Jaki Linux - wybór dystrybucji

ja zamierzam całkowicie przejść na ubuntu wraz z nową wersją która pojawi się w październiku…myślicie że warto czekać ?? Mam nadzieję że mój sprzęt “udźwignie” ubunciaka:

Procesor: Celeron 550 2GHz

3 GB RAM

karta graficzna zintegrowana intela X3100

Dysk 120 GB

Powód mojego przejścia jest prosty. Będzie to mój ostatni system na “zwykłym lapku” gdyż pełną parą przymierzam się do MACa a że gnome jest ciut podobne do środowiska Apple to zamierzam troszkę zapoznać się bliżej z systemem innym niż Windows…

Świetnie da sobie radę :wink:

tak bym może systemu nie zmieniał ale chce już zastąpić czym innym mój wysłużony XP…troszkę stary jest jak na dzisiejsze czasy…

Nie. Zainstaluj teraz, a jak wyjdzie nowa wersja to po prostu zaktualizujesz. Będziesz miał kilka miesięcy więcej na poznanie systemu.

Zawsze możesz wypróbować bez instalacji. Jest taka opcja.

Witam ostatnio myślałem otym jak rozmawialem z użytkownikami o linuxie i postanowiłem przetestować jakiegoś i jak narazie myślę miedzy Gento i OpenSuse który uważacie że jest lepszy dla początkującego użytkownika domowego.

Popraw pisownię w swoim poście. W celu edycji swojego posta proszę skorzystać z przycisku Edytuj.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

Agaton

Na pewno nie Gentoo :wink:

Pozdrawiam!

Spróbuj openSUSE/Ubuntu/Mandriva/Mint. Wg mnie te 4 to jedne z łatwiejszych distro Linuksa.

Co do Gentoo - jak nie miałeś nigdy styczności z Linuksem, to nie polecam :slight_smile:

W zasadzie to dla użytkownika - laika najlepsze i najłatwiejsze w obsłudze będą openSuSE, Mint, Ubuntu i Mandriva. Na piątym miejscy mógłbym wymienić Fedorę.

Takie dystrybucje jak Arch czy Gentoo są bardzo dobre dla świeżego użytkownika, ale tylko i wyłącznie takiego, który chce poznać system od podszewki i ma dużo czasu na studiowanie manuali.

Osobiście już od jakiś 7 lat mam styczność z Linuksem, ale nigdy nie miałem tyle zacięcia, by siedzieć i grzebać w tych dystrybucjach. Sam przygodę z linuksem zaczynałem od Slackware’a, ale szybko doceniłem wygodę konfiguracji Mandrake’a (obecnie Mandrivy) i uznałem, że zbyt dogłębna analiza “pingwinowego systemu” jest pozbawiona sensu dla zwykłego użytkownika.

Popieram :smiley:

Mariusz109 , ja bym z listy polecanych Ci dystrybucji skreślił openSUSE’a. Nie wiem jak wrażenia innych ale moje nie są zbyt pozytywne. Kiedyśtam miałem i nawet chwaliłem, dopóki nie poznałem Ubuntu. Ostatnio znów chciałem spróbować Suska - i znów problemy. Według mnie jako początkujący powinieneś zabrać się za Ubuntu/Kubuntu - najłatwiej o wsparcie i system jest przyjazny dla użytkownika. Mint jest oparty na Ubuntu, więc wiele się od niego nie różni.

Pozdrawiam,

Waćpan

Witam!

Zastanawiam się nad instalacją linuxa na swoim PC (sempron 2500+ 1.8GHz | 640MB DDR | GeForce 6200) tylko nie wiem która wersja będzie najlepsza na taki sprzęt i w miarę łatwa do konfiguracji?

Ubuntu, mint czy opensuse?

Na tej ilości pamięci to ja bym postawił Debiana, Ubuntu też będzie działać dobrze. Mint w sumie to nic innego jak Ubuntu z zainstalowanymi kodekami ale oczywiście nie tylko, Mint posiada również autorskie rozwiązania, które tak właściwie można zainstalować również w Ubutnu. Osobiście instalowałbym Ubuntu, bo jak bym coś chciał z Minta to bym sobie doinstalował. Co do OpenSUSE to dobra dystrybucja i ciężko powiedzieć, który system lepszy :slight_smile: Najlepiej spróbuj oba.

Pozdrawiam!

Witam,

zachciało mi się Linuxa na starej maszynie, którą dostałem na zbiórce elektrośmieci. Ma ponad 10 lat i następującą specyfikację:

Proc: Intel Celeron 433 MHz

RAM: 80 MB SIMM

HDD: 2 GB

Komputer ten nie ma licencji Windows, więc postanowiłem zainstalować jakąś dystrybucję Linuxa. Wybrałem Lubuntu, jednak zdaje się, że w trybie graficznym instalacja się nie powiedzie. Odpaliłem Damn Small Linux, jednak nie jest to system spełniający moje wymagania (16 kolorów). Miałem dobre doświadczenia ze Slaxem, którego testowałem na pendrive, jednak ten jest zbyt zasobożerny.

Jakiej dystrybucji użyć i jak ją zainstalować? W temacie Linuxa jestem początkujący. Myślałem o Debianie, jednak chyba miałbym spore problemy z doinstalowaniem graficznej powłoki systemu.

Co radzicie zrobić? Jaka wersja Linuxa będzie działała na tym sprzęcie w miarę tak jak Win98? Jak zainstalować Lubuntu ze zwykłego LiveCD w trybie tekstowym?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

mepis jest banalny i na stare kompy powinien zadzialac.popatrz tutaj http://distrowatch.com/search.php?categ … tus=Active ktoras napwno ci sie spodoba do wyboru do kolru :smiley:

Mepis jest na KDE, zbyt ciężkie środowisko na ten sprzęt.

Jak myślisz, puppy linux 5 zadziała?

mozesz sprobowac co ci szkodzi tylko ze spolszczeniem moze byc problem

cokolwiek z fluxboksem ewentualnie lxde.

Szybkie pytanie.

Linux Mint 9 z KDE czy Gnome na

AMD 64 3500+

GF 210

160GB

1 GB Ram

I kolejne pytanie, czy Mint z KDE jest tak ociężały jak Kubuntu? Jeśli tak, to wybieram Gnome :slight_smile:

teoretycznie 1GB powinno spokojnie wystarczyć, więc wybierz to co Ci bardziej pasuje.

A jak wygląda sytuacja Kubuntu vs. Mint z KDE?