Jaki Linux - wybór dystrybucji

Zdecydowałem się chyba na Xubuntu, ale czy jest on po polsku?

Looknij :x

http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=57580

Witam!

Zastanawiam się nad Linuxem, jaki polecacie dla początkujących użytkowników tego systemu(zawsze miałem Windowsa)

Zastanawiam się nad tym: http://ubuntu.pl/pobierz.php (który polecacie jest dużo wersjinp. Ubunt,Kubunt) kuszącą opcją dla mnie jest live-cd.Komputer* domowy,używany do filmiki, internet,muzyka.

1)Czy jest trudny w obsłudze?

2)Czy to prawda, że na linuxach nie da się złapać żadnego syfa z internetu?-jeśli tak czy złapie jakiegoś na linuxa nie będzie on działał, ale przejdzie na drugi system np.Windows

3)Płytkę wypala się normalnie tak jak obraz w nero?

1. live-cd ->rozumie włożę płytę do napędu i już mam system z płyty, ale czy można zainstalować jakoś na stałe?

5)jeśli nie będę instalował na stałe, będę pracował tak z “płyt” czy da radę zainstalować jakieś stery a później owy linux będzie je pamiętał.

6)zależy mi aby obsługiwał polskie znaki

*Athlon Xp 1700+;RAM: 256MB;dysk 40gb-to powinno wystarczyć(proszę się nie śmiać, trochę stary jest,ale do tego co pisałem w 100% wystarczy)

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc w doborze.

Co do wersji ubuntu: Zobacz na Google grafika screeny kde i gnome… Jeśli Ci się bardziej spodoba kde, bierz kubuntu, jak gnome, bierz ubuntu.

Zobacz sobie jeszcze XFCE (zaleta, szubciutki), jak wolisz xfce - Xubuntu.

:arrow:

viewtopic.php?f=14&t=188867

1:Zależy która dystrybucja.

2: No ciężko jest złapać. Mi naprzykład jeszcze się nie udało…Jak sam sobie nie ścięgniesz na linuksie i nie zgrasz na windowsa, to sam nie przejdzie.

3: Tak.

4: Zależy którą dystrybucję. Ubuntu można… jeszcze kilka można… a kilku nie.

5: Mówię Ci że to się nie opłaca… System z LiveCD jest za wolny…

6: Z tym problemu nie ma.

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=124

chyba wybiore ten,ale przeraża mnie,że na początku chyba w trybie tekstowym(nie wiem czy dobrych terminów używam)trzeba ustawić jakieś repezytoria

1. początki bywają trudne i były, kilku userów forum może potwierdzić to odnośnie mnie, zwłaszcza jak miałem radeona to myślałem że wikutuję :frowning:

2. to co matiit napisał, ja bym powtórzył ale po co

3. nie ma żadnych problemów

4. ubuntu i pochodne ubuntu można zainstalować bez problemu, gdy system już się załaduje do pamięci

5. jak na mój rozum się nie da, ale livecd muli jak diabli, więc nie troszcz się o to :mrgreen:

6. od wersji 6.06 jeśli mowa o Ubuntu, nie miałem nigdy problemów z obsługą polskich znaków

wersja livecd nie ma trybu tekstowego przy instalacji, chyba że alternate livecd

co do repozytoriów, to na oficjalnej stronie ubuntu w polsce, a dokładniej forum znajdziesz wpisy do repo i co z nimi zrobić

btw, polecam oczywiście lekturę www m.in. tego

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=24970&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

ja rowniez zawsze korzystalem z windowsa.kiedys postanowilem sprobowac z linuxem.bralem pod uwage Ubuntu(Kubuntu) i Mandrive.musze przyznac ze z Ubuntu mialem problemy z podlaczeniem internetu i mimo kilku prob nie udalo mi sie polaczyc z siecia.Natomiast Mandriva jest tak prosta w obsludze ze po kilku kliknieciach myszka mialem gotowa siec.Ogolnie przypomina windowsa wiec jest chyba odpowiednim linuxem dla osob przechodzacych z windowsa.Polecam Mandrive

michall36: Nic w trybie tekstowym na ubuntu robić nie musisz.

michall36 , proszę na przyszłość pisać w odpowiednim temacie przyklejonym. Połączyłem Twój temat z aktualnym.

viewtopic.php?t=92893&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

a te repozytoria- wpisuje się w konsoli jakiejś tak?

Czy na instalację muszę mieć dwie wolne partycje jedną na ubunt drugą na swap-> nie wiem czy dobrze to wszystko rozumie?

Repozytoria wpisujesz do pliku tekstowego np. Geditem (coś jak notatnik)

witam

szukam dystrybucji która by bezproblemowo działała na tym komputerze

Procesor

Klasa procesora Intel Celeron M

Kod procesora C530

Taktowanie procesora 1,73 GHz

Częstotliwość szyny FSB 533 MHz

Pojemność pamięci podręcznej 1 MB

Pamięć operacyjna

Zainstalowana pamięć RAM 1024 MB

Typ pamięci RAM DDR2

Maksymalna wielkość pamięci RAM 2 GB

Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci 667 MHz, 1 x 1024MB

Dysk twardy

Pojemność dysku 160 GB

Interfejs dysku twardego SATA

Ekran

Typ ekranu TFT z błyszczącą powłoką

Przekątna ekranu LCD 15,4 cali

Maksymalna rozdzielczość LCD WXGA 1280x800 pikseli

Karta graficzna

Typ karty graficznej Intel Graphics Media Accelerator X3100

Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci do 384

Karta dźwiękowa

Karta dźwiękowa dźwięk High Definition

Napędy dysków wymiennych

Napędy optyczny wbudowany DVD+/-RW DL Lightscribe

Złącza i interfejsy

Złącza zewn. 3x USB, D-SUB (wyjście VGA), RJ11 (modem), RJ45 (LAN), Mikrofon, Słuchawki

Złącze Express Card Express Card/54

Czytnik kart pamięci SD, MMC

Komunikacja

Bezprzewodowa karta sieciowa 802.11 b/g

Karta sieciowa przewodowa 10/100 Mbps

Modem 56K, V.92 fax modem

Informacje użytkowe

Urządzenia wskazujące Touchpad

komputer nie jest podłączony do internetu na stale

korzysta z hotspotow, itp tak wiec musi działac karta bezprzewodowa

testowałem już wiele dystrybucji i z każdą są jakieś problemy

ubuntu - nie rozpoznaje karty graficznej (konieczna instalacja z dostępem do internetu) po za tym nie wiem czy to jest jedyny problem z ta dystrybucja

fedora - nie działa wifi

open suse - nie działa wifi oraz karta dzwiękowa

aha

dobrze by bylo jak by domyslnie miał gnome a nie kde

vista sux

a oryginalnego XPeka nie chce kupować

po za tym zanim kupilem laptopa używalem ubuntu i dobrze mi z nim było

jeszcze taka mała uwaga

zastanawiam sie nad mobilnym internetem (iplus) i nie chciał bym miec żadnych problemów w chwili gdy kupie modem

tobiasz0

Rejestrując się na niniejszym forum zobowiązałeś się przestrzegać jego regulaminu. Niestety, w tym momencie łamiesz go poprzez nie używanie polskich znaczków (ą, ę, ź, ż, ć, ó, ł, ń). Proszę więc o poprawienie wszystkich swoich postów w tym temacie pod kontem polskich znaczków, przy użyciu przycisku zmien.gif

W przypadku zignorowania prośby, zostaną wyciągnięte surowe konsekwencje.

Witam :slight_smile:

Mam mały problem z wyborem dystrybucji, mam dylemat pomiędzy ubuntu 7.10 i openSuse 10.3 .Wiem że na ubuntu nie ma problemów z instalacją neostrady (ubudsl), a jak to wyglada w opensuse?? A i jak z wykrywaniem sprzętu (mój komp - C2D, płyta Asusa P5B, GF 8800 gts, 2 Gb ram) :?: Jeszcze została sprawa bootloader’a, na innej partycji mam XP’eka, ale chyba nie powinno być problemów :?:

pozdrawiam.

co do distro, nie jestem obiektywny, Ubuntu 7.10 i nie chce mi się bawić w inne :twisted:

bootloader, jeżeli masz wpierw xp to ubuntu lub suse sam sobie zainstaluje bootloadera i skonfiguruje, nie bój nic :slight_smile:

a co do kompatybilności ze sprzętem, hmmm, jak dla mnie problemów też nie będzie, z roku na rok, ba z distro na distro, wsparcie jest coraz lepsze :smiley:

W terminalu wydajesz polecenie:

sudo gedit /etc/apt/sources.list

W uruchomionym oknie wpisujesz repozytoria, dostępne np. na forum.ubuntu.pl

Nareszcie się zdecydowałem i kupiłem to: MANDRIVA LINUX 2008 PL, będę instalował to mandrive i czy to prawda co tam piszą, że nie trzeba żadnych sterowników?(tzn.doinstalować bo są w systemie?)

2)ile muszę mieć partycji pod tego linuxa? czy jak będę miał dwa systemy mandriva i Xp to czy linux będzie widział partycję z systemu Xp i odwrotnie czy podczas instalacji mandriva nie uszkodzi się Xp

Jak jest z Blutooth, neostradą?

kodeki do filmów,odywarzacze i podstawowe rzeczy do codziennej pracy na kompie

wszystko na mandriva `08

Tak, sterowniki będą. Z partycjami powinieneś sobie poradzić (banalne pytania)

Bluetooth i neostrada chodzą dobrze.