś w moje ręce dostał się Notebook :P. No to zaczynamy poszukuję jakiegoś mocno szybkiego i mało żernego Linuxa. Najlepiej jakiś demon prędkości + je mało ramu :). Architektura najlepiej 64bit, ale może być x86. Ważne, aby był szybki, lekki, a stabilny no w miarę ścisłości coś w standardzie windowsa.

Co do twoich wymagań - przejrzałeś ten temat? Chociaż dwie, trzy ostatnie strony?

Co przez to rozumiesz?

Przychodzi mi tylko jedno na myśl co może spełnić twoje wymagania - Gentoo :slight_smile: Piszę poważnie. Jeśli nie chcesz tracić czasu na kompilację na netbooku to skompiluj na jakimś komputerze z mocnym procesorem pod procesor netbooka, mam tu na myśli skrośną kompilację - cross compiling. Oczywiście z odpowiedniami flagami kompilacji i flagami USE :slight_smile:

Pozdrawiam!

Chodzi mi o stabilność że system może czasem się przyciąć, a mi nie zależy na tym. Ostatnie strony zawierają opisy pod lepszy sprzęt niż ja mam.

Wymagania

-szybki

-mały

-lekki

-opcjonalnie stabilny nie wymagany…

Lepiej?

Błagam nie Gentoo jeszcze mi się śni jak próbowałem kompilacje jajka xD. Może ktoś ma inne pomysły? Wcale nie musi być to linux może być Bsd, albo coś na miare Haiku którego dziś spróbuje z pendrive.

Może arch? To takie połączenie gentoo z debianem.

To jak BSD to polecam FreeBSD, używam od ok. 2 tygodni i jestem z niego bardzo zadowolony a w końcu Gentoo się wzoruje na tym systemie a nawet posiada wersję z jądrem systemu FreeBSD a kompilacja jajka w FBSD jest banalnie prosta ale nie trzeba tego robić jak nie ma takiej konieczności. Moim zdaniem FreeBSD jest łatwiej opanować niż Linuksa :slight_smile:

Co do kompilacji jajka pod Gentoo, zawsze mogłeś użyć już jakieś skompilowane chociażby wzięte z Debiana one różnią się jedynie łatkami :slight_smile:

Pozdrawiam!

Witam! Czy system Fedora 13 (jak wyjdzie) będzie robiła wszystko co chcę t.j. internet+ filmy flash, netbeans, filmy (również rmvb i puszczanie na telewizor), proste gry (zsnes, world off goo, aquaria, starcraft, worms world party). Czy wersja 64 będzie w czymś mi przeszkadzała (gorsza obsługa flash czy czego tam). Laptop jak z podpisu.

Nie będzie.

Czy ktoś miał z was doświadczenia z MEPIS-em?:slight_smile: poszukuję czegoś co zastąpiłoby moje Kubuntu 10.04 ( zirytowało mnie bo działa gorzej niż 9.10;) )

Witam , jakiego linuxa byście mi doradzili mam procka amd 64 x2 2.8 5000+ , 2 GB ramu 800 Mhz , grafa 9800 GT 512 , i powiedzcie mi jak to jest ze sterownikami np do modemu od neostrady sagem fast800 ?

Na taki sprzęcik możesz wrzucić właściwie jaki tylko chcesz :slight_smile: Ja polecam ubuntu