Jaki Linux - wybór dystrybucji

Ja bym wybrał Debiana + FluxBox.

Mint dużo lepszy.

Jakie Ubuntu- Ubuntu standardowe czy Ubuntu Netbook Edition na mojego Netbooka? Czytalem wiele za i przeciw ale caly czas nie wiem co wybrac…

Standardowe niespecjalnie się nadaje, bo gnome posiada paski na dole i górze, a ekran w netbookach i tak jest dosyć nisku. Jeśli już, to wersję netbook edition. Albo Minta - ma tylko jedne wąski pasek na dole.

W Ubuntu 2 paski są standardowo, ale oczywiście możesz wszystko poprzestawiać i zrobić tylko jeden. Ale jak MaRa wyżej polecam Minta, jest jeszcze ‘lżejszy’ od Ubuntu

Każdy będzie polecał co to ma albo miał :wink:

Jednak ja też polecam Minta, jest dosyć przyjemny w obsłudze dla początkującego.

Osobiścice polecam: EasyPeasy

http://www.geteasypeasy.com/

Prosty, przyjemny interface, instalacja z PenDriva.

W sumie nie ma większej różnicy między Ubuntu a Mint. Ubuntu = Ubuntu, Mint = Ubuntu ze zmienionym wyglądem. Parę “trików” i Ubuntu już wygląda identycznie jak Mint i w istocie nim już będzie. Niemniej polecam Ubuntu Netbook (nie wierzę, że Ubuntu w ogóle polecam, niemniej jest jakoś tam prosty i do tego specjalnie z interfejsem dla malutkiego netbooka).

jaki mint? przecież to zmienione ubuntu. Nie baw się w żadne remixy i modyfikacje tylko weź zwykłe ubuntu desktop edition, a paski zawsze można zmienić - to nie windows

Tak naprawdę zarówno Ubuntu jak i netbook remix o sorki teraz to się nazywa edition działają pod kontrolą Gnome a od jakiejś tam edycji mają podobno różnić się, np. zestawem domyślnego oprogramowania. W standardowym Ubuntu wystarczy po prostu zainstalować nakładkę na Gnome używaną w netbook edition i masz to samo. Z tego co jednak można wyczytać na np. Wikipedii, edycja netbook jest podobno optymalizowana pod procesory Intel Atom.

Owa nakładka dla Gnome nazywa się netbook-launcher wystarczy więc wydać tylko polecenie:

sudo apt-get install netbook-launcher

abyś miał to samo :slight_smile:

Pozdrawiam!

Osobiście używam Lubuntu, czyli Ubuntu z LXDE, które jest lekkim środowiskiem a w dodatku kompletnym.

Na 10 calowym monitorze wygląda dobrze i jest pod tym kątem zoptymalizowany. Jeden dolny panel, szybka przeglądarka plików.

Przeczytaj to a może się przekonasz do tego środowiska.

http://www.dobreprogramy.pl/Lubuntu–Mi … 19677.html

Połączyłem wątki Jaki Linux - wybór dystrybucji oraz Jakie Ubuntu na Netbooka?..

Widzę, że nie znasz zasady jak nie wiem to nie mówię. Mint to nie zmienione ubuntu, tylko dystrybucja bazująca na ubuntu, a to co innego.

Dokładnie. To tak jakby powiedzieć że Ubuntu to taki zmieniony Debian.

No nie do końca. Zauważ, że Mint korzysta z repozytoriów Ubuntu. Dodane są po prostu tylko niektóre własnościowe programy. Z kolei Ubuntu nie korzysta z repozytoriów Debiana.

Nie korzysta bezpośrednio ale korzysta z tych samych paczek.

Pozdrawiam!

A czy czasem deweloperzy Ubuntu nie tworzą własnych paczek? Wiele z nim nawet w nazwie ma ubuntu.

Canonical bierze w większości przypadków paczki od Debiana. Porównaj sobie Ubuntu z Debian CD1 podkreślam CD1, nie netinstall, ponieważ Ubuntu i Debian mają te same zależności w tym konkretnym przypadku. Podejrzewam, że inne paczki tworzy społeczność. Chociażby PPA jest tego przykładem.

Pozdrawiam!

Witam. Zrobiłem test na http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/ i wyszło, że najlepsza dystrybucja dla mnie to openSUSE, Mandriva albo Ubuntu. Jednak słyszałem, że najnowsze Ubuntu często się rozsypuje, więc je odrzuciłem.

Tak więc - która dystrybucja - openSUSE czy Mandriva, jest lepsza dla początkującego użytkownika Linuxa, jakim jestem ja? :slight_smile:

Pozdrawiam.

Rozsypuje?

Kojarzę, że Mandriva ma bądź miała problemy finansowe i los ich dystrybucji jest niepewny. Z tej dwójki polecam openSUSE.

Co do dystrybucji dla newbies to wg mnie dobrym wyborem jest właśnie m.in. *buntu, Mint, openSUSE, Fedora.