Jaki Linux - wybór dystrybucji

Na starego PC jak znalazł ostatnio zainstalowałem Ubuntu opartą na Debianie to jest super alternatywa :slight_smile: Polecam nie taki diabeł straszny jak go malują.

Potrzebuję pomocy w wyborze systemu. Posiadam komputer z procesorem AMD x64 2.0 GHz, dysk 250 GB, 2 GB RAM’u. Komputer ma służyć tylko i wyłącznie do pracy nad tekstem (edytor tekstu + program do prezentacji). Istotne są trzy rzeczy: szybkość, obsługa programu do edycji tekstu i prezentacji oraz polski interfejs użytkownika. Niemniej najważniejsza jest szybkość. Od systemu wymagam szybkiego startu i jeszcze szybszego zamykania. Inne funkcje są zbyteczne.

Proszę o radę.

Ubuntu 11.04, u mnie uruchamia się w jakieś 20 sekund, a zamyka maksymalnie w 5 sekund :wink: Oprócz tego, to jeszcze Debian, z tym, że w nim musiałbyś sobie doinstalować jeszcze jakiś procesor tekstu, w Ubuntu masz już na starcie LibreOffice. Możesz jeszcze rozważyć Archa ale przy tym systemie będziesz musiał doinstalować jeszcze środowisko graficzne, dźwięk itp. rzeczy :wink:

Pozdrawiam!

Mam 768 ramu w laptopie. Windows xp chodził koszmarnie i chciałbym zainstalować coś lżejszego.

Wybór między Xubuntu 10.04 lub 11.04 lub Mint z XFCE.

Co możecie mi polecić?

Mint używa repozytoriów Ubuntu, dodając tylko parę rzeczy. Innymi słowy bez większej różnicy, to praktycznie to samo.

Potrzebna mi dystrybucja, która dobrze współpracuje z XFCE. System będzie używany jako system podstawowy, na komputerze domowym (dość mocny sprzęt), do muzyki, filmów, internetu, dokumentów biurowych, czyli ogólnie multimedia.

KDE niestety do mnie nie przemawia, Unity i GNOME 3 - nie komentuję. A ja sam jestem mało zaawansowanym linuksowcem.

Rozważałem wyżej wspomniane Mint XFCE i Xubuntu. A może istnieją lepsze distro oparte na XFCE?

Ale chodzi mi o przede wszystkim lekkość działania.

Polecam Mint 10 LXDE. Na 512 MB ramu i celeronie 341 (2,93 GHZ) od instalacji (zaraz po wydaniu tej wersji) żadnego przycięcia, zwieszenia systemu.

Myślę, że Xubuntu będzie dobrym rozwiązaniem. Możesz też zainteresować się Debianem (jak na desktop to testing).

Mi niestety nie udało się uzyskać 20 sekundowego startu, choć powyłączałem chyba wszystko co jest zbędne, system uruchamia się spokojnie koło minuty, czasami dłużej. Co do wyłączania to rzeczywiście nie można mieć zastrzeżeń.

Poza tym pojawił się jeden dodatkowy problem, którego wcześniej nie przewidziałem. W praktycznie każdej przetestowanej dystrybucji pojawia się problem działania systemu na dwóch ekranach (laptop + zewnętrzny monitor). Na ekranie laptopa ma być odpalony edytor tekstu, a na monitorze program do prezentacji. Niestety zamiast tego mam zniekształcony obraz, jakieś paski i tego typu rzeczy.

Może być wina karty graficznej i/lub sterowników, u mnie wszystko działa tak, jak trzeba (otwarte sterowniki Intela). Ale to nie temat na takie dyskusje.

Pozdrawiam!

Dzięki za pomoc.

Jaką dystrybucje linuksa proponujecie na Notebooka?

Stawiam takie wymagania:

Distro musi być szybkie i stabilne.

I nie chcę propozycji typu Ubuntu lub openSUSE.

Sprzęt:

• Acer Extensa 5630

• Intel Core 2 Duo T5800 2x2,0Ghz

• Ram Kingston 3Gb DDR2-677

• Intel GMA x4500MHD

• HDD Seagate Momentus 320Gb SATAII 5400 RPM

Z góry dzięki.

Debian, Sabayon, Arch, Slackware - w zależności od stopnia zaawansowania i chęci grzebania przy systemie :slight_smile:

Pozdrawiam!

mam komputer Intel celeron 2ghz z 1 gb ram i mam pytanie czy ubunt byl by dobrym rozwiazaniem chodzi mi o nie za trudny ale tez nie za latwy w obludze linux tak pol na pol poniewaz te w latwej obludze czesto prawie nic nie maja

PS. Chcialbym jeszcze szybki start bo na win xp to czekam i czekam na start o raz jeszcze jakis hmm moze anty wirus

Ubuntu nie jest najlżejszą dystrybucją. Sprzęt słaby nie jest, ale instalacja mniej wymagającej dystrybucji (a raczej - środowiska graficznego) nie jest takim głupim pomysłem, wydaje mi się. Ubuntu i Mint z LXDE lub Xfce mogą się nadać. Zawsze możesz wypróbować system na LiveCD, albo na pendrive’ie przed instalacją, żeby zobaczyć czy pasuje Ci dane środowisko.

Antywirus jest niepotrzebny, chyba że do skanowania plików windowsowych.

Hmm jaki… ClamAV z jakąś nakładką graficzną np. KlamAV.

Ubuntu może być szybkie po odpowiednim skonfigurowaniu go. Ostatnio korzystałem z Ubuntu 10.04 i włączał mi się szybciej niż się spodziewałem.

Żeby Ubunciak szybciej działał:

-Odinstalowanie niepotrzebnych programów (pakietów);

-Wyłączenie zbędnych usług (jeżeli np korzystasz z apache, mysql, ale nie cały czas, możesz je wyłączyć, i włączać kiedy potrzebujesz), rcconf;

-Czasowe wykonywanie poleceń czyszczących (apt-get clean, autoremove);

-Jeżeli wiemy że nie będziemy korzystać z danego programu i go usuwamy, warto usunąć jego pliki konfiguracyjne;

-Jeżeli tylko ty korzystasz z komputera to można wyłączyć ekran logowania;

-Google: optymalizacja Ubuntu/Debiana;

Co do wyboru między GNOME a XFCE/LXDE, powszechnie wiadomo że te drugie są lżejsze i szybsze, jednak GNOME po odchudzeniu też nie jest złe. Kiedyś korzystałem z Lubuntu i po pewnym czasie zaczął strasznie mulić, więc to też kwestia dbania o system.

Pozdrawiam.

a która z dystrybucji będzie najlepszym rozwiązaniem na I kontakt z linuxem: Ubuntu czy OpenSuse?

I jedna, i druga :slight_smile: A która lepsza, to już sam osobiście musisz zdecydować, bo komuś może przypasować jeden, a innemu drugi system.

Pozdrawiam!