Jaki Linux - wybór dystrybucji

Jak jesteś początkującym to raczej koniecznie ubuntu. Opensuse też jest wmiare dobre, ale jak dla początkującego to chyba gorsze niż ubuntu. A mandriva jest płatna, a wersja darmowa to jest z tego co słyszałem lipna.

Zdecydowanie ubuntu. Wersja 10.04.1 jest już poprawiona w stosunku do 10.04 i naprawdę stabilna.

Też nie końca. Mint korzysta też bezpośrednio z repozytorium Debiana. Ubuntu bierze większość paczek z wersji unstable, chyba ~6 % paczek trafia do Ubuntu bezpośrednio od programistów.

Pierwsze słyszę. Z tego co pamiętam jak przeglądałem sources.list Minta, to nie było tam ani jednego wpisy do repo Debiana.

No dobra, to ściągam najnowsze Ubuntu 10.04.1 :wink:

Bo są paczki w repo minta.

polecam dla początkujących ubuntu ultimate edition albo ubuntu lśniący lamparcik

Witam,

Znacie może jakieś dystrybucje, które funkcjonują na pendrive? Nie chodzi mi bynajmniej o dystrybucje LiveUSB (LiveCD na USB - Ubuntu, Fedora, Mandriva, które można również za pomocą Unetbootin "zrobić). Bardziej poszukuję czegoś w stylu Slaxa.

Wiele dystrybucji oferuje specjalne obrazy dla LiveUSB, np. Debian a Ubuntu oferuje stworzenie klucza USB z możliwością zapisu zmian, Fedora to nie wiem czy takie coś oferuje. Puppy Linux może Cię jeszcze zainteresuje.

Pozdrawiam!

Masz tutaj na myśli tzw. dysk startowy USB, tak? Sprawdzę Puppy, nie bawiłem się nigdy jeszcze tym.

Tak.

Pozdrawiam!

Połączyłem tematy.

Jaka jest najlepsza dystrybucja z kde? oprócz opensuse który cały czas mi się sypie ;/

Może Kubuntu?

Witam,

od razu mówię że czytałem 2 podklejone tematy ( Jaki Linux - wybór dystrybucji i Linux - przydatne linki ). Potrzebuję Linuxa pod VirtualBox’a, na którym będę pracował jak na podstawowym systemie. Dysponuję maszyną taką jak w podpisie i myślę by Linuxowi przydzielić 256/384/512 MB RAM. Oczywiście chciałbym się pobawić w upiększanie pingwinka i ogólnie się z nim oswoić.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

Jak chesz się z nim oswoić to postaw jako system podstawowy, zrób backup ważnych danych.

Nie wchodzi to w grę. Musi być na VirtualBox’ie. Po prostu muszę mieć dostęp do Linuxa i Windowsa jednocześnie. Na Linuxie też będę odpalał Apache, PHP i MySQL

Hmm, jeśli chcesz zrobić wirtualny serwer to Debian/FreeBSD nadaje się idealnie. Powiedz do jakich zastasować będziesz go używał.

PHP, HTML, XHTML, internet, Kadu, GIMP i muzyka

Windows XP używam tylko do gier ale po prostu nie chcę instalować systemu obok systemu - z komputera korzystają moi od czasu do czasu rodzice i połapać nie będą się mogli.

Dołączyłem do tego wątku temat: “Jaki Linux pod VirtualBox.”.