Jaki Linux - wybór dystrybucji

Ja bym wybrał Ubuntu z kilku powodów:

-duża liczba paczek

-osadzony na debianie- więc większość rzeczy działa i na ubuntu

-większe społeczeństwo (?)

Ew zainstaluj i jeden i drugi i sprawdź co Ci bardziej odpowiada :wink:

to powiedzcie mi jeszcze, którą wersje Susła pobrać: http://software.opensuse.org/114/pl?

Chciałbym wybrać wersje z KDE, ale nie wiem czy mam pobrać całą płytę DVD czy też może wersję Live KDE.

Jeśli chcesz tylko KDE, to może pobrać LiveCD, na DVD masz i Gnome, i KDE.

Pozdrawiam!

Szanowni Forumowicze,

jest to mój pierwszy post na dobrychprogramach, więc się przedstawię. Nazywam się Bartłomiej, mieszkam w turystycznej wiosce, gdzie obejmuję stanowisko sołtysa. Dobra starczy tego zanudzania, przejdę do rzeczy.

Chciałbym otworzyć w świetlicy punkt publicznego dostępu do internetu. Z racji tego, że w sezonie do wsi przybywa sporo turystów, publiczny komputer z pewnością ułatwi ludziom znajdywanie informacji.

Moim planem jest postawienie jednego komputera PC, z odpowiednim oprogramowaniem.

Prosiłbym o pomoc w dobraniu odpowiedniej dystrybucji linuxa przeznaczonej na ten komputer.

Chciałbym, aby spałniała kilka (myślę, że niewielkich, ale istotnych) wymagań:

• prosty interfejs użytkownika (najlepiej aby na pulpicie były podstawowe przyciski (firefox, kadu, e-mail, folder domowy, zakończ sesje itp.) bez zbędnych programów narzędziowych lub proste, okrojone menu.

• podstawowe programy, tj. przeglądarka www, e-mail, kadu, program kraficzny, notatnik, pdf, menedżer plików, obsługa pendriv-ów.

• blokada dostępu, chciałbym użytkownik mógł pracować na plikach tylko w obrębie swojego folderu domowego, urządzenia USB, płyty CD, bez mozliwości dostępu do plikó systemoych i innych na dysku poza jego folderem.

myślę że powyższe wymagania może spełnić większość popularnych dystrybucji jednak jest jeszcze jedno dla mnie najważniejsze.

Chciałbym aby istniało konto gościa po zalogowaniu na nie miałby dostęp do tego co napisałem powyżej, a po zakończeniu sesji jego zmiany były by kasowane, kolejny użytkownik logowałby się znowu na ‘czyste konto’

ewentualnie mogłoby istnieć możliwość tworzenia własnych kont (co jakiś czas musiałbym je kasować).

Czy istnieje dystrybucja typowa dla takich zastosowań, jeśli nie to prosiłbym o wybranie która najlepiej odpowiadałaby moim potrzebom, którą najlepiej zaadaptować do punktu.

Cześć :slight_smile:

Szukam lekkiej dystrybucji do tego sprzętu http://www.aristo.pl/towar.php?s-ktm=ww … 740&w=spec

* funkcja dostępna tylko w systemie Windows

Do tej pory korzystałem z XP Home, ale nawet odchudzony działa wolno, bardzo wolno. Do szczęścia potrzebuję tylko przeglądania sieci oraz odtwarzania muzyki. Pomóżcie w wyborze bardzo lekkiego Linuxa :slight_smile: Tylko w trybie graficznym, bez przesady :stuck_out_tongue:

Może Puppy Linux?

Spróbowałem, mam problem podczas uruchomienia LiveCD. Po wstępnym ładowaniu pojawiają mi się kolorowe kreski na ekranie i migają cały czas, nic nie można z tym zrobić ;/

edit:

Padło na Lubuntu i jeżeli chodzi o prędkość działania, to na razie jest bardzo dobrze :slight_smile: Mam tylko jedno pytanie. Chce zainstalować system na dysku. Jakiej wielkości SWAP i partycję systemową ext2 potrzebuje Lubuntu?

A może zamiast ext2 - ext4?

Z 1GB ram myślę że SWAP-u dużego nie trzeba. Proponuję 512MB.

A czym się różni ext2 od ext4 oprócz nazwy? :stuck_out_tongue: Tak w praktyce.

Szybsze sprawdzanie błędów i ogólnie większa wydajność, większe bezpieczeństwo danych w razie awarii (journaling)… ale też zmniejszenie pojemności partycji (nie opłaca się w systemach plików <5 GiB).

Jeżeli wybierasz pomiędzy ext2 i ext4 to zdecydowanie ext4.

Gdybyś zastanawiał się jeszcze nad ext3 to byłby b. ciężki wybór (głównie dlatego, że osobiście nie odczułem jakoś zmiany wydajności po migracji z ext3 na ext4… tyle, że musiałem powiększyć z 5GiB partycję “/”, bo się Debian na niej nie mieścił…).

Hmm ok a w takim razie, zakładając, że zrobię ext4, to jakiej wielkości w moim przypadku zrobić partycje systemową?

Większość dystrybucji powinno spokojnie pracować na 7-10GiB, przy dużo mniejszych musisz pamiętać o regularnym czyszczeniu pakietów po aktualizacjach (może się szybko zapchać). Możliwe, że Lubuntu będzie wymagać trochę mniejszej, ale ponieważ nie pracowałem na nim - nie mogę zagwarantować.

Ok, to zrobię na wszelki wypadek 10 GB i będzie spokój :slight_smile: Z tego netbooka będę korzystał baardzo rzadko, służy raczej tylko jako awaryjny system, więc zależy mi tylko na bezawaryjności i szybkości. Nie będę niczego zmieniał w systemie, kombinował itd. Nawet nie wiem czy jest sens aktualizacje robić? Po prostu ma działać :wink:

Witam!

Tytuł tematu dokładnie obrazuje mój problem - jaką dystrybucję polecicie dla totalnie początkującego użytkownika, który nigdy wcześniej nie miał styczności z Linuxem?

Chciałbym po prostu zapoznać się z tym systemem, zobaczyć jak się na nim pracuje. Co do wymagań to chciałbym, żeby był on jak najbardziej bezpieczny, aby bez obaw móc podłaczyć do niego internet - zdaje sobie sprawę z tego, że o Linuxie nie wiem praktycznie nic, więc chciałbym aby jego początkowa konfiguracja maxymalnie zapewniała mi bezpieczeństwo podczas surfowania w necie.

Ważnym aspektem jest też mój wiekowy komputer - nie zależy mi na graficznych wodotryskach, bardziej na stabilności, przejrzystości i prostocie obsługi.

Śledząc opinie o ostatniej wersji Ubuntu i nowym interfejsie graficznym, który sprawia niemałe problemy, nie chciałbym raczej zaczynać od tej dystrybucji. Ale to Wy, Drodzy Userzy DP macie większą wiedzę, więc proszę o opinie.

Proszę o poradę i z góry dziekuje za każdą wypowiedź.

Pozdrawiam.

Podaj specyfikację sprzętu. Jeśli nie zależy Ci na wodotryskach, proponuję środowisko graficzne LXDE. Jeśli zależy Ci na prostocie obsługi, proponuję PCLinuxOS. Kwestie bezpieczeństwa … zaporę sieciową możesz aktywować w Cnetrum Sterowania w prosty sposób. Zajrzyj tutaj (PCLinuxOS 2011 LXDE):

http://www.pclinuxos.com/?page_id=188 .

Mój sprzęt to: procek 1.6 GHz, 768 RAM-u, Geforce 4 MX, HDD 80 GB.

Zdaje sobie sprawę, że to już troche zabytek-ale do moich zastosowań całkowicie wystarcza :wink:

Z przyjemnością wypróbuje PCLinuxOS, ale czy jest on po polsku? (nie znalazłem informacji o tym na podanej stronie)

Jeśli nie, to proszę o polecenie mi dystrybucji, która będzie w naszym ojczystym języku - nie jestem orłem w kwestii angielskiego :wink:

A co sądzicie o Mandriva? Zarówno na stronie DP, jak i innych stronach jest opisywany jako dobry dla początkujących.

I zasadnicza prośba na koniec: dystrybucja musi być koniecznie po polsku :slight_smile:

Przy takich parametrach idealnie nada się właśnie PCLiunuxOS z LXDE. Polonizację wykonasz po aktualizacji dysrtybucji, czyli:

apt-get update && apt-get dist-upgrade

Potem uruchamiasz skrypt addlocale normalnie z menu programów i polonizujesz system.

==========

Spróbuj też Lubuntu, czyli Ubuntu ze środowiskiem graficznym LXDE, język jest wybierany chyba od razu przy instalacji systemu:

http://lubuntu.org/

Archbang, Crunchbang - osobiście polecałbym tego drugiego ze względu na większą stabilność systemu.

Witam. Od kilku dni mój komputer zaczął "nielubieć"windowsa (xp) i w dowolnym momencie po prostu się zawiesza. Dowolny moment następuje od momentu rozpoczęcia ładowania plików systemu do kilku minut po zaladowaniu. W stacji centralnej coś robi pyk i stop. Uruchomilem live cd puppy linux i chodzi w porządku, jedynie widea na stronkach youtube itp nie idą płynnie ale zakladam ze to dlatego bo to livecd. Reinstalacja systemu windows nie pomaga gdyż podczas instalacji system/komputer się zatrzymuje. Nie mam nic do stracenia więc chcę zrobić czystą instalację jakiejś przystępnej dystrybucji Linuxa ktora godnie zastąpi windowsa (godnie w sensje funkcjonalnosci). Myslalem o ubuntu albo lubuntu (podobno dużo lżeszja ze względu na środowiko graficzne). Co drodzy użytkownicy radzicie? No chyba że ktoś ma jakiś pomysł odnośnie tego by windows chodził jak należy.

Generalnie komputer jest poczciwy:

Pentium IV 2 ghz, 256 ddr, geforce 2 mx 64 mb, dysk twardy 40 gb podzielony na 2 partycje po 20 gb. Pokornie słucham teraz.

Aleksler po opisie twojego problemu wnioskuje że dysk twardy kończy swój żywot, tak że raczej nie zainstalujesz żadnego systemu, proponuje uruchomić jakieś live cd i zajrzeć do danych smart dysk twardego (wiem że w ubuntu jest takie narzędzie, nazywa się “Narzędzie do obsługi dysków” czy jakoś tak).